Отиди на
Форум "Наука"

Алтернативите на фелдм. Ромел през 1942 г.


Recommended Posts

  • Потребители

След загубата в Битката при Газала през юни 1942 година, 8-ма армия отстъпва от линията Газала до Марса Матрух, приблизително на 100 мили зад Египетската граница. На 25 юни генерал Клод Окинлек, главнокомандващ на войските в Близкия Изток освобождава генерал Нийл Ричи и поема командването над 8-ма армия. Той решава да не търси директен сблъсък при Марса Матрух, тази позиция е с открит ляв флаг на юг, нещо от което Ромел се възползва при Газала. Той решава да се изтегли още 100 мили на изток в близост до Ел Аламейн на Средиземноморския бряг. Само 40 мили (60 км) на юг от Ел Аламейн се намират стръмните склонове на обширната депресия Катар, която не позволява използването на танкове в десния фланг и ограничава ширината на фронта, който трябва да се защитава.

Да се върнем на събитията около 25 -30 юни непосредствено след битката при Газала и да видим алтернативите пред Пустинната лисица -

Ход 1 - известен от историята - Пустинната лисица играе по познатия ни ред тръгва ва банк с изтощените си войски на още около 500км преход през пустинята

Ход 2 - операция за овладяване на Малта ;реорганизация и попълнение на изтощените войски на либийско-египетската граница и последващ удар

Възможен ли е ход 3 ,4 и т.н. ???

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 112
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

С три дивизии (германските чинат) срещу цялата английска армия, а и без достатъчно снабдяване, нищо не може да ги спаси. Чудо е, че са удържали две години!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се в сферата на големите мечтания е един възможен ход -

Преустановяване на настъплението , изчерпало силите на наличните Аксис войски .

Решаване на два големи проблема -

1.Предположение за извършване на операция Факел - стратегическо мислене на военноначалниците на Оста -

Американците ще се включат във войнат това е повече от ясно . През 1917г. те го правят директно с прехвърленя войски на Западен фронт . Такаааа...

Къде сега ще го направят анкъл самовците -

-прехвърляне на войски в Британия с цел десант в Европа през Ламанша, па Дьо Кале ,Атлантика ,Холандия или Норвегия - това е изисквало време, щяло е да бъде забелязано и като контамерки да се прегупират войски на Оста към Атлантическия вал

- ако американците тръгнат да стоварват войски в Египет , това още повече е щяло да ги забави - кога ще дойдат , след като свършат основните сражения , навярно ;-

-десант в Мароко , Алжир и Тунис - а ето това да !!!! възможно

Организират се 3 мероприятия - прегрупиране на Силите на Оста

1,. Изпращане на окупационен корпус от 1 лека немска девизия, 1 артилерийски полк и 3 италиански армии ( около 100 000 и 200-300 оръдия за брегова отбрана ,може и 88-ци ) в Френско Мароко ;

2. Незабавна операция за ликвидиране на гнездото на осите - Малта , макар ,че е структурата му е унищожена през юни , той е много ВАЖЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ЦЕНТЪР и една база в дълбокия тил на Африканския корпус ;

3. Незабавна операция по овладяването на Гибралтар

4. Опит за неутрализация на Британския флот в Средиземно море чрез събиране на АБСОЛЮТНО всички налични сили (прехвърляне на самолети от Норвегия, Франция и Дания ) на флота на Оста ( линкора Бисмарк , останалите немски ескадрени миноносци ) и наличния италинаски флот и цялата торпедоносна и бобмандировачна авиация свободна от Изток ; ще взема , ако трябва и самолетите на оста Югославия ; с тази сила и подводниците , дори да ги използвам за десантни кораби , налични десантни кораби -

постигам неутрализация на Малта ,Гибралтар и Британския флот в Средиземно море до октомври 1942 ;

Оттук вече с реорганизирана армия от 300 000 с удря Окинлек в мутрата здраво !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ей, че те цяла дивизия ли бе! Бре! Ето, това им е бил проблемът! Толкоз много? То срещу Америка е достатъчен и полк.

Подготвям една поредица от файлове - Кампанията в Африка. Ще видим, кога ще види бял свят, защото е комплицирана, а аз искам всичко!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ей, че те цяла дивизия ли бе! Бре! Ето, това им е бил проблемът! Толкоз много? То срещу Америка е достатъчен и полк.

Подготвям една поредица от файлове - Кампанията в Африка. Ще видим, кога ще види бял свят, защото е комплицирана, а аз искам всичко!

МГ, много се радваме всички на твоите файлове !

Не ги подеценявай ,анкълите ! Добре , хайде ,да речем лека неокомплектована с пълен ЛС , девизия съставена от датчани, австрийци и холандци , изпратена да се опъва на мароканските плажове :tooth: .

Дай да мислим ,кога ще осъществим Операция Herkules . Аз си мисля ,че през юли или август (не познавам добре метереологичните обосбенности) е бил най-добрия вариант.<br><br>

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При всички положения на Ромел му трябват 2-3 дивизии. Ако му ги дадат, става. Ако е комбинирано с десант на Малта, още повече. Айк и Патън тогава няма кво да търсят в Мароко, директно отпрашват за Персийския залив да прикриват нефта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При всички положения на Ромел му трябват 2-3 дивизии. Ако му ги дадат, става. Ако е комбинирано с десант на Малта, още повече. Айк и Патън тогава няма кво да търсят в Мароко, директно отпрашват за Персийския залив да прикриват нефта.

Ами 2-3 девизии от Атлантическия вал или 1 оттам и 1 от Балканите. Поне до 43- на италианците могат да им се възложат полицейски задачи, което пак си е било суперекстра за тях , защото са бити и от югопартизаните. :tooth:

Крамер, аз уважам твоите мнения в Бойна слава , за разлика от почитателите на нахалните томита, които там не ти дават да дишаш.

Можеш ли да развиеш на форума твоето виждане за евентуална неутрализация на Средиземноморския флот на томитата ???

И моля те да уточниш какъв състав трябва да имат тези девизии , щото все таки , Окинлек и Монти вече към октомври имат около 1000 танка.

Инъче абсолютно си прав. Пробив на Ел Аламейн и Монти ще драсне към Синай и Залива. А Айк не е никакъв началник , той е кукла на конци . При първи сериозен провал са щели да му духнат под опашката, всъщност Патън и Монти му изработват всичко , той не е никакъв стратег . Видяхме как загуби войната в Корея.

Аз бих предприел и още един-два хода, за да е сигурно ,че ще духна под опашката на Монти на Суец , разбира се ,ако няма да пращам заслон в Мароко , да изпратя един Малоазийски експедиционен корпус - включващ-

1-2 немски девизии 1 италианска и 3 български армии , на гърците , ако им се даде нещо в Мала Азия , могат и те да участват ,(гърци и турци се обичат като куче и котка ) срещу Турция. При всички положения , или турците ще бъдат разбити и принудени да отворят коридор или присъидинявайки се ще дадат оперативен простор на Оста.

Ва банк до край. Ако се вземе Турция , Монти си отива в Хималаите./:tooth:

Вярно е, че руснаците са имали 22-25 девизии дебнещи в Кавказ, но при точно изпълнение на плана Блау , едва ли ще им е до настъпление в Турция.

Много важно условие е , че Турция има граница с Иран и Ирак и това щеше да хвърли в ужас Сталин и Чърчил .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То в БС имаше такава алтернативна тема, условието беше оста да е спечелила при Ел Аламейн и Сталинград, плюс успешен десант на Малта. Ако се вземе в предвид , че през лятото на 1942г. в текущата реалност английския флот в Средиземно море е натикан в миша дупка, падането на Малта го поставя в нокаут. Просто бракмите им се изтеглят в Александрия и Порт Саид, откъдето нямат кой-знае колко възможности. Ама ти виж, там в момента са тежко повредени от италианските диверсанти и легнали на дъното на пристанището "Куин Елизабет" и "Валиънт", ше ги ремонтират чак към 1944 :biggrin: , Тизенхаузен е пратил на дъното "Бърхъм" и всичко това в реалността. В добавка при тази ситуация 2-3 дивизии допълнително на Ромел му решават въпроса. Малта и тези дивизии са ключовия фактор за успеха.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фелдм. Ромел е прилагал тактически и оперативни шедьоври, които са му помагали да печели временни победи в пустинята. За превземането на Малта и скъсяването на комуникационните линии като залог за победа вече се спомена по-горе.

Кои са шедьоврите на Ромел?

-стремителни нощни маршове във фланг и в тил на англичаните, разбиване на предните им части и след това демонстративен маньовър в обкръжение (победата при Ел-Мекил)

-разстройване на фронталната атака на англичаните като се нанесе дълбок, добре разчетен контраудар с танковете във фланг, обърнат към пустинята. (при англ. операция „Алебарда”)

-„Засада 88” – увличане на английските танкове в засада, където са замаскирани немски танкове и ефективните 88 мм оръдия.

-ами танковият обход на Тобрук, създал у англичаните впечатление, че цел на танковете на Ромел е египетската граница? Следва внезапното им развръщане на север и удар в тил на Тобрук, преди томитата да са способни да организират адекватна отбрана.

Във втората половина на август 1942 г. англичаните разполагат със 700 танка срещу 259 немски машини, т.е. съотношението в силите е почти 3:1 в тяхна полза, но не винаги превъзходството в хора и техника е решаващо. Има примери даже в Африка при които Ромел печели при материалното превъзходство на противника. Фелдмаршалът е следвало да направи ново изпреварващо и изненадващо настъпление дори и с по-малко сили през 1943 г., за да попречи на англичаните да се подготвят за нов удар, но точният момент за това е изпуснат в препирни с Хитлер. Ромел просто не е трябвало да слуша заповедите от OKW и на Хитлер, а да действа по усет, като продължи успешната си серия от победи. С други думи е имало нужда от повече Auftragstaktik и еластична отбрана и по-малко „нито крачка назад”.

В определен момент вдъхновението, талантът и нюхът на пълководеца се изчерпва.

За това имат дял и болестите на Ромел (жълтеница, възпаление на жлъчката и червата, лошо кръвообращение, симптоми на силна преумора, възпаление на черния дроб), които до известна степен притъпяват пълководческия му талант.

А за подвозът на гориво, лоша шега изиграва потопяването на танкерите „Луизиана” и „Прозепина”, но това вече е малшанс.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Две танкови дивизии с по 160 танка и една моторизирана дивизия ще увеличат числеността на ДАК да речем близо с 400 танка и самоходни оръдия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Две танкови дивизии с по 160 танка и една моторизирана дивизия ще увеличат числеността на ДАК да речем близо с 400 танка и самоходни оръдия.

Хитлер през август 1942 г. обещава подкрепления. Е, разбира се, не две танкови дивизии, а само 40 съвсем нови танка тип "Тигър", бригада с 500 тежки минохвъргачки, както и няколко части със щурмови оръдия, но всичко това остават само обещания - приоритет е Източния фронт. По онова време няма фронт от който може да се свали техника и да се изпрати в Африка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Панцер , значи да разбирам ,че всичко оставяш в ръцете на Ромел . През 43-та той успява само с Касерин , а в един момент е можел почти да ги унищожи. Междувременно , мисля ,че той е правил доста прибели на англичаните в похода им към Тунис. Те така се отчайват, че Монти въобще се отказва да преследва с авангарда си отсътпващите немци и ги изчаква на почетно разстояние да си довършат отбранителните линии в Тунис. :tooth: После в съветските тухли пишеше, че Монти прекалено мудно развивал фронта на настъпление .

Шедьоври немците правят и на Източния фронт ... е може би по-късно ще пуснем алтернативка Ромел на съветския фронт. Но, томитата е можело да бъдат победени и без Ромел .

За танкерите - наскоро хванах заключитлената част на някакув шпионски филм по Дискавъри за потапянето им което е май успех на британските РЕБ-аджии и разгадаването на кода на Енигма , а не малшанс. Ако бяха взели Малта ,нямаше да има няма никакъв малшанс , както каза и Крамер ,английския флот щеше да е в ъгъла на ринга в лицето си на боксова круша и никой нямаше да потапя италиански и немски транспорти , това си е големия проблем на Ромел.

Ромел е имал и няколко проблема , като лични качества.

-Някой в Бойна слава , каза , че не е стратег и май има резон тази констатация. Да хукнеш на 1500 км от основните си бази и да оставиш Малта зад себе си е неоправдан риск. Е, ако беше спечелил Ел Аламейн с ГСМ на 8-армия можеше да стигне и до Индия, но си е риск , а и томитата са играли този път на сигурно, където многочислеността е надделяла над таланта и мъжеството.

-Много е бил мнителен към италианците и не им се е доверявал , а постоянно ги е гледал с високомерие , а и понякога ги е обвинявал неправилно и недоказано.

-накрая ги е изоставил , което е сринало авторитета му сред тях и убило онзи респект и донякъде месианско ( в мсисъл на добър командващ и водач) чуство , което са имали в него. Факт е ,че нито един италианец не е мръднал при многодневните сражения при Ел Аламейн. Тук в края на краищата е бил елитът на италианската армия.

А парашутната девизия "Фолгоре" вместо да отбива с почти голи гърди атаките на томитата е можела да помогне много в Малта.

Много ми е жал и за Дьониц и неговия жалък флот едно голямо нещо за едно голямо нищо .

Както казах по-горе немския флот е трябвало да бъде използван целесъобразно , а не за ПВО из фиордите на Дания и Норвегия.

До 1942 Оста е имала инициативата и е можела да прегрупира, пренасочва и удря по свое осмотрение цели на съюзниците. След 43- изборът е вече на съюзниците.

Немския флот е можел да бъде използван за превземането на Малта, на Гибралтар, на Акра ,ако щете... Подводници -пълни Дьоницови глупости измамна илюзия от Испанската война и първите години на войната.

Искам да направим едно изчисление на - Средиземноморксия флот на томитата от една страна и ВМС на Италия и Германия , дори през 42-ра ,след загубите на големите линкори

.

В Regia Marina имаха двойна задача защитата на инвазията конвои от атаки на Средиземно море флот на Великобритания и предоставяне на офшорните огнева поддръжка по време на разтоварване. The force assigned to accomplish this included four Italian battleships ( Littorio , Vittorio Veneto , Caio Duilio , Andrea Doria ), four heavy cruisers, eight light cruisers and 21 destroyers. Силата, възложени за изпълнение на това включва и четири италиански бойни кораби ( Littorio , Vittorio Veneto, Caio Duilio , Andrea Doria ), четири тежки крайцера, осем леки крайцера и 21 разрушителя. These ships would sortie and assemble from the ports of Messina, Reggio Calabria, Augusta and Cagliari. Тези кораби ще вилазка и монтаж от пристанищата на Месина, Реджо Калабрия, Августа и Каляри. The two older Duilio-class battleships would carry approximately 200 rounds each for shore bombardment missions. Двете големи Duilio класа бойни кораби ще извършват около 200 снаряда за всеки брега бомбардиране мисии. Italian and German submarines were also to be deployed for scouting purposes and for intercepting any British naval forces attempting to interfere with the seaborne landings. Италиански и германски подводници са също предстои да бъдат разположени за тестови цели и за прихващане на всеки британски военноморски сили се опитват да пречат на море разтоварване. One submarine was to be stationed midway between Sicily and Malta and act as a guide beacon for the transport planes on their way to and from the drop zones. Една подводница е да бъдат разположени по средата между Малта и Сицилия и да служи като маяк за употреба на транспортни самолети на път за и от падащото зони. Могат и пет да поставят.

Ако към тях да прибавим - Бисмарк , 10 ескадрени миноносеца и още 10 +10 действащи немски подводници в Средиземноморието.Прекалено достатъчно сили .

4 италиански линкора +1 страшно як немски +4 крайцера + 8 леки крайцери (тук не помня колко бяха леките немски крайцери)

=над 30 есминеца +40-50 подводници

за флота на томитата нямам данни под ръка , някой да помогне...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако се включи и Турция на страната на оста, съчетано с победа на Ромел при Ел Аламейн и превземане на Александрия, положението наистина става неспасяемо. Турската армия настъпва към Мосул и след това към Багдад, съчетано с форсиране от Ромел на Суецкия канал, англичаните държат в Ирак слабата 10-та армия, предимно индийци.

При това положение американците определени за "Факел", ако се включат въобще, трябва да се стоварват за защита на Басра и иранския Абадан. Ако неуспеят, заминават директно за Индия или Бирма, там ще ги гледат като околосветски пътешественици :tooth: .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако се включи и Турция на страната на оста, съчетано с победа на Ромел при Ел Аламейн и превземане на Александрия, положението наистина става неспасяемо. Турската армия настъпва към Мосул и след това към Багдад, съчетано с форсиране от Ромел на Суецкия канал, англичаните държат в Ирак слабата 10-та армия, предимно индийци.

При това положение американците определени за "Факел", ако се включат въобще, трябва да се стоварват за защита на Басра и иранския Абадан. Ако неуспеят, заминават директно за Индия или Бирма, там ще ги гледат като околосветски пътешественици :tooth: .

Турската армия си е била анахронизъм за онова време, навярно са били въоражени с Крупски топове от 1907 г. и френски танкове Рено от П.С.В. , но срещу 10-та армия са имали наистина шансове на успех, още ако са подкрепени да речем повече подкрепени от 11-та италианска армия и 1 български корпус (1 и 2 -ра БА ) с Панцер -4 и някоя лека немска девизия - например "Принц Ойген " . и Средиземноморския въздушен флот на Кесерлинг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Идеята за подвижна немска дивизия на тоя фронт си е напълно реална. Виж, нашето участие е по-проблематично. Голяма част от армията е задействана в Сърбия и Беломорието. Най-много да се включим с до дивизия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Идеята за подвижна немска дивизия на тоя фронт си е напълно реална. Виж, нашето участие е по-проблематично. Голяма част от армията е задействана в Сърбия и Беломорието. Най-много да се включим с до дивизия.

Еееее, девизия е малко , нали помниш , през 43-та как Борис се оправдавал пред Хитлер с турската заплаха. На тази граница сме имали най-малко 3 армии (2 + 1 в резерв- това е Шуменския артилерийски полк и други войски) .

Може ли сме , да мобилизираме и някой друг стохиляден резервист :tooth:. Индийската пехота е нямало да има никакъв шанс срещу нашите храбри кавалеристи. Дядо ми е служил , кавалерист в Сърбия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колкото и странно да изглежда, Турция се въздържа от нахлуване в България, поради недвусмисленото немско предупреждение: Ако Турция нападне България, тя автоматически трябва да се счита и във война с Германия!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност сме държали 3-та армия тогава срещу Турция, напълно мобилизирана.

А това за италианците ми хареса, оня след скока дето прави салто и си слага значката :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турция я е страх от войната, като дявол от тамян;

Ако шавне не й мърда окупацията ,този път и Ататюрк да е станел от гроба нямало да я спаси. Тъй , че се е съгласявала със всички за всичко.

Ако до 1940 г. е Турция е в Малката Антанта и е заплашвала България с етническата карта , печенезите , тюркохунските българи на Златарски и сие;

и с каквото си иска.

След Соболевата акция, окупацията на Прибалтика и Молдова от СССР, омеква като памук . Всъщност още от Ататюрково време болшевиките и Ататюрк са в превъзходни отношения,.заради много неща, които стоят далеч от темата. Но след Германския ход на Изток нещата се менят. В Турция има силна пронемска партия, която негодува, че Турция стои на страна и не може да отреже полагащото й се парче от баницата. Всъщност Сталин във връзка с операция Буря заковава 25 девизии на кавказката граница и дори по време на най-страшните битки при Сталинград не ги мръдва. Чакал е нещо , което ще разберем през 45 -та. Все таки през лятото на 42-ра е имало голям шанс Турция или да бъде привлечена към Оста , или насилствено непризнавайки нейния неутралитет, както с Белгия да се премине през нея.

Но ,тъй като германофили и съветомразци е имало доста в Турция е било да се направи една акция по привличането й към Оста Турция никога не си е забравяла ''свещените'' задължения към всички ''тюрки'' и мюсюлмани по света. Турци или по-точно тюркутски племена, които говорят сходен език има в Кавказ , Ирак, Иран , Азер, Тюркменистан, Таджикистан; и дори до Уйгурия

Така ,че тази партия е била силна и е трябвало да се търси път към нея. Представителя на Германия Фон Папен стар и обигран дипломат е направил всичко за да я привлече.

Аз бих изиграл и следния ход по преврат и присъидиняване на страната към Оста. В това няма да има нищо ново. Подобни неща стават в Югослави; от английските агенти , а Иран е окупиран против волята си от Сталинотомовски нахалитети.

При една успешна акция в Малта до края на юли 42-ра , английския флот , отива в Онгъла на Средиземно море .:tooth:

Тогава една ескадра немско-италиански кораби влиза в Егейско море.. Съставя се план съвместно с германофилски офицери , в който те да вземат властта в Анкара и Истанбул до пристигането на помощни войски на Оста. Вариантите са 2-ri- на въздушен десант в Истанбул .Акция на Ото Скорцени и немски парашутисти ветерани от Крит над Истанбул .&nbsp; Българските войски на границата няма да нападат и немците ще са гаранти, при което те ще бъдат пропуснати до&nbsp; Истанбул , а оттам до Анкара не е далеко. Друга възможност е дебаркирането на немско-италиански сили в Измир и придвижването им към Анкара. Ако не флота не бъде примерно пуснат през Галиполи , също една колона се отправя обходно от Измир към Истанбул;

Ако германофилите вземат властта и се допуснат немски войски гаранти , няма да има престрелки между двете страни. Най-много в Измир десант да даде неколцина жертви . Т.е. мисълта ми е да се разиграе операция Факел , само ,че не от Айк , а от Ромел в Турция. След това ще мислим . Ако турците откажат, решително настъпление на български и немси войски към Истанбул и десант на няколко места в Мала Азия ,&nbsp; това ще доведе до колапс на управляващите , бърза разгром и капитулация на Турция. Участници;

от страна на Оста 2 въздушно десантни полка -командван от Скорцени - пленяване на основни възли , дипломатически корпуси и обекти със национално значение ;

командван от ветеран от Крит - цел Анкара - плен на министерството ;

Реорганизирана бригада Фолгоре - в резерв на 2-ри полк за Анкара ;

2-3 италиалнски пехотни девизии - 30 000; италианци участвали в десанта на Малта , натоварени на баржи и десантиращи в Измир и някои други точки на малоазийския бряг ;

1 лека немска девизия -за десант и поход към Анкара.;

3 Българска армия блокираща турските войски по границата с България ;

1 лека девизия "Принц Ойген" , която да форсира при евентуален неуспех на преврата , пробиването на турските защитни лини и бързо овладяване на Истнабул , а след това на Анкара.

Линкора ''Бисмарк'' , 1 италиански линкор , 2 крайцера ,; 10 есминци за сплашване на;

при евентуална турска неотстпъчивост и 10 подводници; ,като 2 евентуално подходят към Истанбул ,ако парашутистите не успят да изпълнят задачите си , да ги евакуира ;

Летища - на Доканезите за италианци и немци в Бяло море - 100-150 транспортни самолета -около 1200 -1500 десантчици; + 5000 резерв ;

В България - Равнец май го няма още , някое близко до Пловдив около 100 транспортни самолета - 1000 десантчика ;

При успешно развитие на преговрите военните пропускат десантните части . За 4 часа те овладяват с помощта на местни турски формирования важните обетки; на правителствените учреждения, министерства, банки ,радио и чужди посолства. Смяна на правителството . Обяваване на ново правителство и прекратяване на съпротивата .

Страната официално влиза в пакта. Обявява война на Англия и Сащ . За СССР ще трябва да се помисли. Поне отначало , не трябва да се обявява война. Възвание към ислямистите в Египет, Сирия, Ирак и собствено Арабия , прочие пропагандни ходове. Войските на оста получават безпрепятствен достъп на територията на Турция.

Пакт между Турция; и Германия и Италия и Турция - разглеждат се евентуални териториални подаръци на Турция - Северен и централен Ирак, Северна Сирия и Арабския п-в без Палестина .

На Италия като верни католици се обещава Южна Сирия , Ливан и Палестина с Божи гроб;

За Германия - Южен ирак с петролните кладенци и части от Арабия.

България ще повдигне евентуални претенции към Източна Тракия. След разговор между Труция, Германия и България се обсъждат евентуалните компенсации за Турция в Близкия изток ,за удолетворяване на българските искания.

Турската армия от българската граница се прехвърля незабавно за заслон в Кавказ, за да чака руските действия. Сталин едва ли би рискувал в този момент настъпление на; юг ,защото едн евентуално падане на Кавказ , ще постави съветските войски в чувал.;

При това положение ставката има 2 изхода -;

Изчакване развоя на боя около Сталинград. Бой до последния човек на Кавказ и пазане до последно на Баку, ако евентуално турците нападнат;

При едно развитие на немско настъпление към Иран и Ирак , нещата ще станат бъгави за Ставката . Войските в Кавакз&nbsp; остават в чувал , може да се реши.

Потапяне на съветския Черноморски флот - целия ЛС на флота и всички девизии на Кавказките фронтове веднага да&nbsp; пробият към Иран и да образуват отбранителна линия срещу настъпващите части на Оста.

Тази опция е почти невъзможна, но дали Сталин би рискувал с падането на; Иран или с Баку, на чиито доставки едва ли, ще разчита, тъй като Баку ще се превърне почти в бойна линия.

След падането на Малта и до времето на присъидиняването на Турция към Оста , Монти и всички томита ще полудеят. Може да паникьосат и да направят фатални грешки , кепт о много пъти е ставал; в Африканската кампания.

Евентуално Монти би пробвал да пробие; немската линия на Ел Аламейн , но тъй като снабдителните линии в Средизмено море са прекрасни и войската на Ромел е добре организирана и снабдена отлично, той в никакъв случай не би успял. Томита при реалните събития едва са успяли и цялата операция е висяла на косъм , а камо ли при тези условия ще постигне нещо . Оттам събитията ще подгонят здраво Чърчил и Монти.

Настъплението на войските на Оста през Мала Азия , ще накара Монти да хукне с през глава; към Иран .

Флота може да остане за заслон в Червено море , а може ида бъде директно прехърлен към Персийския залив.Плюсове за Оста -Италианците е важното , че ще бъдат подкрепени и е възможно да увеличат своите надежди , а&nbsp; оттам производителност и боеспособност. Няма да има големи загуби в личен състав и то на елитни подразделения, които ще се изпозлват и занапред ,което би позволило на Дуче , да прехвърли някои резервни войски или загубили боеспособността си подразделения.

Нов сериозен като ресурси и демография съюзник ще се присъидини към Оста- Турция, която може да осигури продоволствия на немската армия при настпъващата зима . При победа в в Средиземноморието , Каудилио ще се окаже обграден от Оста и волю-неволю , би направил още по-големи реверанси към Хитлер и Мусолини - като допълнителни 50&nbsp; 000 или 100 000 войници на Изток , предоставяне на&nbsp; пристанщни съоражения и военен и търговски флот. В зависимост от отношението на оста към арабите дота от тях биха се присъидинили към тях. Има индикации , че египтяните са били разположени да посрещнат Ромел като освободител. Африканския и Малоазийския корпус ще бъдат обединени в нов корпус "Среден Изток " - състав -

1 немска армия (неокоплектована) - ДАК +2-3 леки девизии , прехвърлени от Балканите&nbsp; (200 000) ;

1арабска девизия + кавалерийски полк (египтяни, палестинци и либийци);

2 италиански армии , към края на октомри -ноември подкрепени от батальон нови италиански танкове Р-40 ; (350 000)

1 турска армия или може би цялата турска армия (ако руснаците бъдат пометени от Кавказ(450-500 000 )

1 българска армия + 2 български девизии (13 пехотна девизия , охраняваща Беломорието ще бъде освободена) (150 000) Общо към 1, 200 000 души (без турците около 700 000) ; 1000 танка ;до 2000 самолета ; ок. 5000 оръдия и миномети ;

Минуси за съюзниците -

-Американските туристи , както каза Крамер , ще станат и околосветски пътешественици , половината ще са болни от морска болест, до другата пролет едва ли ще влязат в реално в бой.

-Томитата ще изоставят не само&nbsp; Египет , а и целия Мидъл Ийст . Ирак също може би ще бъде изоставен&nbsp; с изклчение на малък засло на Басра или до Тигър и Ефрат ,което си е нов Дюнкерк , даже и по-голям;

-Арабите и индийците могат и да се откажат да се сражават на англосаксонска страна.

Могат да избухнат стихийни бунтове в индийските полкове ,&nbsp; които ще бъдат смазани, но подразделенията ще трябва да се преорганизират. <br>Реално&nbsp; Югопартизанското движение ще трябва дац сложи оръжие. Без помощта на англо-американските пратки, от които със сигурност то ще бъде отрязано след октомри -ноември 42-ра ,то ще прекрати голям процент от своятоа активност. Ще останат малки изолирани бойни групи , но да речем все пак , да не бързаме да го отписваме през 42 - да го оставим , да видим как , ще изкара зимата. Но , ще бъда факт ,че някои войски могат да бъдат освободени за фронт в Средна Азия. <br>На Средния изток Алайс ще могат да съсредоточат - 25 руски девизии - около 300 000 ;Томита - от Африка, Ирак и Индия - около 400 000 ;Американци - 300 000;

Около 1 млн. д; ; английски танкове - до 500 , руски - до 500 , американски -около 500 (1500 танка) ; 10000 оръдия и до 2500 самолета;

Редактирано от RIZAR
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За танкерите - наскоро хванах заключитлената част на някакув шпионски филм по Дискавъри за потапянето им което е май успех на британските РЕБ-аджии и разгадаването на кода на Енигма , а не малшанс. Ако бяха взели Малта ,нямаше да има няма никакъв малшанс , както каза и Крамер ,английския флот щеше да е в ъгъла на ринга в лицето си на боксова круша и никой нямаше да потапя италиански и немски транспорти , това си е големия проблем на Ромел.

Баш си е малшанс. Тайната на енигмата е предадена на съюзниците от един евреин, това се знае. Но все пак танкерите с гориво за DAK са със сериозен ескорт. Транспортните конвои имат сериозна зенитна артилерия за защита срещу английските самолети-торпедоносци, като Де Хавиланд Москито, излитащи от о. Малта.

post-4896-091483400 1287514833_thumb.jpgpost-4896-083517100 1287514841_thumb.jpgpost-4896-029034400 1287514849_thumb.jpgpost-4896-095099100 1287514862_thumb.jpg

Немалко торпедоносци са поразени от немските ПВО. Така необходимите за фелдм. Ромел танкери „Луизиана” и „Прозепина” са имали шанс да достигнат до африканските си бази, както и много други преди тях. Танкерите тип „Зибел” са били решението, но бройката им е била недостатъчна.

post-4896-084242200 1287514885_thumb.jpg

Хитлер обещава, че проблемът за снабдяването ще бъде решен чрез широко използуване на кораби от типа „Зибел", за които не били страшни нито бомбардировките от въздуха, нито торпедните атаки, но няма възможност да изпълни обещанието си към Ромел.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какви са тези кораби Зибел и защо не се плашат от бомби и торпеда?

Зенитна артилерия-зенитна артилерия, но тя никога не е успявала да се справи на 100% със заразата от въздуха...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Забележи, че това са думи на Хитлер. Но все пак да кажем предимствата на Siebel.

Става дума не изобщо за Siebel, а за Siebel Trossfähre- плаващи транспортери за гориво. Те са имали отлична маневреност, скорост 8-9 възела, с висока плаваемост. Острите завои при бомбена или торпедна атака са им помагали да оцеляват. Плиткото газене им е помагало успешно да избягват минните полета.

Не че, дотогава не са се използвали Зибели за снабдяване на германо-италианската войска в Африка, не че Съюзниците не са потапяли тези транспортери, но те биха могли да решат логистичната криза на Ромел в битката при Ел-Аламейн след потапянето на танкерите „Луизиана” и „Прозепина”.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Как въбоще си го представяте превземането на Малта?Те с Крит при далеч по лесни условия почти се провалят германците /по точно англичаните сами се бият/.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...