Отиди на
Форум "Наука"

Неандерталците в Европа са изчезнали заради изригването на вулкан


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Неандерталците в Европа са изчезнали заради катастрофално изригване на вулкан преди 40 000 години, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на руски учени.

Изригването е предизвикало "вулканична зима", която била фатална за неандерталците, допълва БТА. Съвременните хора са оцелели, защото по това време живели в Африка и Югозападна Азия, далече от обсега на облаците вулканична пепел. Любов Голованова и екипът й открили депозити от вулканична прах в пещера в Кавказ, които показали, че неандерталците са били застигнати от екологично бедствие.

Сред депозитите имало много малко растения. Изчезването на растенията е било пагубно за големите бозайници, а те са били основната храна на неандерталците.

Екипът анализирал слоевете в пещерата Мезмайская и открил два вида вулканична пепел, съответстващи на две отделни изригвания преди 45 000 и 40 000 години.

По-ранното е било на територията на Кавказ и е било по-слабо. Второто обаче е било много силно. То е било на територията на днешна Южна Италия.

Неандерталците се разглеждат от съвременната наука като задънен клон от еволюцията на хоминидите. Появилите се на Земята преди около 600 000 години неандерталци са населявали огромен регион от съвременното Южнокитайско море до Атлантическия океан. На много места те са делили средата на обитание със съвременния човек, конкурирайки се с него за природните ресурси и за храната.

Според Рейчъл Кастери, професор от Университета на Мичиган, съвременният човек е победил неандерталеца в хода на еволюцията, тъй като е притежавал по-обширна и точна информация. Изводите си американската професорка прави на базата на сензационно откритие, според което преди около 30 000 години в развитието на homo sapiens се извършва удивително и неразбрано докрай от съвременната наука събитие – хората започват да живеят по-дълго и в тогавашните средностатистически човешки семейства се появяват баби и дядовци.

По-старото поколение се оказало ключов елемент в ускоряването на човешката еволюция, тъй като хората започнали да разполагат с по-обширни знания в резултат на по-дългия процес на натрупването на опит. При неандерталците обаче не е имало подобно удължаване на живота. В крайна сметка това ги е направило губещи в процеса на еволюцията.

Смята се, че последното племе от неандерталци е измряло преди около 28 000 години. То е обитавало Южна Испания, живяло е в района на съвременния Гибралтар.

http://science.actualno.com/

post-471-086434500 1285746194_thumb.jpg

post-471-053656200 1285746553_thumb.jpg

post-471-064041700 1285746581_thumb.jpg

post-471-054354100 1285746631_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма логика.

Неандерталците са населявали същия ареал като човека, били са приспособени като него. А и как така вулканичната зима засегнала само тях, а не - и нас /за справка виж какво направил вулкана Тоба/.

Доста удобно е да набедим някакъв неидентифициран вулкан, а - не нас самите, че сме причинили изчезването на нашите братовчеди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Неандерталците изчезват (вероятно, но не е сигурно) поради изчезването на големите бозайници..Каква е причината за изчезването им (на големите зверове)? Тези разни, и никоя не е доказана еднозначно като че ли..Напоследък се лансира и теорията че метеорит или комета са ударили някъде в ледниците на Северна Америка, и това е довело да промени в хабитата на едрите животни, поради което те са умрели..Но не е изключено и наша милост - "дядовците ни и бабите ни", да са допринесли за изчезването на остатъците от големите животни (иначе вече се смята че е било практически невъзможно и невероятно големите зверове да бъдат избити само от Сапиенсите, виждаме например че популациите от бизони в Северна Америка са достигали 50-100 милиона във второто хилядолетие след Христа)..

Не е изключено и изригването на мегавулкан да е причинило измирането на големите зверове..

Общо взето това, смятам са възможните причини за измирането на "мегазверовете" в северното полукълбо: удар на комета/метеорит или изригване на мегавулкан...Иначе е ясно, че тези зверове са преживявали ледниковите периоди, и какво не...

Най-вероятно неандерталците са се изхранвали предимно чрез лов на "мегазверове".Сапиенсите обаче са били абсолютно приспособени да бъдат ловци на всякакъв вид дивеч (за което са изполвали лъкове и стрели, капани, мрежи, и дори оръжия които се смятат, че са първообразите на балистите - с механично рамо, което увеличава скоростта и далекобойсността на стрелата), както са били и събирачи..Измирането на мегазверовете - тревопасни, е довело и до измиране на всички същества в чиито хранителната верига са били включени - условно да ги наречем мегахищници, и до намаляване на броя на неандерталците (вероятно)..Останалата част от "работата" може да са свършили и сапиенсите (но може и двата вида хоминиди да не са воювали директно, ами просто да са съжителствали разделени - така както са съжителствали различните групи ловци и събирачи сапиенси)..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тая статия сама си противоречи - вулкана бил изригнал преди 45-40 000 г., а неандерталците изчезнали окончателно преди 28 000 г. Толкова по статията.

А иначе измирането на мегафауната определено е сред основните причини и за изчезването на неандерталците, те са били тясно специализирани в ловуването на такива животни и след изчезването им изчезват и те - нарушена е естествената ниша и хранителната верига на екосистемата. Но и друго - имало е период от над 10 000 г. в който и двата вида са съжителствали в Европа и в крайна сметка единия изчезва, а неандерталците населяват района вече от 600 000 г., едва ли е случайно, че изчезват точно когато сапиенсите идват в техните територии. Няма начин да не е имало сблъсъци между групи от двата вида, като ловци-събирачи те са заемали едни и същи ареали и неминуемо се е стигало до конфликти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина, неандерталците са съществували стотици хиляди години, през които климатът на Земята се е променял многократно, преживели са ледникови епохи, вулканични изригвания и какво ли не още. И са оцелели. Но ето че идва Хомо сапиенс и само за десетина хиляди години те изчезват от лицето на планетата. Прекалено фрапиращо е, за да е просто съвпадение. Особено като знаем как човешките същества са затривали цели цивилизации от себеподобни, та какво остава за друг човешки вид. Фактът, че двата вида все пак са съществували заедно за известно време означава, че това е бил продължителен процес. Вероятно неандерталците са били изтласквани постепенно от най-удобните екологични ниши, храната им е ставала плячка на новодошлите, те са се отдръпвали все повече във все по-негостоприемни територии с все по-малко хранителни ресурси. И някъде преди 30 000 години климатът навлиза в поредната си фаза на застудяване, което ги довършва окончателно. За разлика от други подобни промени този път неандерталците нямат достъп до хранителните ресурси на континента, които да им помогнат да оцелеят. Те или са измрели от глад или в отчаянието си са тръгнали да се конфронтират с модерните хора, което само е ускорило гибелта им.

Разбира се, това се отнася до съдбата на неандерталците в Европа. Какво е станало с тях в другите обитавани от тях региони - Близкия и Средния Изток, Средна Азия, Сибир - това тепърва има да се изяснява.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Някои палеонтолози много обичат да приписват гибелта на мегафауната на човека.whistling.gif

Ако вземем например Америка, някои изследователи твърдят, че носителите на културата Кловис са видели сметката на мегафауната. Дали обаче е така?

Последните изследвания сочат, че сериозна промяна в нейното съществуване е настъпила доста преди появата на човека в Америка (ок. 3-4 хил. год. преди да се появят палеоиндианците) и пораженията са започнали в тропическите райони (или поне там са засечени). Други видове оцеляват значително по-късно и съжителствуват няколко хиляди години с човека, като изведнъж изчезват.

Ето една от последните работи:

Timing of Quaternary megafaunal extinction in South America in relation to human arrival and climate change

Anthony D. Barnosky and Emily L. Lindsey

Some taxa apparently survived >6000 years after humans entered South America and >1000 years after the end-Pleistocene climatic changes

От трите основни хипотези - климатични промени, човешка дейност и масова епизоотия, ми се чини, че климатичните промени са най-приемливи. Разбира се, може да има и съчетание на фактори, но каква е всъщност причината никой ни може да каже...post-20645-1121105496.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Твърде възможно е някаква генетическа обремененост или несъвършенство в имунната система на неандерталците да е довела до повсеместнотто им измиране. Хомо сапиенс имал изглежда по-добри съпротивителни сили в динамично променящата се околна среда.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...