Отиди на
Форум "Наука"

Най-агресивното животно в България


didukaimos

Recommended Posts

  • Потребител

Изключвайки от класацията множество двукраки индивиди и за учудване на повечето авджии, най-агресивното животно във фауната на българия е рак. При това животното е амфибия - може да живее както във водата, така и на сушата - там пристъпва при дъжд и нощно време прикрит от тъмнината на нощта и под студената светлина на луната. Всъщност това е единствения крив речен рак в България. Видът не е характерен и постоянен обитател на България, която е най-северната част от ареала на вида в Балканския полуостров. В нашите южни реки - Места, Струма, Марица и Тунджа, той прониква от Гърция. Този вид рак реагира моментална но всяка микровибрация във водоема, има много добро зрение в мътните речни и езерни води и вместо да бяга и да се крие, той напада дори и при опит да бъде фотографиран. Това ясно личи на някои от снимките.

Уважаеми дами и господа, представям ви най-агресивното животно по нашите земи - видът Potamon fluviatilis от река Марица, край Пазарджик - този град е ново находище за вида. Това е крив речен рак - изключителен еврихалинен обитал на сладководни и морски басеини. От биологична гледна точка това е единствения крив рак, речен обитател на Балканите. В Европа има още един такъв представител на Пиринеите - Potamon ibericus.

Видът не е поставен под закрила, но е един рядък представител на лимнофауната. Редно е включването му като защитен вид под категорията "уязвим".

Източници: за снимките http://apollon.blog.bg/zabavlenie/2010/09/29/nai-agresivnoto-jivotno-v-bylgariia.612931

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Vuv_qGlP0NIJ:web.uni-plovdiv.bg/bechev/Bechev_pdfs/Potamon.pdf+Potamon+fluviatilis&hl=bg&gl=bg&pid=bl&srcid=ADGEESg8XFbzlxCr8TecwgcqzCcuGAeBscUjKL1f_kh4I2anyiSidYvavh32PnwYwHzdrAYwlQtdNw5z0kM0AVAQvCbnPO-9qqejlmOGiCm4ZudltKcpjH6FQ8307CnDLvbDkdq3cXq9&sig=AHIEtbQOUissx_qYq-q1fsngDUCOGGLqpQ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Егати нахалника, не съм виждал досега такива в БГ. Старите раци си бяха раци като раци - кафяви, щипещи, дълги...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

ТОВА било най-агресивното животно на България? Не съм много сигурна...Първото, което е, видът не е толкова ендемичен - Луда Камчия например е пълна с такива раци - във всеки вир на село, ако се поогледаш поне малко под подводните камъни може да забележиш поне по 3-4 такива. И не са чак толкова "агресивни" - вдигат щипки само ако са заплашени от нещо (например от гигантски двукрак идиот, протягащ пипалата си към тях ) и са много лесни за хващане - само ги натискаш по гърба с показалец и пъхаш палец под тях - и да искат, не могат да те щракнат с щипките си. По-редки от тях са правите раци - не знам дали около Пазарджик ги има, но в Източна България са определено рядък вид...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Моето момиче - първо научи какво е ендемит - този вид е суббалкански ендемит. Хубаво е човек да се изказва когато знае и е компетентен. Моите почитания. Никъде не говорим за правите раци. За това дали ги има в Камчия е необходим снимков материал от вас лично, за да говорим по същество. За Камчия Potamon fluviatile не се посочва - с това опровергавам вашите твърдения - за целта виж посочения картов файл за ареала.

Ето ареалът на вида:

Potamon fluviatile

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Potamon_fluviatile_distribution.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Хм... само да вметна, че животинските ареали са с изключително пластични граници, и че дори тези на ендемитните видове често премърдват с около 100-200 км стига да им се даде достатъчно време. Не знам кога е правена въпросната карта, но при условие, че България въобще не влиза в нея, явно е доста старичка. Или поне учените, които са джапали навремето в европейските реки в търсене на криви раци явно са пропуснали Камчия. Щом опровргаваш така категорично моите твърдения, хаиде обясни ми тогава какъв точно вид КРИВ рак се е заселил изключително успешно по почти цялото протежение на реката?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...