Отиди на
Форум "Наука"

Деспот Слав


Recommended Posts

  • Потребител

Я разкажете нещо за Слав. Знам, че по време на Византийското владичество, той до известна степен е извоювал някаква независимост от Империята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сред като Калоян става хегемон на Балканите това име изведнъж изчезва...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Допускам, че става дума за деспот Алексий Слав и ако е така - объркали сте се и двамата. Той се подвизава всъщност (според присъствието му в източниците) едва след Калояновата смърт, а не преди това. Той е сестрин син на Калоян и пръв братовчед на Борил. Между 1207 и 1230г. е бил полунезависим владетел на западнородопската област, отначало с резиденция Цепина, а после Мелник. Бил е женен първо за незаконна дъщеря на латинския император Анри д'Ено, а след смъртта й - за ромейка от фамилията Петралифа. Земите му, отцепени от България в началото на Бориловото царуване, са отново присъединени към царството след битката при Клокотница. След 1230г. той изчезва от изворите. Има един пръстен, намерен в Търново, на чиято плочка пише "Слав, столник царев" - някои специалисти свързват този пръстен с Алексий Слав (отнасяйки го след 1230г.) и правят изводи за положението му в българския царски двор при Иван Асен II, но тези възможността пръстенът да е принадлежал именно на Алексий Слав е твърде малка.

Накратко - това е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За същия човек става дума. Обаче "деспот" не е малкото му име, а титлата му. Не му знаех истинското име до сега. Едно време бях чел една книга на Николай Хайтов - "Родопски властелини", в която пишеше доста интересни неща за Слав, обаче съм забравил почти всичко :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Титлата "деспот" е дадена от имп. Анри. Иначе се пада братовчед на Борил, но за сестрин син не съм много сигурен. Даже ми се струва възможно да е бил син на цар Петър (с рождено име Теодор), който също е споменаван като "Слав" подобно на Алексий. Има запазен сигилий от Алексий Слав и е намерена при разкопки подарена от него камбана в Мелник (има текст околовъръст и там го пише).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не вярвай на Хайтов,човека все пак пише художествена литература,не научна.

Сега за родопите.

Те са завладяни за пръв път от Иванко който се отцепва от Византия.

След неговото отстраняване те стават владение на гръка Йоан Спиридонаки.

Той също се отцепва от Византия и става съюзник на цар Калоян.След неговото отстраняване те отново стават ромейски.

Твърди се че Калоян завоювал родопите малко след това.Прочее за това няма сигурни данни.Единственото за което се сещам в момента е че българите от родопите организирали засада на Бонифас дьо Монфера и пратили главата му като подарък на Калоян.Предполага се че крепостта Лютица е била щаб на цар Калоян при войните му в Тракия.

Най вероятно деспот Алексий Слав е управлявал родопите по негово време и после се е отцепил.

Той е спряган за един от кандидатите за българския трон след смъртта на Калоян.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прав си Йончев, в миналия ми пост съм допуснал механична грешка споменавайки името на Калоян вместо това на Иван ІІ Асен.

Спирит, питаш за приблизителни дати и години.

За Слав се споменава, че се отцепва от централната власт някъде в началото на Бориловото управление, това трябва да е около 1207 или малко след това, допреди това се е биел рамо до рамо с Калоян, но явно е бил недоволен от узурпатора и новосъздаденото положение. А може и просто да е издебнал удобен случай за да се обяви за независим владетел.

В последствие Слав сключва съюз с император Анри, жени се за дъщеря му и тогава получава титлата "деспот" признавайки се за негов васал. По този начин той се включва в антибългарска коалиция заедно с Латинската империя и Солунското кралство, като междувременно Борил е успял да привлече на своя страна независимия владетел на Македония Стрез и Никейската империя. Бойни действия се водят с променлив успех между тези два военнополитически блока на Балканите. През 1208 Борил напада латинците в Тракия и се пробва да пресъздаде победата при Одрин с тактиката на Калоян, само че, този път не успява да подмами рицарите да се увлекат в засадата му, а на свой ред те му организират такава и едвам се измъква жив.

През 1209 и 1210 военните действия продължават, но без съществени промени на границите.

През 1211 г. българи и никейци се насочват към Константинопол. Войските на император Хенрих прогонват българите от Тракия, а солунските барони, подпомогнати от епирския владетел Михаил I Ангел, разгромяват Стрез при Битоля. Още през есента на същата година цар Борил сам напада Македонските земи, но бива разбит от ломбардските барони, заедно с които се сражавал и Алексий Слав.

През 1213 Борил решава да смени външнополитическия курс и подобрява отношенията си с император Анри (Хенрих). Като му дава доведената си дъщеря Мария (чийто баща най-вероятно е бил Калоян) за жена. Дори и при това положение отношенията между узурпаторът и деспотът остават враждебни.

През 1216 внезапно умира император Анри и веднага след това Алексий Слав се съюзява с император Теодор Комнин. Година по-късно законните престолонаследници Иван и Александър идват от север подсилени с руски и кумански наемни отряди, обсаждат Търново и свалят Борил. Цар става Иван Асен. Няма обаче никакви сведения за отношенията му с деспот Слав, ако той е бил наистина предан на законните престолонаслидници би следвало да се подчини на тях с войските и територията си. Възможно е и да е запазил независимостта си чак до 1230. Но след Клокотница цялата му територия вече със сигурност е присъединена към България. А от тук нататък ,за него, както казах липсват повече сведения.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В повечето отношения си прав. Но в историческата литература Калояновата дъщеря не се споменава по име. Около нейното име има неясноти. :book::book::book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То не е сигурно и дали е негова дъщеря, но най-вероятно е така.

Като художествена литература препоръчвам "Солунският Чудотворец" и "Дъщерята на Калояна" от Вера Мутафчиева - много увлекателни романи, които могат да те потопят в духа на онази епоха.

Относно деспот Слав също е писано. Като исторически извори повече от споменатото до тук не може да се каже, всичко останало могат да бъдат само предположения и догатки.

Има една друга много хубава книга - "И се възвисиха Асеневци" от Слав Караславов. Тя е от 4 части: "Въстанието", "Залезът на Иванко", "Когато Калоян премина Хем" и "Деспот Слав". Името на самия автор издайнически подсказва върху коя личност е хвърлен основния акцент ;)

Там деспот Алексий Слав е представен като доста ярка личност. Участва в паметната битка при Одрин, по-късно автора му приписа и разгрома над солунският маркграф Бонифаций Монфератски. А след убийството на Калоян, той се оттегли в планините, в мрачен каменен дворец покрит отвътре с мечи кожи, а в тронната му зала на стената стоеше мечът на убития Калоян, с който ритуално бяха отсичани главите на всички заловени предатели, византийци и хора на Борил, на един мост над пропастта - така Калоян макар и вече да беше мъртъв неговият меч продължаваше да покосява враговете му!

Накрая ролята на деспот Слав беше изкарана още по-важна в последвалите събития - падането на Борил, битката при Клокотница, само че няма да казвам повече подробности, на някои може да им предстои да я прочетат :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, ако нещата опират до худ. литература - Иван Вазов има една писа "Борислав" (екранизирана) и май имаше и повест със същия сюжет. В нея убиват Слав, защото иска да предупреди Иван Асен за заговора на Т. Комнин. Това разбира се си е худ. измислица и не се подкрепя от нищо.

А надписа на камбаната гласи:

"Меднокована камбана - дар от деспот Алексий, този, който е благочестивия Слав за свети Никола от Мира."

Намерена е с нея още една камбана от 1270г. с текст:

"Боже, помагай камбаната на твоя раб ТЕ.Д.М. призоваваща тука(богомолците. Тя е) на архистратега Михаил в Мелник. (Поставена е) при император Михаил Палеолог и нов Константин през месец март, 13 индиктион, година 6778 (от сътворението на света = 1270 г.)."
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А името на град Доспат има ли нещо общо с деспот Слав? Чувал съм че на западната част на Западните Родопи им викат "Славиеви гори". В книгата на Хайтов пишеше, че Слав е имал власт и над тези територии.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител
А името на град Доспат има ли нещо общо с деспот Слав? Чувал съм че на западната част на Западните Родопи им викат "Славиеви гори". В книгата на Хайтов пишеше, че Слав е имал власт и над тези територии.

Доколкото ми е известно Родопите са наричани "Славееви гори" в някои извори през ХV и ХVІ в. Има предположение, че р. Доспат носи името си от титлата деспот на Алексий Слав.

Искам да внеса едно уточнение - "Солунският Чудотворец" и "Дъщерята на Калояна" са написани от Фани Попова-Мутафова и са част от четирилогия. Другите две книги са "Цар Иван Асен ІІ" и "Последният Асеновец". Предполагам, че грешката на Warlord е механична, тъй като и на мен ми се е случвало да ги бъркам :bigwink: Има съществена разлика в начина на писане на двете авторки. Лично аз предпочетам Фани Попова-Мутафова, по мое мнение стила на Вера Мутафчиева е малко тежък и не толкова въздействащ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Модератор История

А дали пък именно деспот Слав не предвождал българите в битката на 4 септмеври 1207 г. когато е убит Бонифаций Монфератски?Ако Слав е бил управител на Родопите още по време на Калоян си мисля че е допустиво едно подобо предположение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А дали пък именно деспот Слав не предвождал българите в битката на 4 септмеври 1207 г. когато е убит Бонифаций Монфератски?Ако Слав е бил управител на Родопите още по време на Калоян си мисля че е допустиво едно подобо предположение.

Може, макар че Бонифаций е убит вероятно от кумани, които доставили главата му на Калоян. Кой е предвождал няма как да се докаже.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

"Да няма прочее никакъв достъп в него, но само да бъде упоменаван и да утвърждава игуменството, управляващо този манастир, който след нашата смърт трябва да бъде назован от владетелска ръка царски манастир."

Това е изречение от единствената запазена грамота на деспот Слав.Как го тълкувате?

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Идеята ми е че от това изречение става ясно че владението на Слав му е дадено в ползване докато е жив без право на наследяване.След това минава под властта на някой който има право да номинира "царски манастири".Кой е този някой мисля е пределно ясно особено към 1220 г.Тука се крие тайната за изчеването на държавицата /макар владение да е по точна дума/- след неговата смърт просто се е върнала към централно управление.От това изречение става ясно че де юре Слав никога не е бил независим владетел.Е на практика е друга работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

А самият сигалий завършва по един много интересен начин :"описа и подписа Алексий,деспот Слав".Дали не се касае за две отделни личности?Съответно изготвил и подписал документа?Защото името Алексий Слав не се серща в нито един извор.А лично деспот Слав да изготвя сигалия ми се вижда малко вероятно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...