Отиди на
Форум "Наука"

Царското семейство и имотите


dedenze

Recommended Posts

Цитат

Цар Фердинанд: Българският народ е крава за доене докрай

_d198c8ccb424e227938c375f7589f96c_1246437578.jpg

"Българският народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване....друг е случаят с моя син (Цар Борис ІІІ - бел.ред.), който има търпението да мирише потта на мръсните българи и да се подписва за спомен на техни тефтерчета..."Ще сърба и той попарата на българановците, ако не тръгне навреме по пътя, който аз следвах и който се стараех да очистя от балканджийските потурановци".

ето и част от царските съвети към сина Борис ІІІ

- "Царедворците не са били никога интересни. Те са блюдолизци и колкото повече ги обсипваш с подаръци и пари, толкова по-лигави и глупави стават. В моя дворец, едно време в София, само жените и слугите проявяваха малко слободия, но и едните и другите, са лишени от разум".

- "Имаш щастието да царуваш на един народ, който не познава силата и значението на науката, на идеите и техническото им приложение. Тоя български народ вярва още, че мисълта не е стока, а той иска стока да произвежда. Меркантилният му дух, в първобитно състояние на истина, е още доминирующ в живота му и това не изпущай от предвид".

- "Ти трябва винаги да настройваш българите един против друг, да ги разединяваш и да взимаш мълчаливо страната на властта. За тая цел около теб трябва да има най-безсъвестни хора, които за пари ще ти устроят по-добра лична полиция от Хамидовата, и тогава ще знаеш какво се крои в Ючбунар, Куру-баглар или в Кушу-кавак или Лопошна. Избирай, впрочем, за твои тайни агенти не чистокръвни българи".

- "Морално българският народ е недорасъл, а физически е просто за оплакване. Това обстоятелство, взето в общия му размер, ще улесни и твоята задача. Няма нужда да притежаваш добродетел или да се преструваш, че ги притежаваш".

-"Българският народ има само един идеал: да се обогати. Заради това, пази се да не му попречиш и затваряй си очите пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тези на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са жертва често на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили".

- "Най-добрият извор да се обогатиш са военните доставки и заемите. Върши ги чрез германците, защото те са по дискретни и няма един ден да те омаскарят, както се опитаха французите с мен и русите, когато императорът ми даде три милиона франка, уж личен заем, който впрочем аз не върнах".

- "Честността се състои в това да не присвояваш чуждото. Българите, твоите сега възлюбени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главно правило е, че не може да се краде освен много. Между твоите поданици се съдят всяка година, а това беше и в мое време, с хиляди кокошкари и лежат в затвора, за кражби на дребно от държавната хазна. Законите не улавят големите кражби".

- "Лицемерието е основната добродетел на царете. Това е много тачено в нашия, в Кобургготския род, така също и у българския народ. Ти трябва да го притежаваш във висша степен, ако искаш чрез лицемерието да обезоръжаваш поданиците си".

- "Патриотизмът служи да оправдае успешните войни и да узакони военните разходи, защото народът мисли, че войската, която той плаща, трябва да служи да го пази от външни нападения, когато всъщност войската пази само теб против възможния гняв на народа

Край на цитата.

Винаги съм си задавал въпроса, що за нация и хора сме ние, когато това отношение и мнение за българите до днес не е променено и от наследниците - Борис, Симеон. Наистина ли сме въпросната крава, която след повече от 100 години, разрешаваме на непочтени хора да ни доят? Толкова ли нямаме национално достойнство, че вместо конфискация за нанесени щети, катастрофи и неуважение, връщаме подарените и незаслужени имоти на тези чужденци ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пък и "Съвети към сина", която Деденцето изглежда цитира, е пълна мистификация.

Стинка, позволих си и аз като Историка да ти бръкна в правописа.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Деденце, изпадаш вече в комунистическа антицарска истерия. Със стари глупости се занимаваш. Имотите на Симеон не струват и една хилядна от това, което модерните бсп - старите бкп откраднаха само за последните 20 години. Забравете го тоя комунизъм и оставете България да се движи напред! Стига вече глупости. Неможете да дърпате цялата държава назад със спомени за бай Тошово време - немислите ли, че изобщо не е честно спрямо младото поколение?

Българският народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване.

Друг е случаят с моя син, който има търпението да мирише потта на мръсните българи и да се подписва за спомен на техни тефтерчета.

Ще сърба и той попарата на българановците, ако не тръгне навреме по пътя, който аз следвах и който се стараех да очистя от балканджийските потурановци.

Н.В. Фердинандъ Максимилианъ Карлъ Леополдъ Мария, Принцъ Сакс-Кобургъ-Готски и Херцогъ Саксонски - царь на българите.

:doh:

Редактирано от pencov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Апропо, пишело се е "царь" с ер малък, а не "царъ" с ер голям.

Впрочем, жалко, че цар Фердинанд никога не е писал горните думи - щяха да са верни.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление сме си крава.поне след освобождение от Турско.

Видните хора са прочистени и са оцеляли тези които са се представяли нак-верни пред турците. т.е. тези дето знаете какво правят за да се харесат на властта.

има много малко от будните хора които са оцелели. и за това останало повечко простолюдие , и за капак , не се коронясва цар от това население , а се избира Външен човек да командва.

И сега да изберете външен човек на коя да е държава, няма да прокопса. Само дето властта на цяра я нямат политиците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление сме си крава.поне след освобождение от Турско.

Видните хора са прочистени и са оцеляли тези които са се представяли нак-верни пред турците. т.е. тези дето знаете какво правят за да се харесат на властта.

има много малко от будните хора които са оцелели. и за това останало повечко простолюдие , и за капак , не се коронясва цар от това население , а се избира Външен човек да командва.

И сега да изберете външен човек на коя да е държава, няма да прокопса. Само дето властта на цяра я нямат политиците.

Политическата върхушка има по-голяма власт от царя, понеже взема колективни решения, има имунитет и на всеки 4 години се сменя щафетно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Май има нужда от такава даскалица във форума.

А за Фердинанд си прав. Излишно е да го демонизираме, пък и цялата тема е много зле измислена - уж за имотите на Симеон, пък то има цитат от измислените съвети на Фердинанд към Борис. Иди разбери за какво точно става дума.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

пък и цялата тема е много зле измислена - уж за имотите на Симеон, пък то има цитат от измислените съвети на Фердинанд към Борис. Иди разбери за какво точно става дума.

За приемственост! :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Деденце, изпадаш вече в комунистическа антицарска истерия. Със стари глупости се занимаваш. Имотите на Симеон не струват и една хилядна от това, което модерните бсп - старите бкп откраднаха само за последните 20 години. Забравете го тоя комунизъм и оставете България да се движи напред! Стига вече глупости. Не можете да дърпате цялата държава назад със спомени за бай Тошово време - не мислите ли, че изобщо не е честно спрямо младото поколение?

Стинка, не мислиш ли, че е време да се спре песента за "комунистическата" истерия. Капитализма победи в България окончателно и безвъзвратно преди 20 години. Защо към групата на крадците не включиш и другите партии с огромен принос. Защо твърдиш, че БСП е комунистическа партия, тя даже не е и социалистическа, питай някой ако не вярваш. Явно си получил огромна доза необратимо митингово, "демократично" облъчване. Няма стари глупости, никога, никой, не ще ви остави, безнаказано да унищожите България, ясно го разберете и приемете ако имате елементарно достойнство ! Никой не пречи на държавата да се движи напред,, но тя се движи назад, обезднява и изчезва! Познаването на истинската история, нейният обективен анализ е едино от задължителните условия за движение напред. Точно това е честното отношение към младото поколение. Откъде намеси и бай Тошо, та той тачеше Борис ІІІ, казват, че са имали "особени" и топли отношения чрез Гешев !?

Наскоро видях в съвсем "демократичен" сексшоп едни играчки, които се навиват и подскачат екзотично на масата- марионетки. Не ставайте такива , опитайте се да имате собствено мнение и да анализирате правилно фактите. Помагам с факта, че в съседните на България монархии, няма реституция, а експоприация и съд за щети, не вярвам техните царе да са били по-лоши от нашите.

Редактирано от dedenze
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съседни на България монархии няма. Реституция в страните на бивша Югославия наистина няма - защото не е имало колективизация. В Румъния не само има реституция, ами и крал Михай трябваше изрично да заяви, че няма претенции към част от старите имоти на династията си, а му се полагаха.

Всеки от пишещите във форума си има собствено достойнство и не мисля, че някой от юзърите ни не "унищожава България", така че призивът ти остава леко безадресен.

Инак навлизаме в прекалено политиканстване, от което няма смисъл, пък и не му е тук мястото.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Единственият въпрос, с който трябва да се занимае среиозно човек е за значението на тая мистификация, както и на другите. Кой и защо я измисли...

Що се отнася до Фердинанд, ролята му в българската история е повече от ясна и повече от фатална, заедно обаче с убийствената политическа некадърност на българския народ, в чиято среда Фердинанд вирееше.

Симеон Втори е последното, трагикомично издихание на кобургската династия в комунистически ръце.

Имотите му са бял кахър. Което е държавно, държавата трябва да си го вземе; което е частно, принадлежи на него, ако ще какъвто ще да е.

Това изтъркана плоча и не виждам за какво я събуждате, Дедо и Пенков.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз искам обаче по темата , да разберем освен писмата които се знае, че ги чакаме. има ли други държавни документи и архиви , които биха ни полезни, мисля, че е по-добре да сътрудничим отколкото да се чепкаме с наследниците на трона, някак по продуктивно е най-малкото.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами той наследникът на трона абдикира окончателно през 1999 г., продаде ордените на дядо си, и лично аз нямам доверие, че би предоставил на българската държава какъвто и да било документ.

Всъщност може и да съм несправедлив.... :post-20645-1121105496:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами царя е имал заплата (както сега агент Гоце) и с нея си е купувал имоти, които по право принадлежат на наследниците му. Върнато им е това, дето е било тяхно, а не са се намъктали като др. Андрей Луканов в чуждия дом като са изпъдили стопанина му на улицата. А още е по-интересно откъде пролетариите-членове на БКП/БСП се сдобиха с пари да имат заводи и банки, защото определено това имущество не е от баба им и дядо им?

Няма да се изненадам ако съветите към сина са дело не на Фердинанд, а на Тато, но за съжаление на последния у нас важи и формулата "Владко без Татко е равно на 0". Във всеки случай тази творба е нещо като "Основи на управлението" през последните 65г. Материализмът на комунистите често се изражда в цинизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да бе, много ми е интересно, някои хора въртят, сучат, шетат - ту из капитализма, ту броят на династията на Кобургите имотите, пък някакси дума не отварят за своите хора?!? :tooth:

Що няма тема "Огнян Дойнов и имотите", че да видим как тоя скромен син на работническата класа се е сдобил с такива? :tooth:

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Независимо дали Фердинанд е написал тези съвети или не, той добре е опознал слабите страни и недостатъци на народа, който управлява и е бил в състояние ловко да го манипулира повече от 30 години. Също като Тодор Живков. Дори управлението на двамата външно си прилича - имаме години на подем и модернизация, завършили с крах. Разликата обаче е, че при Фердинанд модернизацията е била реална и ако не са били двете национални катастрофи, България щеше да бъде далеч напред. Докато при Т.Ж. "модернизацията" се оказа въздух под налягане и през 1989 г. всички наследихме една банкрутирала държава.

Що се отнася до имотите на Кобургите - те (или поне по-голямата част) са били собственост на държавата; така че това, което направи Симеон, не беше реституция, а най-обикновен грабеж. И допуснахме ли го? Допуснахме го. Върви после разправяй, че не сме били крава за доене ....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фердинанд със сигурност е знаел и характеристиката на кравата и всичко останало, което четем в "Съветите". Само че никога не би го написал. Бил е достатъчно интелигентен и с чувство за история, за да го направи.

Колкото за царските имоти - самият факт, че вече толкова време се дрънкат частна или държавна администрация ли е интендантството, е крайно показателен. Ако беше държавна, отдавна да са извадили документи за това. Всъщност заплатите на чиновниците от това интендантство са плащани за сметка на цивилната листа - т.е. интендантството е частна администрация на царската фамилия.

Ако нямаше толкова политически съображения и игрички около този въпрос, горното обстоятелство е достатъчно да реши проблема с имотите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Точно така, Йончев има право.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Senufer:

"Разликата обаче е, че при Фердинанд модернизацията е била реална и ако не са били двете национални катастрофи, България щеше да бъде далеч напред. Докато при Т.Ж. "модернизацията" се оказа въздух под налягане и през 1989 г. всички наследихме една банкрутирала държава."

Съгласен сам, само че и при Тошо имаше модернизация, но поради обдтоятелствата, както през 1913 и 1918г., след 1989г. последва и още една национална катастрофа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Senufer:

"Разликата обаче е, че при Фердинанд модернизацията е била реална и ако не са били двете национални катастрофи, България щеше да бъде далеч напред. Докато при Т.Ж. "модернизацията" се оказа въздух под налягане и през 1989 г. всички наследихме една банкрутирала държава."

Съгласен сам, само че и при Тошо имаше модернизация, но поради обстоятелствата, както през 1913 и 1918г., след 1989г. последва и още една национална катастрофа.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...