Отиди на
Форум "Наука"

Научнo кафене


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Очаквайте в новият брой на сп. "Българска Наука" (32) един материал описващ историята и практиката Café Scientifique в България.

ВАРНА - СТРАНЕН ДЪЖД

Кога 26 ноември · 18:30 - 22:30

Къде Mai Cafe - Grand Mall Varna, ул. Андрей Сахаров 2

Ръмеж, дъжд, суграшица, градушка, сняг. Нищо необичайно няма в такъва валеж - всичките сме ги виждали. Принс обаче пее: "Лилав дъжд" ("Purple rain"). художествена измислица ли е това или природен феномен? Ако отговорът е в Метеорологията, то повече за този "СТРАНЕН ДЪЖД" ще ни разкаже Магда Карайчева, физик-метеоролог.

Магда Карайчева е завършила физика в СУ «Св. Кл. Охридски». Тя е финалист от конкурса Лаборатория за слава FameLab 2008.

Cafe Scientifique във Варна се провежда в партньорство с Colliers International и Mai Cafe.

Cafe Scientifique в България се провежда съвместно от Британски съвет и Форум Демокрит, и с медийното партньорство на сп. БГ Наука и сп. Обекти.

За да потвърдите своето присъствие, моля да изпратите имейл до: booking@britishcouncil.bg

---------------------------------------------

ПЛОВДИВ - КОСМИЧЕСКИ БОКЛУК

Кога 24 ноември · 19:00 - 21:00

Къде Клуб Петното на Роршарх

Около 13 000 големи изкуствени обекта кръжат около нашата планета и са основна част от т. нар. "космически боклук", който застрашава планетата. Общо десетки милиони изкуствени предмета задръстват Космоса край Земята. Тези обекти се изучават от астрономите, но и често се появяват в черните или любопитни хроники на медиите. Космическият боклук се е превърнал и в източник на творческо вдъхновение - трудно е да си представи човек, че парче от космическа совалка, изстреляна няколко години по-рано, може да удари жена в задния ѝ двор в Калифорния. Или, след цяло десетилетие обиколки в орбита около Земята, парче от нефункциониращ руски спътник да намери последна спирка в пустинята на Австралия, пред очите на местни овчари.

Присъединете се към нас, за да научите докато си поръчвате кафе, най-важното за спътниците, гравитацията, орбитите, да гледате премиерата на най-новия проект на Красимир Терзиев „Съобщение от космоса в двора“ (двуканална видео инсталация 2008-09, 16 мин. HD видео, PAL), да научите каква е есенцията на проблема и какви възможни решения предлагат астрономите.

Владимир Божилов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в катедра “Астрономия”. Занимава се професионално с изследване на най-далечните обекти в нашата Вселена, т.нар. квазари. Едновременно с това изследва възможността за възникване и еволюция на живот на екзопланети (планети около звезди извън Слънчевата система) от земен тип. Има издадена книга – „Живот и Вселена” (www.lifeanduniverse.com), която разглежда популярно темата за извънземния живот като научен проблем. През 2008 г. спечели стипендия от фондация Онасис за едноседмично обучение с проф. Джон Матър, Нобелов лауреат по физика за 2006 г. Извън научната си дейност се занимава с японски бойни изкуства и притежава черен колан по Айкидо. През 2010г. Владимир спечели 2ро място на журито, Наградата на Майкрософт България и Наградата на БАН в конкурса Лаборатория за слава FameLab.

Никола Каравасилев защити с отличие през юни т.г. Магистратурата си по физика в Софийския университет, но още като студент работи като оператор на двуметровия телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Освен това той е ръководител на Националния отбор по астрономия и вече успешно представи различни теми в Cafe Scientifique. Никола обича спорта, най-често тича около езерото в квартала си. Друго негово любимо занимание е готвенето. През 2009 г. той беше сред финалистите на конкурса Лаборатория за слава FameLab.

Красимир Терзиев е един от водещите съвременни български художници с богата международна биография. Завършил Национална художествена академия, специалност Живопис, той понастоящем е докторант по Културна антропология в СУ "Св. Климент Охридски", където работи върху изследване на културните ефекти на новите медии. Работата му в експерименталното кино и видео-изкуството го прави един от най-задълбочените изследователи на тези области в България. Критиката на киното, като апарат за производство на митове и ключов агент в процесите на глобализация е залегнала в много от работите му. Те са показвани в значими изложби в престижни музеи по света, в това число MuHKA, Антверпен, Mucsarnok/Kunsthalle, Будапеща; TATE Modern Лондон.

Cafe Scientifique в Пловдив се провежда в партньорство с Петното на Роршах.

Cafe Scientifique в България се провежда съвместно от Британски съвет и Форум Демокрит, и с медийното партньорство на сп. БГ Наука и сп. Обекти.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Café Scientifique Пловдив

„Истинска кръв – за вампирите, чесъна и учените”

15 декември, 19.00 ч.

Клуб „Петното на Роршах”, ул. Йоаким Груев 36, Пловдив

toothache-garlic.jpg

В последните дни преди Коледа заповядайте на Cafe Scientifique – мястото, където на 15 декември от 19.00 ч. градските легенди и холивудските митове за вампирите ще бъдат подложени на теста на научната фактология от един химик, един бъдещ ветеринарен лекар, един зоолог и нас – публиката. Бъдете с нас, за да разберете дали действително във всяка легенда има частица истина и колко голяма е тя.

Христо Колев спечели Първа награда на тазгодишното издание на „Лаборатория за слава FameLab”. Той е на 22г. и е роден в Габрово. Учи "Химия" в СУ "Св. Климент Охридски" и работи в лаборатория по биокоординационна и биоаналитична химия в Химическия факултет.

Тома Щилиянов е носител на Трета награда и специалната награда на публиката от „Лаборатория за слава FameLab” 2010. Той е на 20г. и е завършил Софийската математическа гимназия. Сега се е посветил на изучаването на ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София.

Тихомир Стефанов е биолог в Националния природонаучен музей при БАН, специализирал ихтиология и посветил се на таксономията и фаунистиката на сладководните риби на Балканския полуостров; еволюция, произход и формиране на съвременните ихтиокомплекси от видове. Той е един от учените-комуникатори с най-богат опит от самото начало на програмата на Британски съвет в тази област, и активен член на Форум Демокрит.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Cafe Scientifique на тема "Молекула красота"

Понеделник 7 Март

6:00pm - 9:00pm

Flocafe Lounge Bar & Restaurant, The Mall

презентатори: Божидар Стефанов и Силвия Симеонова

Запишете се на адрес booking@britishcouncil.bg

195717_168998316484732_3626169_n.jpg

"Екологично чист!", "Нежен към кожата", "pH неутрален", "Без изкуствени добавки!" крещящи надписи по лъскавите опаковки, прикриващи написаните с малък шрифт съставки. Натриев лаурет сулфат, поликвартернериум, метилпарабен. Красотата е химия! Дори и в най-тривиалните продукти на козметиката, като червилата могат да се открият над 20 раз...лични химически съставки. Има ли смисъл от балсамите за суха, боядисана и нормална коса и как действат те или как науката пребори бръчките и как можем да останем вечно млади? Чудите се кои са научно-обоснованите продукти за разкрасяване, какво и с каква цел се слагат различните съставки в тях; искате да разберете какво ни готви бъдещето, как нанокозметиката или невидимото за окото може да обърне нагоре с краката света на козметиката; и дали ще можем ли с генна терапия да спрем стареенето окончателно.

Козметиката - бизнес, който само в САЩ прави над 50 милярда долара годишно, ще бъде темата в навечерието на 8 март на двамата необикновени млади химици:

Божидар Стефанов, който следва магистърска програма по нанотехнологии в Софийския университет и е един от най-опитните комуникатори на науката у нас. Освен множество други постижения, Божидар е финалист на конкурса Лаборатория за слава FameLab 2009 г.

Силвия Симеонова е докторант в Химическия факултет на СУ и изследва полимерни материали с цел получаване на биоразградими подложки, приложими за тъканно заместване в човешкия организъм. Финалист е от конкурса Лаборатория за слава FameLab 2009 г.

Café Scientifique в България се провежда съвместно от Британски съвет и Форум Демокрит, с медийното партньорство на сп. БГ Наука и сп. Обекти, и с любезното домакинство на Flocafe Lounge Bar & Restaurant и The Mall.

Входът е свободен, но местата са ограничени. Запазете своето място на адрес booking@britishcouncil.bg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...