Отиди на
Форум "Наука"

Telerik Academy отново отваря врати за безплатно обучение на софтуерни инженери


Recommended Posts

  • Потребител

Академията на Телерик организира безплатен курс по програмиране на езика C# за платформата .NET Framework. Курсът ще се проведе от ноември 2010 г. в продължение на 2 месеца в учебния център на Телерик в София. Обучението обхваща основите на програмирането: масиви, цикли, методи, структури от данни, алгоритми, обектно-ориентирано програмиране. Основен преподавател е д-р Светлин Наков, софтуерен инженер и лектор с над 10 години опит, автор на 5 книги за програмиране.

Обучението е безплатно и без ангажиращ договор. Отличниците ще получат възможност да продължат обучението си в следващото ниво (още 4 месеца) върху по-технологични теми като .NET Framework APIs, бази данни, уеб програмиране, Silverlight, WPF и софтуерно инженерство, след което ще им бъде предложена работа в Телерик.

За безплатно обучение ще бъдат приети 100 души (5 групи по 20 души), а за следващото ниво ще се класират най-добре представилите се 20 участници. Академията за обучение и работа в Телерик се реализира успешно за втори път и вече 22 души (от започнали 96), участващи в предходното й издание, започнаха работа при условия много над средното ниво за индустрията.

Главното изискване към кандидатите е да имат много сериозна мотивация да станат .NET софтуерни инженери и да разполагат с достатъчно време за практическите упражнения от изучавания материал.

За повече информация посетете сайта на "Telerik Academy": http://academy.telerik.com.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какво общо има между "софтуерни инженери" и .Net платформата? Както набързо намерих определение в интернет:

Софтуерното инженерство се занимава с теориите, методите и инструментите за професионална разработка на софтуер.

очевидно е, че .Net платформата дава единствено инструменти за разработка, но не и теории и методи!

Другият ми въпрос е: Защо този курс е към "Телерик", а не е към НАРС (казвам го, имайки предвид кой е лектора)? Впрочем тази последната стана печално известна с неадекватните си обвързващи договори - уж учиш безплатно, но накрая НАРС ти заявяват не ти намерихме работа, така че си плащай обучанието. Защо човек трябва да се довери на новото име "Телерик", ако в крайна сметка се окаже в бъдеще че пак ще бъде прецакан, но може би по по-иновативен начин.

Така че, кажете директно - каква ви е истинската полза от тези курсове???

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте,

За съжаление твърде късно видях темата. Поздравявам колегите от "Телерик" за тяхното начинание. Хубаво е, че има такъв курс.

Налага се да отбележа няколко важни момента.

1. Това не е първата подобна проява. Имам прекрасни впечатления от работата на българското Silverlight общество и подбора на лекционен материал. Впечатленията ми са лични. Там "Телерик" също имат сериозно присъствие и не са поискали и стотинка от никого.

2. Колегите са написали, че няма обвързващи условия. Ако не греша през последните години фрилансерите не са някаква екзотика, а са се превърнали в нещо обичайно. Мисля, че курсът е ориентиран по-скоро към тях.

3. .NET е не просто платформа, а цялостна концепция. Това научихме когато ни бе обяснено при какви условия ще можем да създаваме софтуер за Appple. Това важи и за NetWare, IBM Server, UNIX, Linux и пр.. Искам дебело да подчертая, че Linux, който се ползва в ЕС и Азия, няма нищо общо с Linux за САЩ и Канада. Наречете го горчив опит. .NET в неговия пълноценен вид е много тясно обвързан с UNIX, Linux, Apple OS и една доста необичайна за нас концепция, от която научихме само, че "отворен код" има само при определени условия и който не ги спазва се запознава с едни доста приятни юристи с не до там приятни намерения.

4. Повечето учебни материали за C# са напълно безплатни и общодостъпни. Правилата на Biz Spark и Web Spark са железни и доколкото знем не са променяни. Това важи и за аналогичните програми на Novell и IBM. Между впрочем двете последни са ориентирани към разработчици, които създават продукти за Linux. Мисля, че "Телерик" са избрали най-доброто решение за подбор на сътрудници. Много по-евтино е от услугите на консултанска агенция, а е и много по надеждно.

Софтуерното инженерство е нещо доста по-сложно като понятие. Идеята, че теорията, методологиията и инструментариума са отделни неща битуваше към края на 80-те години на миналия век. Това звучи много несериозно и да си призная е по скоро-тенденциозна формулировка, изведена от контекста на това, което е написал Кнут.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Искам дебело да подчертая, че Linux, който се ползва в ЕС и Азия, няма нищо общо с Linux за САЩ и Канада.

И какви са разликите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като се започне от системите за криптиране, премине се през конзолните команди и се приключи със спецификата на използваните видеостандарти.

И дума не съм споменал за работата с графичните формати, където също има доста забавни различия ... :bigwink:

Колеги, в Япония се ползва 5G и за много японци това е нещо отдавна изживяло времето си.

Това обаче не пречи на едни други японци да не са чували за клетъчен телефон. :bigwink:

.NET се използва при принтерите (най-вече модели на HP за двустранен печат), при мобилни терминали (това са промишлени системи и логистика), при WebSnap системите и т.н..

Между впрочем Linux използва патент на Microsoft за графичния си интерфейс. Това по никакъв начин не го компрометира като ОС, дори напротив.

Ако проследите постовете ми няма как да не сте забелязали, че Vilas е по-близък като логика до UNIX и Linux, макар за Европа да е достъпен само за Windows. Версиите за Linux са ембаргови, защото могат да бъдат използвани за ... хмм, да кажем доста весели цели. :biggrin::bigwink:

С уважение

Г.Т.Герасимов

P.S. Нямате представа какво е да се продава софтуер легално. Хората са създали правила и те са облечени в законова форма. Google Имат екип от над 300 висококвалифицирани адвокати, но не пожелавам на никой да се среща с тях. Мога да ви представя преписка с юридическият отдел на MU (Manchester United) за да видите какво означава "да си вкараш таралеж в гащите". :tooth:

Забравете глупостите за "безплатен софтуер" или "отворен код". След поредният четири часов разпит ще проклинате всички митове и легенди в IT-бранша. :biggrin:

В заключение ще цитирам Мо Хейдър:

"Невежеството и злото са две различни неща."

Много мъдра мисъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извън темата.

Не знам защо в България някои си мислят, че между фирми като ORACLE, IBM, Microsoft, Novell и др. съществуват конфликти.

Още по абсурдна е тезата за "безплатния софтуер". Ако познавахте дейността на Mozilla нямаше как да не знаете, че това, което пускат безплатно е едва 10% от техните инструменти за работа в internet. Цените на сериозния им софтуер варират от 35,95 USD до 7100 USD за лиценз (това е за един потребител).

Друг момент е, че след като ORACLE закупиха Sun много от нещата се промениха.

Ето една новина директно от пощенската ми кутия (за достоверност):

* * *

Are you running MySQL in either a cross-platform or Windows only environment?

Get the Guide: A Guide to MySQL for Microsoft Windows

The world’s most popular open source database just got better on Windows! MySQL 5.5 Release Candidate benchmarks recently presented at Oracle OpenWorld show the following impressive performance & scalability improvements on Windows:

1561% Performance Gains over MySQL 5.1 for Read/Write Operations

538% Performance Gains over MySQL 5.1 for Read Only Operations

With MySQL on Windows you can:

Dramatically Lower your TCO, while relying on 24/7 support worldwide delivered by Oracle’s MySQL experts

Quickly Deploy and Scale new Applications, leveraging a database renowned for its ease of use and administration

Have the flexibility to deploy applications on different platforms, choosing Linux / LAMP, or one of the 20+ operating systems MySQL runs on, for specific applications

Learn More and Get Going with MySQL 5.5 on Windows:

Download MySQL 5.5 Release Candidate Now!

Get our Free Whitepapers

A Guide to MySQL for Microsoft Windows

MySQL Workbench: A Data Modeling Guide for Developers and DBAs

Contact your MySQL sales representative for more information online or at the number for your region below:

* USA/Canada - Toll Free: +1-866-221-0634

* USA - From abroad: +1-208-338-8100

*Additional phone numbers for EMEA, Latin America and APAC

Regards,

The MySQL Team at Oracle

* * *

Както сами може да се убедите, хората са оставили и телефони. Ако желаете може да им се обадите и да ги поразпитате. Любезни са и предоставят изчерпателна информация. Ще останете безкрайно учудени, когато разберете, колко от "безпорните истини", които масово битуват в българския IT-фолклор са абсолютна лъжа. :bigwink:

Работата на инженерите е да решават конкретни задачи или да учатват в създаването на краен продукт.

Едно е да говориш, съвсем друго е крайната реализация. За да иам крайна реализация се изискват добри познания и натрупан практически опит (рутина). Без тях няма резултат. Дори лошият резултат може да даде полезна информация.

Лошо е, че в България не се изслушваме, не четем внимателно и най-вече не задаваме правилните въпроси.

Все пак вярвам, че има надежда това да се оправи някой ден.

С уважение

Г.Т.Герасимов

P.S. България има трима международно признати блогъри в IT-бранша. Двама от тях пишат за .NET. Имената им са цитирани многократно по Canal-9. Това е повече от признание.

И една новина за всички почитатели на Linux:

MeeGo официално е факт. Приятна платформа, която ще се ползва в автомобили, мобилни комуникации и пр..

Повече може да прочетете тук;

http://meego.com/

Конфликти няма. Има само и единствено неразбиране на основополагащи принципи. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Извън темата.

Не знам защо в България някои си мислят, че между фирми като ORACLE, IBM, Microsoft, Novell и др. съществуват конфликти.

Още по абсурдна е тезата за "безплатния софтуер". Ако познавахте дейността на Mozilla нямаше как да не знаете, че това, което пускат безплатно е едва 10% от техните инструменти за работа в internet. Цените на сериозния им софтуер варират от 35,95 USD до 7100 USD за лиценз (това е за един потребител).

Друг момент е, че след като ORACLE закупиха Sun много от нещата се промениха.

.....

И още едно мнение извън темата...

Скоро присъствах на един семинар на IBM посветен на z\OS и версия на CICS Transaction server 2.6.

Семинарът започна с думите : ".... на инфо. системи работещи под управление на Microsoft се гарантира работоспособност около 90 дни годишно, ORACLE - 200 дни, а IBM - 364 дни годишно...."

Толкоз за конкуренцията, демонстрирана пред широката общественост между тези три фирми.

....

А ORACLE какво ли купиха...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Идеята, че теорията, методологиията и инструментариума са отделни неща битуваше към края на 80-те години на миналия век.

Тази грешна идея си има и своето продължение, което все още е в пълна сила. Примерно не можеш да правиш сериозна математика, а да считаш че интерфейсът, софтуерът и навиците за ползването му с помощта на който правиш математиката нямат нищо общо от самата математика. Това е мое заключение, но имам чувството, че почти никой математик не се съобразява с това.

Иначе различията между САЩ и Европа са напълно естествени. Именно САЩ създадоха интернет и с това самите те си и опредилиха правилата. Благодарение на глобализацията (и самият интернет), то плъзнаха навсякъде и е твърде малко вероятно някой да ги измести, докато светът е глобализиран. Единствено някои недемократични страни (като Китай например) имат някакви теоретични шансове. Защото САЩ притежават най-важното - софтуерна инфраструктура, която носи милиарди (просто защото са я изградили първи) и така тези милиарди могат да опаткват абсолютно всичко. Това да си мислим, че техните закони са причина за успеха им - не е вярно. То защо тогава са в такава огромна икономическа криза, докато в софтуера са си винаги на върха (и някак изглежда ще си останат там безусловно)? Междо другото софтуерните патенти са причина за едни големи различия между САЩ и Европа. Може Linux дистрибуцията ти да изглежда в Европа легална, но в САЩ най-вероятно нарушава поне един патент - именно и в това е различието.

В историята подобна аномалия не е имало. Имало е велики империи, но ако в другия край на света се появи нова цивилизация, то тя има реални шансове за успех - просто великата империя трудно ще й влиае като е толкова далеч. В разглеждания случай, обаче, нещата не са така: с помощта на интернет софтуерните американски технологии заливат целия свят и не позволяват на по-иновативните и качествени технологии да бъдат създадени - е, освен ако не дойдат да ги създават в САЩ.

Иначе по темата разбирам, че е добре това което прави "Телерик" и това че вече са го правили е доказателство. Всъщност и всично изглежда в реда на нещата, защото е нормално да има кой да го спонсорира.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Между впрочем Linux използва патент на Microsoft за графичния си интерфейс. Това по никакъв начин не го компрометира като ОС, дори напротив.

Ако проследите постовете ми няма как да не сте забелязали, че Vilas е по-близък като логика до UNIX и Linux, макар за Европа да е достъпен само за Windows. Версиите за Linux са ембаргови, защото могат да бъдат използвани за ... хмм, да кажем доста весели цели. :biggrin::bigwink:

Я пак? Че нещо не чух добре, или очилата ми вече са съвсем. Хора като говорите за линукс, първо на първо не е LINUX а е GNU/Linux, второ патенти може да ползват определени дистрибуции, ама това да кажеш Линукс ползва МС патенти е все едно да кажеш катеричката в гората ми открадна жълъд от дървото.

Сега твърдящия това искам да попитам, кой точно патент използва GNU/Linux и в коя си дистрибуция. Предполагам че не говориш за ред хад и изцепките на NOVEL нали?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, на всичко отгоре има и различни графични интерфейси , най-популярните са Gnome и KDE. За кой от тях става дума?

Още по-чудно е като Линуксът в САЩ е ембаргов :Oo:, защо мога да си изтегля всякакви дистрибуции съвсем официално и свободно от сървъри в САЩ, например:

http://www.debian.org/CD/http-ftp/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да. Linux ползва много от т.н. "submarine patent". Това е безпорен факт.

Само не ми казвайте, че никога не сте чували за патент U.S. Patent 4,464,650 (U.S. Patent 4,464,650). :biggrin:

Така де. Сигурно Linux, никога, ама съвсем никога не е ползвал този патент, че и още стотина други (аз знам за три на Nintendo, които мога да приема за спорни, ама няма да се заяждам за дреболии).

Приемам, че в Русия (а и в България) законът забранява да се патентова софтуер, но ще ми е много интересно, ако решите да продавате софтуер да кажем в някоя държава в Латинска Америка (примерно) до къде ще стигнете. :biggrin:

Повярвайте, че ще получите доста "забавни" писма от там, откъдето най-малко сте очаквали. :biggrin:

Обещавам да публикувам при първа възможност писмо от мои колеги от Канада. Те са разработчици с многогодишна практика и имат твърде горчив опит със "свободния" и "безплатен" Linux.

Моят опит се свежда само до някакви си 27 000 EURO (двадесет и седем хиляди евро) и няколкочасови разпити на не до там приятно място.

Бе ... друго си е Linux ... стига да не се занимаваш със системи работещи в реално време (Microsoft не желаят да имат никакво отношение към подобни разработки и това е изрично записано в лицензионните им договори. Онази част с дребния шрифт най-долу).

Като сте толкова ербап, я вземете, че дайте линк, откъдето да си дръпна FLV филтър (примерно), ама да е законно и да не плащам като разработчик. Не като потребител, а като разработчик. Все ми е тая дали ще е за Linux, Mac OS или нещо друго.

А, да ... И да е работещ, и ако може да е придружен с официален документ, че имам право да го тиражирам в МОЯ си софтуер, а не в нечий друг. :tooth:

Ама я по-добре ми дайте един Linux, дето да мери времезакъсненията така както искам. Ама да е безплатен, че другото е доста соленко. И да може да го пусна в една Германия, например. Имам там някакви познати от DMG, дет много ще се зарадват ако им предложим подобно нещо. Естествено без пари. Ние сме ларж. Не сме пинтии. Хак им на гадните капиталисти. :tooth:

Вие сте експертите по "безплатното". От мен искат да си плащам, за да работя.

С уважение

Г.Т.Герасимов

(дърт пергишин със собствено мнение, базирано на житейски опит)

P.S. Червената шапчица (де юре) е собственост на IBM. Novell също имат пръст в тази работа, но като част от едно сдружение. Novell си имат доста патенти и неща като NetWare 6.0, Border Manager и пр..

IBM си има Сферата и Джаза (да не се бъркат с известни заведения във В.Търново).

А че Linux е UNIX e общоизвестно. Тук две мнения няма.

По малко е известно, че графичният интерфейс е T.E.G.L. в най-чист вид. Ама това е дълга тема.

Старостта си има предимстваааааа ... :tooth:

:bigwink::biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

......

Вие сте експертите по "безплатното"......

А че Linux е UNIX e общоизвестно. Тук две мнения няма. ....

Никакъв експерт не съм аз, а балкански абориген, докопал се до компютър и интернет.

Наистина при използване на Linux има и Restricted Software и който го използва трябва да внимава да не би в държавата, където се е озовал някой да е патентовал колелото.

В лицензите на свободния софтуер пък има доста пречки за използването му за комерсиални цели.

А между Linux и UNIX има разлики,ето за който се интересува:

http://www.cyberciti.biz/faq/what-is-the-difference-between-linux-and-unix/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...