Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

БАН останаха без пари и за тази година, ако оцелеят до догодина обещаха да помислят за тях.

Да не казвам как ги нарече министърът на икономиката по новините снощи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

БАН останаха без пари и за тази година, ако оцелеят до догодина обещаха да помислят за тях.

Да не казвам как ги нарече министърът на икономиката по новините снощи.

За какво оцеляване може да става дума? Проблемът не е в оцеляването, а в това, че БАН просто не може да си изпълнява служебните задължения без пари...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Учени вързаха ръцете си като протест срещу намалените пари за наука

Учени от Българската академия на науката (БАН), подкрепени от студенти и колеги от сдружения на младите учени, протестираха срещу намалените пари за наука. Те настояват средствата да са повече от предвидените 0.2% от БВП за следващата година и да достигнат европейските равнища - около 1% от БВП. Шествието, в което участваха близо 300 души, започна от градинката между Народното събрание и Софийския университет премина през Министерския съвет и стигна до Министерството на финансите. Учените завързаха ръцете си за въже, като символ на ситуацията, в която са поставени. "Науката и образование са свобода, не ни поробвайте", "Намален % - целенасочена политика" и "Мечтата на мистър Дянков - пари за наука = 0.00 лв." бяха част от плакатите, които учените държаха.

"ГЕРБ бяха обещали, че науката и образованието ще са приоритет, сега виждаме че по-важни са магистралите. Дянков е прочел стратегията 2020 и е направил български прочит, който гласи магистрали, магистрали, магистрали." Това беше част от обръщението на Христо Лафчиев, зам-.председател на сдружението на младите учени "Когито", към събралите се участници. Според него, когато се отрежат пари за образование, култура и здравеопазване, държавата се води към робство.

"България има нужда от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от БАН, от силни държавни висши училища и от академии по изкуствата", каза още Лафчиев. Според него министрите на финансите и на образованието Симеон Дянков и Сергей Игнатов "скапват системата".

Шествието се спря пред парламента, където част от организаторите се опитаха да внесат исканията си. Лафчиев обясни надслова на протеста "Бюджет на невежеството" с това, че политиците имат "сгрешното схващане,че ако намалим данъците до безкрай, ще се произведе пазарна икономика, която ще бълва блага до безкрай. Но ако имаш една тъпа тълпа от невежи хора, няма да стане нищо. За да ги просветиш, трябва да вложиш пари в образованието им".

"Тук сме, защото бюджетът на БАН е жестоко орязан и парите ще стигнат само до средата на октомври. Никой не може да живее, особено младите, с 200 лв. на месец заплата", заяви Петя Антонова от Института по физиология на растенията и генетика към академията. Според нея "цялата бъркотия" идва от "хора, които са на постове, които не заслужават". "Например Сергей Игнатов - той е абсолютен самозванец. Научната гилдия не го признава, той не знае какво прави - само безумия и простотии, с които съсипва нещо, което е вековна традиция", смята още Антонова.

Според колежката й Надежда Бабалъкова протестът срещу по-възрастните учени е абсолютно неоснователен, защото младите идват неподготвени от университета. "Нашите аспиранти, не са хващали пипета. И обучението им протича след като са си взели висшето образование. Средният ешалон в науката започва да напуска, защото просто не може да се справи", каза още Бабалъкова.

Тя смята, че "трябва да се махне червената шапка, ние сме против централно управление, където 70 души, които са чиновници и се изхранват от нашите заплати, защото ние внасяме пари в БАН, вместо да е обратното." Бабалъкова заяви, че реформата трябва да започне от "тази червена шапка, защото там има хора, "които са се окопали и стоят с години".

По средата на шествието стана ясно, че ръководителите на сдружението "Когито" се разминават във вижданията си за това какъв процент от БВП да искат за наука за 2011 г. - 0,4 % или 1 %. Шествието се спря и пред Министерския съвет със скандирания "Оставка". Оттам протестиращите отидоха до Министерството на финансите, където Лафчиев съобщи, че "председателят на Народното събрание Цецка Цачева им е обещала среща в петък или в понеделник". Той призова и следващата сряда да има протест, в който да се включат представители на висшите училища, БАН и на културни институции.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/13/976014_ucheni_vurzaha_rucete_si_kato_protest_sreshtu/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...