Отиди на
Форум "Наука"

ХХ век - Зверства и расизъм в Азия


Recommended Posts

  • Потребител

Warlord : Отделям част от мненията в "Исторически и военни филми" тук в отделна тема.

Здравейте.....някой от Вас гледал ли е немския филм ,,Джон Рабе" от 2009г......?

За Клането в Нанкин 1937-1938г. Мисля си обаче, че има преувеличение.....Сега го свалям.В смисъл - анотациите за филма са ,че този човек бил спасил 200 000 живото...Това просто ми се струва невярно......

Не е като ,,Град на живот и смърт"....

Съфорумници, наскоро попаднах на руски документален филм за т нар.,,Отряд 731".......да Ви кажа......не мога да си обясня японската диващина.Напракитика японците са били много по-жестоки от нацистите......Това, което чета и гледам по темата разкрива един твърде ужасен образ на ,,храбрата" японска армия......Това е неописуемо просто....Такава жестокост..... mf_oct__01.gif

Здрасти!

Японците са извършили поне толкова зверщини колкото нацистите гадове.

Но те са били предимно китайци и други азиатски народи. И затова не са получили толкова голяма публичност.

Освен това трябваше да ги интегрират набърже с-у Съюза и Китай и затова там не се явил един Визентал да издири злодеите.

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти!

Японците са извършили поне толкова зверщини колкото нацистите гадове.

Но те са били предимно китайци и други азиатски народи. И затова не са получили толкова голяма публичност.

Освен това трябваше да ги интегрират набърже с-у Съюза и Китай и затова там не се явил един Визентал да издири злодеите.

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

Скуби, много си прав ..

Мога да кажа само, че Япония се оттървава много, АМА МНОГО ЛЕКО ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА КИТАЙСКО-ЯПОНСКА ВОЙНА И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!

Много преди Менгеле, японците правят престъпни опити с хора.....

Освен това методите на убиване са преднамерено садистични.....националсоциализмав Германия е хуманен в това отношение.....с камерите.

За Нанкин съм гледал и доскументални филми, гледал съм и китаски огрален филм от 1994г. и най-зловещите два филма, които съм гледал обаче са:

1.Мan behind the sun(игрален филм 1988г.)

2.,,Особый отряд 731" руски документален.....

И ДВАТА ФИЛМА НЕ ВИ ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, ОСВЕН АКО НЕ СТЕ С МНОГО , АМА НАИСТИНА МНОГО НЕПОКЛАТИМА И ХЛАДНОКРЪВНА ПСИХИКА!

На всичко това японците днес отговарят с ,,това е пропаганда", не е вярно ,,има убийства, но са силно преувеличени"......................................До скоро имах уважение към тази напреднала нация, но за мен лично тия престъпления(резултат от държавна политика), такова ТОТАЛНО НЕЗАЧИТАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ, ТАКЪВ ВАРВАРИЗЪМ ПРЕЗ 20 ВЕК Е НЕПРИЕМЛИВ!Пак ще го кажа...Япония се е измъкнала доста малко наказана от ВСВ.....И още Япония ден не признава този геноцид..Това е срамно.....

В тази връзка колеги съфорумници, вие лично на база на историческите си познания и обща култура- ВИЕ ЛИЧНО, НА КАКВО ОТДАВАТЕ ИСТИСКИТЕ ПРИЧИНА ЗА ТАЗИ НЕОПИСУЕМА ЖЕСТОКОСТ!Кажете ми според Вас защо е станало така????Отговори от типа- ,,Ами то войницете изпълняват заповеди" не са релевантни...виждаме, че и най-обикновените японски войници избиват, изнасилват, гаврят се с местнтоно китайско население(цивилни) и с военнопленнниците без капка жалост и нотка на съжаление....

Според мен, основната причина е ,че японското общество дълбоко в своите морални устои е жестоко и нехуманно....

Дълбоко агресивно и експанзионистично( не само в чисто военен аспект)...

Не знам дали знаете , но в Япония обикновените граждани нямат право да придобирват огнестрелно оръжие за самоохрана...Явно има защо.....

За мен беше зловещо това пълно незачитане на човешкия живот!Гаврата с цял един народ....Какъв е тоя животински расизъм, тази престъпна страст да се убиват хора повсеместно аз не мога да си го обясня....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всичко което казваш е така. Но да направим някои уточнения. Първо - възприятието за ХХ в. като за най-хуманния на мене нещо не ми се връзва. Даже е тъкмо обратното, ХХ в. засега (надявам се и завинаги) е рекордьор по войни, репресии, геноциди, зверства и масови убийства. И далеч не само японците и германците се изявяват в тази насока, че дори и не са сред водещите в това отношение.

Вярно е, че японците не са така наказани, заклеймени и критикувани в следвоенния период както германците, но все пак те отнесоха ядрения удар. Нещо повече – те са единствената нация, която е преживявала атомна бомбардировка, а и всъщност ужаса не свършва с жертвите дадени непосредствено при експлозиите (ок. 260 000 души) тепърва започва радиационно облъчване, което ще причини нечовешки увреждания на поколения... Та в тази връзка мисля, че са си получили възмездието. По-неутралното отношение към тях след ВСВ се дължи най-вече на това, че скоро след това те се превръщат в основен търговски партньор на САЩ и Западна Европа, а пък пострадалите от тях тогава Китай се озовават в другия лагер през Студената война и затова Запада пести упреците си към Япония, които биха били в негова полза. Евреите – също, отношението им към нея е общо взето неутрално, докато енергията им е съсредоточена в рекламирането на Германския геноцид над тях и това колко са онеправдани. Запада (най-вече САЩ и Англия) ги подкрепят и така върху Германия е хвърлен срама от нацисткия режим, преувеличения холокост и въобще цялата им история от ХХ в., докато японците запазват своята национална гордост и държат на своите възгледи относно най-новата си история.

Разбира се зверства е имало от тяхна страна в огромни мащаби и разбира се имало е и преднамерени и ненужни бруталности, масово! Войниците никак не са му мислели, за тях европейските разбирания за цивилизованост, хуманност и ХХ в. са далечни и неразбираеми, те са чели кодекса на самурая, възпитавани са в духа на средновековно-феодалната японска култура макар и живеещи в развито индустриално общество. И въобще възприемали са китайците първо като презрени врагове, които е трябвало да избиват така или иначе, виждали са и в мирното население потенциален враг и отделно са го смятали за низша раса спрямо тях – в това отношение японската императорска пропаганда и германската нацистка доста са си приличали, така че японците са били също така убедени че те са божествената раса, която е ощетена от към територия и ресурси и е длъжна да заграби тези на останалите низши раси и да наложи властта си над тях.

Японците не показват някаква невиждана нехарактерна за времето и мястото жестокост. Тяхното отношение към победения враг винаги е било такова, дори е било признак на безчестие или слабохарактерност ако не го убиеш. Така е било и във вътрешните борби между самите японци още от времената на феодалния хаос в страната довел до не по-малко жестоки и масови кланета. Тяхната естетика и идеализъм е важала и в разбирането и отношението към съмия себе си, за това са били безкомпромисни и в ритуалните си самоубийства.

И не си мислете, че в тази жестокост са били единствени, същото е съвсем характерно както за тях така и за китайците и корейците и цялата жълта раса дори и през ХХ в. (знаем червените кхмери какви погроми направиха над населението си в Камбоджа, знаем и за 2-та милиона избити в Корейската война през 50-те и тн.).

Японската инвазия за периода 1937-1945 коства над 17 милиона цивилни живота на Китай. Но имайте в предвид, че тогава невинни китайци са избивани от самите китайци по време на гражданските войни. Дори самият Мао Дзедун тогава казва официално, че не повече от 10% от войските на комунистическата партия трябвало да бъдат отделени за противопоставяне на чуждестранните нашественици, а всичко останало да бъде хвърлено против идеологическия враг в Гражданската война! Всъщност още от началото на ХХ в. Китай е раздиран от почти непрекъснати бунтове и революции взели много повече жертви от колкото японците са им причинили по време на тяхната инвазия. А пък в мирно време след ВСВ чистките и реформите на Мао взимат в пъти повече мирни жертви сред китайския народ от колкото въпросните японски зверства.

Та не си мислете, че японците са изключение, хората като цяло имат склонност към проява на такива жестокости и в повечето случаи когато са имали възможност и известна необходимост особено, са го правили без никак да се замислят.

Тъжно, но истина.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не забравяйте нещо ужасно важно! Пропагандата на победителите не бива да става история на истината, тя може да си е само история на пропагандата.

Тази материя трябва да се гледа с много внимание...

Ето например два случая:

1918 г., войнишкия бунт. Историографията беше пълна с това, как юнкерите (!!!) 20-тина годишни момчета начело с един майор, зверски избили цял влак с ранени войници.

Истината: от влака няколко човека откриват огън по парламентьорите, дошли да го разроъжат; повечето войници веднага се разбягват, а две оръдия дават няколко изстрела по влака. Загиват 50 човека, ранени са повече. Ранените биват откарани в болница, включително с личните коли на мнистъра на войната и този на вътрешните работи.

Няма никакви ранени във влак.

1923. Септемврийските събития и прочутите шлепове, с които са издавени някои от въстаниците. Май има нещо такова. Но колко знаеха, че същите тези са взривили един таен склад с оръжие, крито от окупационната контролна комисия. Същото онова, българското, дето французи и сърби искаха да го унищожат и ротните го раздаваха на уволняващите се войници, за да го отнесат в домовете си...

Никой също не знаеше за това как въстаниците постъпват с няколкото полицая и горски, които залавят. Не ми се пише, че има непълнолетни, но е факт.

Така, че - внимателно с тези неща.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През руско-японската война отношението на японците към пленниците е крайно различно.

За ВСВ знаем от "марша към Батаан" и от "Цар Плъх".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не забравяйте нещо ужасно важно! Пропагандата на победителите не бива да става история на истината, тя може да си е само история на пропагандата.

Отчитаме го това, но японския геноцид си остава факт. 17 млн. жертви са дадени според западните източници, Китай твърди че са 50 млн! Но лесно може да се досетим за какъв подход иде реч - намерен е виновен и дайте направо да оправиме всички липси като ги пишем на неговата сметка ;) Първо цифрите са неимоверно завишени (както обикновено в такива случаи,) второ далеч не само японците са им виновни за тези загуби ами и те самите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно, жервтите на ККП и тях ли ги пишат на японска сметка? Както писаха тези от Катин на германска.

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...
  • Потребител

Според мене азиатското безразличие към човешкия  живот (в определени времена) също така се дължи на техните си религии. Будизмът е известен със своите войници - монаси в стил Шао-лин, самураи в Нипон и подобни. Отношението към живота на Запад все пак е коригирано от учението на Исус, иначе и тук би било абсолютно същото. Изобщо липсата на човеколюбие е по причина на князът на този свят – Сатана, който е  "открай човекоубиец". И когато християнските религии се отдалечават от учението  на Исус, започват да правят абсолютно същото.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...