Отиди на
Форум "Наука"

Турция се обръща към османското си минало в търсене на легитимност за амбициите си


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Изложба на османска поезия е поставена на видно място на международното летище „Ататюрк” в Истанбул. Колекцията, наречена „Султани на поезията”, е събрала стихове на 23-ма османски управници. Преди това поетичните творби бяха показани при голям интерес в една от водещите арт галерии в Истанбул. „Целта е да се извадят на светло по-малко познатите аспекти от живота на османските управници. Повечето от султаните са известни с интереса си към изкуства като рисуването или музиката, но тяхната любов към поезията остава до голяма степен скрита”, обявиха организаторите.

В турския град Биледжик десетки османисти от около 30 държави дискутираха наскоро пренаписването на османската история на международен симпозиум по инициатива на местния университет. Мнозинството от участниците се обединиха около идеята, че западните историци са пристрастни и оценяват погрешно ролята на Османската империя. Една от основните слабости е, че османската история досега е писана все от чужденци, смята ректорът на университета в Биледжик проф. Азми Йозджан. “Според техните традиционни разбирания турците винаги са описвани като жестоки колонизатори и окупатори, които проливат безмилостно кръв. Но проучванията показват, че тези твърдения не отговарят на истината. Събирайки учени от редица страни, ние искаме да направим първите крачки за пренаписване на османската история, ако условията позволяват това”, казва Йозджан.

И изложбата, и симпозиумът са част от една по-мащабна тенденция на възраждане на интереса към османското минало и гордостта от него. Това е съществен обрат в манталитета на едно общество, което десетилетия наред бе учено, че мегаломанията на султаните е една от основните причини за упадък на страната. Западът, а не Османската империя бе смятан за модел за съвременна Турция.

Днес подобни опити за пренаписване на османската история, които само преди десетина години биха били сметнати за еретични, се радват на засилен интерес и подкрепа от най-високо ниво. Причините за възродения интерес са както вътрешни, така и външни. Анкара вече не се смята за младши партньор на Запада, а има сериозни амбиции за влияние не само в регионален, но и в глобален мащаб. Резултатът е преразглеждане на дълго смятаната за „неудобна” част от нейната история, включително Османската империя.

Другата причина е променената обстановка на държавния връх, където от 2002 г. на власт е смятаната за ислямистка Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган. Разместванията в политическото статукво доведоха и до размествания в начина, по който турците възприемат миналото си. Промените противопоставиха старите светски елити срещу една все по-увеличаваща се висша класа от ревностни мюсюлмани, които нямат нищо против да се обърнат към османските корени в търсене на легитимност за настоящите си политики. На конференция в Сараево, озаглавена „Османското наследство и мюсюлманската общност на Балканите днес”, външният министър Ахмет Давутоглу открито заяви, че Анкара иска нов Балкански регион, основаващ се на политическите ценности, сътрудничеството в икономиката и културната хармония, характерни за Балканите през османската епоха.

Намеренията на управляващите в Анкара да извадят от забвението османското минало на страната преследват прагматични цели. Ердоган няма намерение да възражда наистина султаната, защото ясно съзнава, че предвид сегашните геополитически реалности това е абсурдна идея. Това обаче не му пречи да използва истините и митовете за Османската империя, за да оправдае амбициите си за засилване на влиянието на Турция в някогашните територия, управлявани от султаните. През последните години Анкара демонстрира една видимо по-активна позиция на Балканите, в Близкия изток и Кавказ. Иран, Египет, Сирия, ивицата Газа – няма граници за обхвата на турските амбиции за влияние.

„Новата турска история представяше османската епоха в много негативна и назадничава светлина. Сега ние коригираме диспропорцията в нашите исторически възприятия”, казва Суат Киниклиоглу, член на турската парламентарна комисия по външните отношения.

Автор: Румяна Богданова

http://rowlands.maars.net/?lang=bg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Естествено това е била най прогресивната държава в света мислеща единствено и само за благоденствието на своите поданици.А султаните - тези мили и интилигентни хора безгранично отдадени на изкуството.........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Естествено това е била най прогресивната държава в света мислеща единствено и само за благоденствието на своите поданици.А султаните - тези мили и интилигентни хора безгранично отдадени на изкуството.........

Мда, и всичко това под благодатната светлина на човеколюбния ислям...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това, което виждаме днес в Турция, е лека екстраполация на турски национализъм. Както е известно, това е много здравословно лекарство в умерени дози, а Турция ги имаше с ататюркизма. Като започне да излиза от границите на последния опит, корабът ще се разклати.

Какво толкова - изложба на поезия на султани...

Все едно, ако някои български царе бяха писали поезия, нямаше ли да им направим и ние изложба?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...