Отиди на
Форум "Наука"

Народни будители


Recommended Posts

  • Потребители

Днес е денят на народните будители. На този ден имаме още една възможност да благодарим на тези, които са ни оставили пребогато културно :book: :book: :book: наследство :bg: :bg: :bg: . На този празник можем отново да благодарим на нашите учители.

Честит празник скъпи съфорумци! :Flowers1:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честит празник и от мен!!!

Нека да отдадем чест на тези, които са спомогнали за процъфтяването на културата в България!!!

:bg: :bg: :bg: :bg: :bg: :bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Честит Празник на всички Будители...всеки, който дава някакъв принос за популяризирането и развитието на културата в България!

:bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg::bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Честит празник! С пожелание и надежда днешните наши учители, да имат шанса да са будители!

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Едва ли има друг народ освен българския, който да има празник на народните будители. Сигурно е така, защото имаме генетична обремененост да спим тежко, непробудно и духовно. Иначе,механично сме фанатично работливи на частната нива. Имаме си и поговорка „Залудо работи , залудо не стой !". Приучени към индивидуално оцеляване, все чакаме някой да ни спаси и събуди.

Мисленето, този природен феномен не е от силните ни страни. Радваме се когато сме еднакви и не толерираме превъзходството във всичките му форми. Непонятна ни е теорията на относителността на Айнщаин, но почти всички знаем, че е бил немърлив към външността си. Особено харесваме снимката му с изплезения език и несресани коси. Наш човек.

В нашето съзнание будителя е доста откачен тип, който вместо да прави пари, ходи сред нас и ни разправя поучителни лакърдии. Останалото от турското робство и мюсюлманската религия уважение към лудите, спомага за оцеляването на будителите. Отношението към наука, изкуство и култура, като народопсихология е точно описано от Алеко Константинов един от будителите. Да те е срам да наречеш детето си Ганьо, Ганчо.

Ние не сме особено религиозни, бързо приемаме всяка религия, която носи келепир. Колективното дело, не е за нас. Няма да забравя обрисуваното от друг будител Захари Стоянов, събрание за създаване на революционен комитет. Хората почти се бяха отказали, когато той написа нещо на един лист и си тръгна. Любопитството на неграмотните „съзаклятници", реши въпроса в полза на комитета. На листа пишеше по- памет: „Господ слезе да ни даде акъл, но бидохме глупаци и не го разбрахме". Тогава в онези времена, истинските българи бяха повече. Уважаваха будителите хранеха ги, бранеха и подслоняваха. Хората имаха любов към знанието и уважаваха даскала като свещенник. Не всички разбира се, но повечето.

Сега има интернет, елементарните знания, достатъчни за робско подчинение, са „безплатни". Шоу, чалга, насилие, чужда култура също. Влизаш в „Hulite.net" и без пари констатираш, че все още има писатели и поети, пишещи на екзотичен, изчезващ български език при това напълно без пари. Кой ги издържа- сами повечето са край морските курорти . През лятото продават миди, сладолед,напитки на чужденците. Понякога и себе си – трябва да се живее. Някои събират отпадъци край кофите за смет- няма срамно.

До сега не съм видял народен будител в чер държавен мерцедес с охрана. Предполагам и вие не сте виждали. По скоро съм виждал обратното, но няма да го опиша, защото ще спрете да четете. Ще попречи на положителното ви мислене, нагласа и настроение. Ще получите стрес, а това е вредно.

Май е крайно време, народните будители да си направят ООД и да се будят на смени помежду си. Народа – ако е останал такъв, да се буди сам!

Честит празник !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо имаме празник на народните будители?

Тук намерих един доста добър според мен отговор:

Денят на народните будители е отбелязан за първи път в Пловдив през 1909 година, но като официален празник се чества от 1922 година по предложение на тогавашния министър на просвещението Стоян Омарчевски.

Идеята тогава е да бъдат припомнени и почетени духовните приноси на българските писатели, просветители, книжовници и революционери за възраждането и духовното обединение на нацията. "Рециклирането на народната памет" за големите български имена има за цел

да изтръгне хората от жестокото униние след преживените две национални катастрофи

да ги "зарази" с градивен дух и да ги окуражи в трудните до непосилие времена.

Нужен ли ни е в днешнете времена на не по-малко униние такъв празник, честно казано не знам. :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едва ли има друг народ освен българския, който да има празник на народните будители. Сигурно е така, защото имаме генетична обремененост да спим тежко, непробудно и духовно. Иначе,механично сме фанатично работливи на частната нива. Имаме си и поговорка „Залудо работи , залудо не стой !”. Приучени към индивидуално оцеляване, все чакаме някой да ни спаси и събуди.

Май е крайно време, народните будители да си направят ООД и да се будят на смени помежду си. Народа – ако е останал такъв, да се буди сам!

Честит празник !

Честит да е. Лошото е, че днес, ние, днешните потомци на "народните будители" изоставяме една след друга спечелените от тях придобивки като независима България, силна и могъща Българска армия и непримиримст към враговете на България.

Превърнали сме се в послушна маса, която днешните ни посттоталитарни управници подучвани от вън ни стрижат и доят на воля, като ни оставят една единствена алтернатива - да се спасяваме от милата Родина емигрирайки ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ха честито! Дай Боже да сме будни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Днес не са на мода народните будители.

Дай им на хората да гледат смутители, развратители , заглушители и зомбиротители - Мутроробокопбойко , Азисодрагочайкафенце, Куркински , Силиконотелите и прочие аутсайдери , които са днес представителния елит на българите. Ужас .

Няма го Неофит Бозвели да напише отново за Мати България. Сега вече не многострадална , а на направо издъхваща.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ние сме в страната на Златките, на тризначките, на Митьо Пищова (или Питона) и на Азис. На трио "БИК". На мутрите и на мутресите, на манекенките, футболистите, проститутките... На циганите... На Здравко и компания, участвали в "Биг Брадър" и там един беше пикал срещу камерата. На великия певец, музикант, текстописец и так далее Нидялко... (пак - участник в това "риалити"...

Между другото, тризначките кандидатствали в университет и изкарали общо 6 на изпита!

Заобиколени сме от псевдо елит и псевдо VIP личности.

Като "Алиса в страната на порното". Помните ли порното с парното? А Вальо Топлото?

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Честит Празник!

Нека сме будни и да продължаваме да сме заобиколени от хора, които да ни вдъхновяват и учат.

:book::good::117:

:v:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Честит Празник!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...