Отиди на
Форум "Наука"

Най-голямото инжeнерно бедствие


astrologa

Recommended Posts

  • Потребител

През 2009 година излиза доклад на Националната Академия на Науките на САЩ за това, какво би станало, ако Земята бъде ударена от Магнитна буря от Слънцето

Слънцето изхвърля постоянно материя: от радиацията до рентгеновите лъчи, слънчевите изригвания и короналните изхвърляния на маса. По принцип тези неща не влияят на Земята, защото тя е защитена от огромно магнитно поле и ако има слънчево изригване или СМЕ, то магнитното поле защитава Земята. На всеки няколко дни Слънцето изстрелва можен взрив към Земята, но магнитното поле предпазва Земята от тези катастрофални за земята маси...Магнитното поле се нарича Магнитосфера - огромно магнитно поле създадено от въртящото се ядро. То се простира на 70 000 км. Земната магнитосфера отблъсква намагнитизираната плазма от Слънцето.

Милиарди тона супер нагорещена и електрически заредена плазма удря планетата ни - заредените частици се опитват да проникнат, но биват пренасочени от магнитното поле на Земята. Само малка част от магнитната буря остава в плен на отворите по полюсите - Така ние виждаме северното сиание...Земного магнитно поле пренасочва заредените частици към полюсите - Частиците взаимодействат със земната атмосфера и я принуждават да свети.

Без магнитосферата радиоактивните частици ще убият всички форми на живот.

Оказва се че на всеки 11 години има пиков момент в броя на слънчевите петна, СМЕ, слънчевите изригвания и свързаната с тях активност.

Може да се предскаже кога ще настъпи този момент, но не може да се предвиди кога ще се случи конкретно събитие.

Ето тук има за магнитното поле: http://nauka.bg/foru...showtopic=10074

Магнитните бури са едни от най-мощните стихии в Слънчевата система. Но науката ги бе пренебрегнала...

Тези бури вече са увреждали планетата ни...През 1989 г. Северна Америка бе ударена от слънчево изригване, което повреди електрозахранването в град Квебек и областта. Шест млн. души останаха без ток насред студената канадска зима. Електричеството е било възстановено след ден, което предотвратило по-големи бедствия, но това е била малка буря...

През 1859 г. е била описана далеч по-силна буря. Северното сияние се виждало чак до Куба. Телеграфните линии в Америка хвърляли искри, защото мощният електрически поток ги пренатоварил. Това може да е била една от най-големите геомагнетични бури, които са се вихрели някога.

earths_magnetic_field.jpg

Какво ще стане, ако буря като онази от 1859-та година удари Земята днес?

Sunspot-group_l.jpg

Бедствието ще започне с появата на слънчево петно - то ще изстреля милиарди тонове материя директно към Земята. След 8 минути, гама и рентгеновите лъчи ще повредят повечето сателити. Технологичното ни общество ще ослепее. Без GPS, без самолетна навигация, без сателитна или кабелна телевизия...

Имаме стотици сателити в орбита, всеки от които струва средно по 0,5 млрд. долара. Всички тези стотици млрд. долари ще изчезнат...

След 8 до 16 часа, изхвърлената от Слънцето материя ще удари магнитосферата ще мине през нея и ще достигне до повърхността.

Електрическата мрежа ще бъде натоварена с огромно напрежение. Всички трансорматори може би биха гръмнали...когато трансформаторите гръмнат, с тях си отива и електричеството. Електроснабдяването е ключова инфраструктора, ако тя е извън строя, всички други инфраструктори ще замрат моментално или след няколко дни. Чешмяната вода се нуждае от електрически помпи, така, че водата ше спре...светлината изчезва, горивото ще изчезне, защото колонките в безинонстанцията няма да работят. Трансформаторите ще бъдат прекалено повредени, за да се поправят, ще трябва да бъдат изцяло подменени, а това не е лесно. Нужни са поне шест месеца за поставянето на един трансформатор. Това означава, че в продължение на шест месеца няма да има електричество, вода, гориво, банките и банкоматите няма да работят...за малките градове периодът без електричество ще е по-дълъг. За възстановяването на цялата мрежа може да отнеме повече от десетилетие. Според някой изчисления тази катастрофа може да доведе до смъртта на 1/3 до 1/2 от населението на Земята. Това са 100 млн. смъртни случая в САЩ, 200 млн. в Европа и 1 милр. в Азия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ха, колко по-лесно би било, отколкото си го представяме. Няма да има нужда от метеорити и пр., достатъчно явно ще е Слънцето да кихне насам.....

Link to comment
Share on other sites

Не бих определил подобно бедствие като "инженерно" по- скоро е природно. Инженерно става при човешка намеса . Такъв пример е избухването на атомна бомба която предизвиква подобен ефект. Земята е предпазена от космическите лъчения чрез атмосферата и по- специално от озоновия слой. Човешките дейности , унищожават част от озона, като главна причина се сочи емисията във въздуха на Фреон 12, вече забранен за употреба. Изчезването на слоя, би довело до гибел на земната флора и фауна. Изтъняването край полюсите, вече създава проблеми. Визуално се регистрира с разширяване на т.н. северно сияние и появата му на необичайни места .

Апокалиптичната картина е доста преувеличена, защото процесите протичащи в нащето слънце са стабилни с тенденция към затихване и "изгасване". Аномалии може да има но ще бъдат кратки и преодолими. В съвременния живот, може да бъде даже полезно седмица без комуникации. Ще има повече време за размисъл и преки , невиртуални контакти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В съвременния живот, може да бъде даже полезно седмица без комуникации. Ще има повече време за размисъл и преки , невиртуални контакти.

То това е така от една страна. За някои хора и един ден да не можеш да си пукаш пуканки в микровълновата или да ти е даун ФБ си е бедствие. Ама пък от друга страна електричеството се ползва и по болници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Инжинерно, защото всичко, което ще бъде засегнато е от техническа гледна точка, и за да се възстанови ще трябва огромна инжинерна мисъл и сила...

А в съвремения свят...просто е невъзможно да си го представим без всички сателити, интернет, а да не говорим за електричество...това би било катастрофално за човечеството...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...