Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

БОЛЕСТИТЕ

Другият изконен враг на човечеството са болестите. За последиците от тях вече стана дума в есето «Хомо сапиенс». Стана дума и за успехите в борбата с този бич за хората.

Но да не забравяме, че днешните успехи както в областта на изхранването, така и на здравеопазването съвсем не се отнасят до по-голямата част от човечеството. Достатъчно е да се каже, че една трета от населението на развиващите се страни (а това са значително повече от милиард хора) е напълно лишена от медицинско обслужване, а още по-голяма част не ползува водоснабдяване от дезинфекцирани източници, да не говорим за това, че съвременната канализация им е просто непозната.

Въобще, когато разсъждаваме за насъщните проблеми на човечеството, не бива да изхождаме от нашето всекидневие както по въпросите на изхранването, така и на здравеопазването. Затова първата задача е да се ликвидират всички паразитно-инфекциозни болести. Това може да се постигне бързо, ако в борбата с тях се насочат масово всички средства на съвременната медицина.

След това усилията трябва да се концентрират за ликвидирането на сърдечносъдовите и раковите заболявания. Смело може да се каже, че ако в тази насока човечеството хвърли само няколко процента от военните си бюджети, те и още много други болести ще бъдат победени, а средната продължителност на живота ще скочи от 70 на 90 години, като дълбоката старост стане много по-лека, по-привлекателна.

Ако приемем, че всичко това се осъществи до края на века (включително и намаляването на разходите за въоръжаване!), какво ще остане за XXI век? Океан от задачи, но главните ще са свързани с генетиката и преди всичко с генетичните заболявания и недостатъци.

С откриването на генетичния код на ДНК започна революцията в генетиката. Така, както сега тя се развива, можем да очакваме, че в началото на XXI век ще бъде опозната пълната структура на човешките гени и ще се знае как те регулират растежа на клетката. За някои болести (хемофилията, мускулната дистрофия и др.) вече съществуват тестове, а в началото на XXI век вероятно ще бъдат окрити тестове за всички наследствени болести. А генетичните изследвания ще променят лечението на много болести. Някои примери: вече е известно, че повече от 20 гена (онкогени) могат, когато се активизират, да причинят около 100 вида рак. А като се контролират, може да се оказва влияние и върху заболяванията.

Някъде най-късно до средата на XXI век медицината ще съумее да лекува отклоненията в кръвното налягане, като коригира съответния ген. Но генната терапия сама по себе си не ще може да излекува всички болести, тъй като редица от тях се причиняват от измененията на много гени.

Голямо бъдеще очаква лекуването с лазерни и други радиационни методи. В много случаи те ще изместят операциите с нож. Атеросклеротичните заболявания ще могат да бъдат лекувани с лазерен лъч за деблокиране на запушените артерии. Обещаващо бъдеще има и медицинската химия. Ще бъдат създадени лекарства за ефикасно лечение на шизофренията и на заболяванията на стомаха, дванадесетопръстника и пикочния мехур.

Отделен, необятен дял на медицината на XXI век ще бъде заместването на увредените с естествени (човешки или животински) или изкуствени органи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако нямаше болести ние щяхме да живеем твърд дълго което води до пренаселяване на планетата и бъдеща катастрофа.Ние може да сме от част благодарни, че ги има защото това на практика поддържа баланса в природата.Интересен ми е бил винаги един факт колкото повече стават хората толкова повече болести се намират по тях. :vertag:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Някъде най-късно до средата на XXI век медицината ще съумее да лекува отклоненията в кръвното налягане, като коригира съответния ген.

Много оптимистична прогноза. А и генната терапия не е панацея. Освен това артериалната хипертония възниква най-вече като следствие от нездравословния живот, който води даден индивид - стрес, алкохол, цигари, консумация на джънк фудове и пр.

Ще бъдат създадени лекарства за ефикасно лечение на заболяванията на стомаха, дванадесетопръстника и пикочния мехур.

И сега ги има тея лекарства. И какво от това? Нездравословното хранене определя високият процент на хора с гастрит и язва. А веднъж разбичкан организъм трудно се връща в нормалното русло, особено ако заболелият не полага никакви грижи за това, а разчита че само с медикаментозно лечение ще елиминира проблема и ще продължи да си води безготговорния живот.

Редактирано от Last roman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не виждам по каква логика сравняваш пеницилина с гените. Антибиотикът лекува острото инфекциозно заболяване. Генното модифициране повлиява наследствената предразположеност към хронични заболявания. Внимавай как се изказваш занапред, щото това твое мнение прозвуча адски... не на място /да не кажа друга дума/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сириус. 'Панацея' няма. Има по-малко или повече ефективни терапии /някои от които наистина решават кардинално проблема с дадено заболяване/. Но 'Панацея' е дума с доста преносен смисъл. Идва от една гръцка богиня /дъщеря на Асклепий/ и се използва най-вече в художествената литература. Нещо като философски камък. Така че логиката е доста имагинерна в случая.

Редактирано от Last roman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами вие сте си на едно мнение бре хора. Сириус точно на това набляга, че народа силно желае да има някаква панацея, а тъй като няма си я измисля. Дали ще е пеницилина, интерферона или генетиката са само подробности.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сириус визира народа, който лепи всякакви етикети на всичко, което му изнася. Я го давам от по-друга гледна точка. :bigwink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Антибиотикът лекува острото инфекциозно заболяване.

Аз разбирам какво си искал да кажеш с това изречение, въпреки че лексикално е неиздържано и дори грешно. Антибиотикът бори (вреди на) инфекциозното заболяване, също както и на средата, в която е това инфекциозно заболяване - пациента. Вече е въпрос на дозировка (или специфично разделение по желано въздействие върху група предимно вредни микроорганизми) с предположение, че инфекцията не е взела отвъд критични мащаби в средата (микроорганизми, бактерии и собствени протеини) на организма на пациента.

Редактирано от adXok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Я някой да изрови една статия за пеницилина когато са го откривали. Тогава той е бил панацеята. Сега са гените. И така.

___________________

И не е лошо като има статия, да има и име(на) под нея.

Съвсем случайно знам за историята около откриването и използуването на пеницилин.

Организирането на масовото му производства е бил втория по значения проект в щатите след проекта Манхатан.

Той наистина е може да сравни с панацея през заключителните етапи и след приключване на Втората световна война за лечение на травми получени по време на водене на бойните действия.

. . .

Имам доста качествен материал на темата, но е на хартиен носител, а до този момент със сканирането и качването на подобни материали не са били особено успешна дейност проведена от мен. :mf_surrender:

what a shame!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сещам за по ранния вариант на гените и пенецилина-пенкилера, който лекувал всичко, от кашлица до рак. Това ми напомня за рекламите на прах за пране, където новия продукт изпирал всичко. Ама ако видиш реклама отпреди 10-20-30 години, и тогавашните прахове са изпирали всичко). Изводът е един, и тогава и сега лесни решения няма, а има рекламни блъфове и хора на които им се иска да приемат желаното за действително.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да изглежда абсурдно, но има начин за медицинско диагностициране чрез поставяне дланта на ръката върху повърхността на машина. Без манипулации, без "моля, съблечете се", без каквото и да е друго докосване, освен до машината. Ще ми се това по-скоро да бъде направено и въведено в практиката. Замества рутинните прегледи, пести време и е много по-удобно за пациента.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да изглежда абсурдно, но има начин за медицинско диагностициране чрез поставяне дланта на ръката върху повърхността на машина. Без манипулации, без "моля, съблечете се", без каквото и да е друго докосване, освен до машината. Ще ми се това по-скоро да бъде направено и въведено в практиката. Замества рутинните прегледи, пести време и е много по-удобно за пациента.

Машина като синоним на човек трябва да се разбира?

Ако е така . . .

Наистина изглежда абсурдно!

Но ако обясните на читателите на форума този начин на диагностика, може да се окаже, че не е абсурдно, а нещо съвсем нормално.

Като резултат от това, конвенционалната медицина задължително трябва да се възползва от този метод!

. . .

Интересно какво ли става, ако пациентът има придружаващи хронични заболявания .. например .. хипертония + епилепсия...

Всички заболявания ли се установяват с това поставяне дланта на ръката върху повърхността на машината/човек?

Редактирано от Б.Богданов

Share this post


Link to post
Share on other sites

дългосрочният тренд за увеличаване на продължителността на живота в развития свят вече стагнира ...

всъщност една малка промяна ще го обърне надолу ... ако държавите нямат достатъчно ресурс да алокират всяка година с около 7% повече за социални и медицински грижи за възарастните това би обърнало тренда ...

дългосрочните проекции сочат, че годишното ниво на нарастване на здравните разходи е точно толкова ... много ми е интересно как икономики, които не растат със 7% ще продължат да алокират със 7% повече пари всяка година следващите 30г. ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...