Отиди на
Форум "Наука"

Най-реалистичния игрален филм на средновековна тематика....


andreiS40

Recommended Posts

  • Потребител

Уважеми колеги/съфорумници.......пиша от съвесем скоро в страхотния форум, но в съм много изкушен да пусна такава тема...Причината, може да я квалифицирате като чисто егоистична от моя страна...Тези дни се равих из каталозите за филми на Замунда и търсех исторически филм, по възможнвост на средновековна тематика, който да е РЕАЛИСТИЧЕН.ВЪЗМОЖНО НАЙ- РЕАЛИСТИЧЕН!

Не се сетих за такъв филм.Дори най-новото руско кино си е огледален образ на клсическите американски клишета ,,за добри и лоши"...Руснаците се остават верни на клищешетата от съветско време......това империализмът в мисленето е голяма и неизлечима(явно) болест.

Замислих се може би такъв филм не може да се създаде...

Сега си спомням нещо от моето детство...През 1999г. по БНТ1 даваха един сериал тип ренесансово ориентирана сапунка(руски сериал) ,,Кралица Марго"...........много възрастни хора, а не само те го гледаха с огромен интерес.После през същата година излъчиха ,,Кралица Марго" само че игрален филм френски, в който имаше си спомням доста детайлни сцени с клане на хугеноти по време на разправата - ,,Вартоломеева ноЩ", изхвърляне на трупове и т.н. и това не се хареса никак на зрителите гледали сериала...Защото беше реалистично....

Мисълта ми е ....явно максимално достоверен игрален филм, който плътно да се доближава до реалността на историческа тематика явно е трудно да се създаде....

Веднага се сещам за два исторически игрални филма за Втората световна война, които са покъртителни с реализма си...

,,Иди и виж" 1985г.(СССР) и ,,Град на живот и смърт"(2009г. Китай).Със сигурност ги знаете.Много силни филми.......за някои може да са ужасни.

Тези филми са интересни с това, че там практически няма излишен, натрапващ се героически патос(мен това много ме дразни), а нещата са пресъздадени максимално реалистично.......Затова и интересът към филмите не е голям.

Само ,че такива реалистични филми на средновековна тематика не се откриват, явно няма.

На мен лично ми .

Много би ми било интересно дали някога в Гърция ще излезе филм за първото ликвидиране на Византия- превземането на Константинопол от кръстоносците на 13 април 1204г.Със сигурност много ги боли комшиите, пък те са си и злопаметни....и лоши.

Сигурен съм, че такъв филм няма да излезе, първо защото е скъп , а и надали западните държави ще бъдат очаровани от това как ще бъдат описани действията на ,,храбрите" им рицари....За грабежа и варварщината, на които е подложен града.

Ако може да препоръчатае някой филм, който сте гледали, и който се припокрива с киртериите които изведох.

Благодаря!

Дано не се сърдите за темата.

Модераторският екип, ако желае може да я премести

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Добро утро и добре дошъл във форума :)

Ще преместя темата в раздела за кино.

Горещо препоръчвам "Братът на воина" (или "на войника"), френски филм от, ако не се лъжа, 2005 или 2006 г. На френски е Le frère du guerrier. Мисля, че го има по торенти, така че потърси си го. Филмът не е лош, съвсем битова история без големи баталии. Разбира се, на места драматичната необходимост може би измества достоверността, но като цяло филмът е много приятен тъкмо за любители на автентичността. А и сюжетът е трогателен, разбира се.

Инак като документалистика препоръчвам един неигрален филм: английския Domesday или "Книга на Страшния съд" на БиБиСи. Също съвсем нов. По мой вкус беше чудесен.

Нелош експеримент, макар и не докрай автентичен (но наистина впечатляващ), беше и "1066" или 1066: the Battle for Middle-earth.

Много си ми харесва полският "Старинно предание"/Stara baśn с Михал Жебровски, Бохдан Ступка и Даниел Олбрихски. Няма нужда да споменавам "С огън и меч" и "Тарас Булба" с отчасти същия екип, защото просто не са средновековни сюжети (пък и в тях има идеализации), но и те не са за изхвърляне. Отделно от това си остава старият "Потоп" от 1974, който изобщо е един от най-добрите исторически филми, правени някога.

И, разбира се, не мога да подмина копродукцията "Барбароса"/Barbarossa.

Още си търся филма The Viking Sagas, но както чувам - той също не е някаква изцепка, пълна с анахронизми.

Това са все нови европейски филми по средновековни сюжети и си струват гледането. Тук-таме имат по някоя слабост, разбира се, но пък са по-внимателни към детайла от всичко, което иначе предлага пазарът. Да не говорим, че най-важното за един филм е да бъде вълнуващ, а достоверността е по принцип от по-малко значение. Е, не трябва и да е жестока бутафория, която се навира в очите, естествено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добро утро !Блогадаря за топлото посрещане! :biggrin:

Благодаря и за бързия отговор! :biggrin:

С ,,Огън и меч" помислих са за този филм, гледал съм го преди време - да поляците са направили опит да бъдат сравнително обективни(, докколкото им позволява самъчувствието)!Добре са пресъздали собстевоното си поражение...

,,Тарас булба" - да определено.......

1066г също е добър.

Ще потърся на всяка цена френския филм.....

Благодаря още веднъж....

Съгласен съм.Обаче си е нужна и достоверност.....

Макар ,че прекомерна достоверност би превърнала един филм в документален.А това не носи печалби.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз си спомням като дете един полски сериал, посветен на борбата на поляците срещу Тевтонския орден - "Знакът на орела" (на полски - "Znak orla").

Колко е бил реалистичен не помня, бил съм дете, все пак, ама помня, че го следях с интерес. Даваха го през 80-те години на миналия век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Спомням си и нелошия сериал "Карл Велики". Пак европейска копродукция. Сериозна работа си беше.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Харесвам историческите филми и държа да са максимално достоверни, но по посочените критерии от теб, май трудно ще се намери филм. Предполага си гледал доста филми(вероятно повече от мен) за средновековието, но ще спомена тези които са ме впечатлили.

1. "Смело сърце"-има кусури, но за мен е образец за професионално създаден проект, който до голяма степен те потапя в атмосферата на епохата. Има сцени които ги преживявам толкова силно забравяйки, че това е само филм! Режисура, актьорска игра, грим и костюми, диалози и пр. бяха в голяма степен перфектни...

2."Жана Д'Арк" на Люк Бесон. Голям фен съм на Бесон и като такъв не мисля, че този филм му е от най-добрите, но въпреки това е изключителен. Красив филм с невероятни диалози и отлична работа на операторите. Костюмите и грима са забележителни и като цяло максимално достоверни.

3."Апокалипто"(не е точно средновековен).Абсолютен връх за мен в правенето на стойностни исторически филми. Атмосферата е толкова реална и въздействаща, че скрива всички малки клишета на Холивуд и стари трикове за привличане на зрителския интерес с които е претъпкан филма. Декори, костюми, грим бяха най-доброто от киноиндустрията до сега, за мен.

4. "Алатристе"(не е средновековен, но е хубав). Без да е шедьовър е изключително добре пипнат филм.

Много бих искал да видя филм за двубоя между Василий и Самуил по модела на Клинт Истууд("Писма от Иво Джима" и "Знамената на бащите ни"). Първата част да представя нашата гледна точка, а втората тази на ромеите. Пез излишна патетика, без супергерои, но с големи батални сцени, достоверни диалози, костюми и грим, внушителни декори и подбран актьорски състав, който реалистично да пресъздава епохата. Много е важно как ще бъдат пресъздадени психологически двамата владетели, но и обикновенните хора от простолюдието. В този сюжет има мноооого хляб... :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз също си спомням полският филм " Знакът на орела ". Но мисля, че пълното заглавие на този филм е " Под  знака на орела " . Лично на мен голямо впечатление ми направи  един друг исторически филм. Това е филма " Ел Сид " посветен на испанската реконкиста. Който не е гледал " Ел Сид " му препоръчвам да го направи. В него вземат участие някои големи имена на тогавашното  европейското кино като София Лорен и Раф Валоне и други.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...