Отиди на
Форум "Наука"

Топ 10 на теориите на конспирацията


Recommended Posts

  • Администратор

Конспирация… Много хора биха пропуснали покрай ушите си слуховете, според които Елвис Пресли, Джон Кенеди и Голямата стъпка са криогенно замразени в подземен бункер. И все пак, някои конспирации съществуват. В света на бизнеса, големи компании, от които купуваме продукти от ежедневието, са признати за виновни в заговор за определяне на цените и намаляване на конкуренцията. Почти всички планирани престъпни деяния, извършени от повече от едно лице, може да се разглеждат като конспирация, от наемното убийство до кражбата на документи от аферата "Уотъргейт". Много теоретици на конспирацията отиват по-далеч. Докато зад някои от теориите имат зрънце истина, повечето теории на конспирацията е невъзможно да се опровергаят, тъй като хардкор вярващи ще намерят начин да омаловажат някое доказателство, което противоречи на техните убеждения. Очевидци, които оспорват, че заключенията им са погрешни, също са част от заговора. Най-малко това е, което те искат да си помислим ...

Целият материал вижте в сайта - http://bgnauka.com/a/%D1%82%D0%BE%D0%BF-10-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам представа, каква част от тези теории са вярни и каква не.

Имам единствено въпроси, които са толкова много на брой:

1.Има ли затопляне на климата действително или ни чака застудяване?

2.Какво предизвиква толкова много земетресения , урагани торнада и т.н. в последните години?

3.Защо хората, въпреки постиженията на медицината все повече боледуват и умират

4.Какво предизвика Световната финансова криза и как стана така, че бедните станаха вси по-бедни, а богатите все по-богати?

5.Защо въпреки световното свръхпроизводство повече от половината хора по света гладуват, нямат достъп до питейна вода, електричество, образование?

6.Що за устройство е демокрацията, която в сегашния й вид била най-доброто държавно устройство, а хората протестират по улиците, докато техните избраници приемат закони, които хората не искат. Това е демокрация?

7.Защо лавинообразно се увеличават престъпленията срещу личността, корупцията, въпреки увеличаването на репресивните органи, заедно с всички агенции за национална сигурност, дирекции и тем подобни?

8.Защо тероризмът набира сили и, така да се каже, ни тероризира? Не виждам никакви индикации за неговото намаляване

9.Защо демократичните страни приемат закони, които ограничават лична свобода на гражданите? А гражданите са принуждавани да вярват, че това е добре за тях?

Има толкова много "защо".Пропагандата ни дава удобни обяснения, а когато ги няма - маргинализира учени и общественици, които знаят истината или са близко до нея.

Какво да кажем за HAARP, DEEPSHields? Може би всичко това са измислици? А може би, не? Здравият разум ми казва да се замисля.Разумът ми казва, че щом правителството ме е излъгало веднъж, ще ме излъже и втори път.И въобще "червената лачпичка свети" винаги, когато слушам и чета официалните версии. Официалната версия преди Галилей също е била, че Земята е плоска!А конспиративната ....сега е официална.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се, има разлика между разумно предположение за измама, прикриване на истината или направо конспирация. Но има и откровено прекалени, фантастични и безумни идеи, които най-често имам предвид, когато се подигравам с конспиративните теории.

Да предположиш, че дадена компания прикрива данните за производството си, за да не се разкрие, че то е вредно (горе-долу като в "Животът на Ерин Брокович" или като партизанското мълчание на нашите власти около Чернобил през 1986, чиито последици като Хашимото теглят вече немалко хора, родени тогава), все още не е конспиративна мания. Да отхвърляш клишетата, че Земята я чака неминуема климатична катастрофа в най-кратки срокове, ако моментално не изменим коренно начина си на живот - също. Това са просто рационални мнения и те могат да бъдат защитавани с общо приемливи аргументи. Същото се отнася и до прикриването на технически и медицински открития, и за политически гешефти.

Обаче да търсиш световен заговор срещу българите, световен еврейски заговор, да вярваш, че правителствата крият контактите си с извънземни, да вярваш в нибируиди, рептилоиди, зона 51, да смяташ, че пак лошите правителства крият останките от древни велики цивилизации, примерно от Атлантида, да вярваш в илюминатски общ световен заговор - ето това са примери за адски неразумни конспиративни мании.

Разликата, общо взето, е в мащаба. Да предположиш локална конспирация е разумно и може или да се потвърди, или да се отхвърли. Да предположиш световен заговор и да отхвърляш всяко твърдение против - това е форма на лудост. Или поне е обсебващо хоби, в който случай е безвредно. Любимата ми книга, осмиваща безмилостно конспиративистките глупости е "Махалото на Фуко" на Умберто Еко. Малко е тежичка за четене, наистина, но ако човек свикне със стила, открива, че вътре цари такъв невероятен хумор...

Както казва Романа, умните хора се смеят на конспиративните теории, а по-умните правят пари от тях. Това може би е най-голямата конспирация: заговорът срещу интелигентността на публиката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много интересни въпроси, които би трявало да вълнуват всяка мислеща личност, ще дам моята версия ;).

1. Няма. Т.е. винаги ще има промени в средните годишни т-ри в едната или другата посока, но това не е нито затопляне, нито изстудяване. Нарича се флуктоация. Данните за затоплянето са повече манипулирни отколкото трябва. Не се взимат данни от всички станции, не всички станции имат такива данни за по-продължителен период, както и такива данни се събират едва от края (май) на по-миналия век.

2. Информацията разбира се ;). Такива неща е имало винаги и ще има. Но не е имало информация за тях.

3. Това просто не е вярно. Защото продължителността на живота нараства. Тук информацията и научния напредък също има „вина” . Колко болести са били познати през Средновековието, че и по-късно? Каква статистикаа се е водела?

4. Това не зная, нито съм икономист, нито имам такива интереси, но нито всички бедни „обедняват”, нито всички богати „забогатяват”. Това, че правителствата подкрепят „богатите” компании за да не фалират е помощ и за „бедните” иначе ще пуснат кепенците и работниците отиват на улицата.

5. Ами какво да се направи? Да се раздават безплатно ли? Това ще ги нахрани месец, два, година две и после? Ще изчезнат и тези дето произвеждат.

6. Както е казал Чърчил: Демокрацията е едно лошо даже ужасно нещо, но по-добро няма. Силно се съмняваам голяма част от протестиращите даа гласуват, а и тези дето го правят (особено у нас) да гласуват 2-3 пъти поред за една и съща формация. А кои да приемат законите? Ако не иззбранниците. Референдум по най-малкия въпрос ли? Е не е правилно. Обикновенния гражданин не е и не може да бъде капацитет по всичко, а като не са се поддават лесно на манипулация. Ако пуснем референдуми за пенсии, за заплати за пенсионна възраст, здравно осигуряване и т.н. резултата ще е ясен, но какво от това, че ще го приемем, като няма начин да стане. Напротив ще се сгромолясаме главоломно.

7. Това също не е вярно, чел съм сводки за престъпността през времето на соц-а (от Института за Младежта или нещо подобно, беше при моя (химическия) факултет и се понавахме) и тогава престъпностт не беше никак малка. Верно убиваха с нож и брадва, а не с огнестрелно оръжие. Корупцията тогаз беше официална политика и се наричаше „Наш човек”. Репресивните органи слава богу се намаляха, тогава всеки партиец имаше „репресивни” права. Всъщност сега нямаме такива, а и не ни трябват.

8. Тероризма си е голям проблем. А и дълга тема. Информацията и средствата за комуникации се развиха неимоверно. В Нет-а може да се намери всичко, от у-во и с-в на най-простата бомба до атомна такава. От друга страна лесната комуникация дава възможност и за намиране на „сродни” души и за запазване на по-голяма секретност.

9. Ами виж си предния въпрос ;). Как може да се ограничи тероризма без да се нарушат някои права. Терористите нарушават всякакви права. Те не питат никого дали да убиват, камо ли за подслушване или снимане на граждани. Въпреки, че Джеферсън ли Франклин ли 9някой от създателите на американската конституция) да беше казал (свободен цитат): Ако една държава приеме да се ограничат правата на гражданите в името на тяхната сигурност, нито държавата нито гражданите заслужават тази сигурност. Но те не са живели във времето в което можеш да намериш информация за (почти)всичко, да отидеш където си искаш, да купиш каквото желаеш (имам предвид с „терористична” цел).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Любимият ми заговор е срещу българската нация, следващият е Еврейския. Две избрани нации една срещу друга!!!!!!!Пада голям смях!

Относно умните правителства, които крият от нас, глупавите, информация, напр. Зона 51, Розуел, проекът Филаделфия и т.н., съм склонна да помисля и да разсъждавам върху всякакви доводи.Не е едно и не две доказателствата, че правителствата крият от нас информация "за наше добро", не са малко примерите за тяхната арогантност. Нека да не обвиняваме единствено правителствата, ще спомена Ватикана, например Фатимското пророчество, което съвсем явно не огласяваха, за да не предизвикат паника. Когато го огласиха, имам пред вид, третата част, се оказа, че е за минало събитие, което няма нищо общо с написаното от Луция(единствена останалата от пастирчетата). Наскоро потърсих и прочетох текста, не виждам, как тази обявена част може да се тълкува по начина,по който беше изтълкуван от кардинал Ратцингер и Содана. Подигравка!!! Но колко хора познавате, които са чели текста на пророчеството? А в оригинал? Задоволяваме се с тълкуванието на медиите.

А Умберто Еко? Остави за мене въпроса отворен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

До Митака

Точно за това говоря, преписваш официалните мнения и клишета, с които ни засипват в медиите.

Отказвам да вярвам в медийни глупости.Отказвам да бъда третирана като неразумен робот. Имам разум и мога сама да си навържа фактите, колкото и бедни да са. Поне интернет ми дава тази възможност.

"Обикновенния гражданин не е и не може да бъде капацитет по всичко, а като не са се поддават лесно на манипулация." А с какво е необикновен Твоят народен избранник??? Точно за това говоря.Ти не уважаваш нито себе си, нито другите като тебе. Как искаш другите да те уважават? Как искаш другите да те смятат за Човек, след като ти не се смяташ? А някой, който е по-високо,според общественото мнение, в социалната стълба, със сигурност, е по-умен от тебе.....? И защо?

Няма да отговарям по точки на твоите отговори, чела съм такива по вестниците и си умирам от смях,детската градина отдавна я минах. И тогава не можеха да ме будалкат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

До Митака

Точно за това говоря, преписваш официалните мнения и клишета, с които ни засипват в медиите.

Отказвам да вярвам в медийни глупости.Отказвам да бъда третирана като неразумен робот. Имам разум и мога сама да си навържа фактите, колкото и бедни да са. Поне интернет ми дава тази възможност.

..............

Няма да отговарям по точки на твоите отговори, чела съм такива по вестниците и си умирам от смях,детската градина отдавна я минах. И тогава не можеха да ме будалкат.

Извинявай, но цитираните от теб 'конспирации' са точно дело на медии и всякакви скучаещи интернет клатикурци, които просто се подиграват с лековерието на някои не/до/информирани читатели, жадни за сензации, че и правят пари от това. Или както обичам да ги наричам - съвременни техномитове. Никой не вярва вече във феи, елфи и дяволи, затова някои умници им намериха заместители - разните му там франк-масони, илюминати, извънземни, планети Нибиру-та, екологични бедствия и катастрофи, дължащи се на 'ужасния живот', който водим...

Иначе смехът е здраве, смей се по-често и наистина, не вярвай, и се оставяй да те будалкат.

Все пак си Homo sapiens, така че вземи да помислиш по проблемите, които изброи логично с всичките 'за' и 'против'.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Малко е тежичка за четене, наистина, но ако човек свикне със стила, открива, че вътре цари такъв невероятен хумор...

Както казва Романа, умните хора се смеят на конспиративните теории, а по-умните правят пари от тях. Това може би е най-голямата конспирация: заговорът срещу интелигентността на публиката.

И още в началото - разговорът между момчето с очила и момичето, което и очила няма. Човекът се е забавлявал, когато е писал книгата. Конспираторите сериозна пишат своите конспирации.:)

На мен ми е любима конспирацията около "Символ-верую(то)", приписвано на Ботев.

А някой, който е по-високо,според общественото мнение, в социалната стълба, със сигурност, е по-умен от тебе.....? И защо?

По-умен е, защото не бърка ум и нравственост. Който не е в някаква власт, означава, че или е глупак, или е нравствен.:)

Най-умни би трябвало да са били властващите от времето на просветния абсолютизъм, но и тази форма на управление кара ден до пладне.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко по конкретно:

Рудолф Кристиан Карл Дизел

Дизел

Много оскъдно инфо.

Но 1913. szeptember 30-án. Намирът трупът му в морето. Преди това получава покана от английският адмиралитет за преговори да купят лиценсът на двигателят му. Ужасен бизнис стои пред него когато се качва на ферибота. Никога не слиза от него.

Защо не се отворят немските и или английските архиви. Или на нефто мултитата, защото Дизел е имал предвид да движи двигателят му с растително масло а не с нефтено.....

:vertag: :vertag: :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

До Митака

Точно за това говоря, преписваш официалните мнения и клишета, с които ни засипват в медиите.

Отказвам да вярвам в медийни глупости.Отказвам да бъда третирана като неразумен робот. Имам разум и мога сама да си навържа фактите, колкото и бедни да са. Поне интернет ми дава тази възможност.

"Обикновенния гражданин не е и не може да бъде капацитет по всичко, а като не са се поддават лесно на манипулация." А с какво е необикновен Твоят народен избранник??? Точно за това говоря.Ти не уважаваш нито себе си, нито другите като тебе. Как искаш другите да те уважават? Как искаш другите да те смятат за Човек, след като ти не се смяташ? А някой, който е по-високо,според общественото мнение, в социалната стълба, със сигурност, е по-умен от тебе.....? И защо?

Няма да отговарям по точки на твоите отговори, чела съм такива по вестниците и си умирам от смях,детската градина отдавна я минах. И тогава не можеха да ме будалкат.

Ами аз дадох (както писах де) моята версия. Не предендирам нито за точност, нито за изчерателност. Ако си чела внимателно няма и помен от медиини клишета, напротив, опитвам се да мисля и анализирам (доколкото мога). Моите народни избранници не са необикновенни. За това в НС си има комисии ;). Ще споделя един факт: когато в началото на "демокрацията" много се вълнувах и критикувах точно моите избранници, една колежка и много добра моя приятелк каза: "Добре бе Митак, имаш добри идеи що не си напрвищ партия или не се опиташ д промениш съществуващите." Е млъкнах. Нито партия създадох, нито влязох в някоя, въпреки симпатиите и желнието, а може би трябваше ;). Ти общо взето съвсем не ме познваш, но си позволявш да даваш квалификации. И то обидни. Не знам дали се уважавам (не съм се замислял), но вЕрвай ми уважавам не само хмм ТАКИВА, КАТО МЕН, а и почти всички около мен. И теб уважвам, НОООО това си зависи от теб. Още няколко подобни поста (не го приемм лично, а аналитично ;), т.е. не писа нищо по темата, само нкакви квалиикации) и дискусията с теб ще свърши. Поне от моя страна.

Не съм искал отговори ;). Ти желаеше и аз отговорих точка по точка. Изрично споменавайки, че това си е мое (не н медийте) мнение. не си съгласна? Ми добре! Дай твоето мнение вместо да каваш (пишеш де) - не змам каак е, но не е така.

поздрави

mitaca

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да приемеш без мисъл някоя конспирация е също толкова глупаво колкото и да я отхвърлиш вярвайки, че си "над тия неща".

За всяко твърдение може да намерят достатъчно доказателства (без кавички!), но също така и достатъчно опровержения. Всеки средноинтелигентен човек може да извърти нещата в коя да е посока, следвайки целта си - да докаже или отрече твърдението.

Ако някой твърди, че нещо не съществува, то е равносилно да твърди, че познава всичко. А това не говори добре за него.

Ето например, един от въпросите, който е занимавал човечеството от хилядолетия - Има ли Бог? Твърдението, че има такова "същество" под една или друга форма, което ни е създало и ни направлява в живота, а после ни наказва/възнаграждава след смъртта, спокойно може да се приеме за конспирация. Една голяма група хора твърдят, че има доказателства, но една друга група ги отричат като недостатъчни, защото в крайна сметка никой не го е виждал и никой не се е върнал от "там", за да разкаже. Кой прав - вярващите или атеистите? Нито първите могат да го посочат и с това да приключат спора, нито вторите са били навсякъде във времето и пространството, за да твърдят, че такова чудо няма никъде. Какво правят умерените хора? Търсят истината. И тъй като се намираме във форум Наука, предлагам да се съсредоточим в търсенето на истината при която и да е конспирация и да се въздържим от крайни мнения и (не)вярвания.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...