Отиди на
Форум "Наука"

Коптите


Recommended Posts

  • Потребител

Нека да поговорим за коптите и тяхната роля в историята. Обикновено си представяме днешните египтяни като преки потомци на фараоните. Но сякаш забравяме коптите. Това, за мен, са много интересни хора, обградени почти изцяло от араби-мюсюлмани. Днес считаме, че коптите са истинските наследници на Рамзес, Тутмос и Клеопатра. Какво все пак ги отличава от фараоните, освен религията? Има ли някаква смесица между християнство и древни египетски култове у коптите?

Ко́птите (от на гръцки: αιγυπτος - египтянин, на арабски: قبط) са египетските християни. Те са най-голямата етно-религиозна общност с древни корени.

Смята се, че са преки потомци на древните египтяни - коренното доислямско (т.е. неарабско) население на Египет, наброяващ около 8-9% от населението на Египет, което приблизително е 6 млн. души (според други данни - около 8 млн. души).

По традиция са последователи на Коптската православна църква.

По уикипедия.

А ето какво излезе от списание "Българска наука" при търсенето във форума:

Копти

Монахът Евтих (след 440 г.) дръзко изопачава ортодоксалната вяра. Той проповядва, че Исус Христос има само божествена/единствена природа и никога не е добивал телесен/материален облик от девственицата Мария. Сектата е отлъчена от Вселенския общоцърковен съвет, свикан през 451 г., но успява да оцелее в Египет като египетско християнство или копти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...