Отиди на
Форум "Наука"

Разривът Тито-Сталин


Recommended Posts

  • Потребител

През 1945 година отношенията между Югославия и Съветския съюз са отлични - Червената армия, заедно с Българските войски победоносно е минала през югославски територии, победили са немците, страната е осободена. Две години по-късно, когато е съзадедно Коминформбюро, страните се разбират. Нещо повече - при преброяването на населението на България, мнозинството от българите в Пиринска Македония са принудени да се впишат в паспортите си като "македонци". Планирана е размяна на Пиринска Македония и Западните покрайнини - първата да иде в Югославия, втората - да бъде върната на България. Това е голямо предателство спрямо България от страна на БКП, която е подложена на натиск от страна на СССР и ЮКП. Даже баба ми и дядо ми са ми разказвали как хората са випсани в паспортите си за "македонци". Но изведнъж Тито и Сталин се скарват жестоко и настъпва разрив. ЮКП вече е "отстъпила от марксизма". Така хората от Пиринска Македония остават българи и не са включени в Югославия. Само стремежът към самостоятелност ли кара Тито да скъса със Сталин?

Редактирано от plamen_starbov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Причините са много.Главната като че ли е амбицията на Тито за самостоятелна роля в политиката.Но самият факт че Тито оцелява въпреки гнева на Сталин ясно показва че другаря Джугашвили от втората половина на 40 години вече не е същият човек.Десетина години по рано е абсурдно той да допусне такъв провал.Любопитно е че по времето на големите чистки в 30 те години /които обхващат и дейците на Коминтерна/лично Сталин спасява Тито.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Двамата големи – Тито и Сталин се скарват във връзка с плана за Балканската федерация. СССР дава съгласие за създаване на федерация на България, Югославия, Албания, Румъния (и по възможност Гърция при успешен комунистически преврат там).

post-4896-032710100 1291633654_thumb.png

Но Йосип Броз иска създаване на „Велика Югославия”, - с „Първоюгославия” с център Белград и България и Албания като федерални републики. Това не се харесва нито на Димитров, нито на Сталин, защото засилва властта на Тито на Балканите и го прави донякъде независим от московската болшевишка централа. Оттам е и бойкотът на Тито на решенията на Коминформбюро. Плюс това Тито не иска в новата федерация включването на неславянски държави като Гърция и Румъния. С тях федерацията вече няма да е „Югославска”, и съответно влиянието на Тито в новата федерация би намаляло.

Редактирано от Panzergrenadier
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така. Не Сталин дава "зелена светлина" на проекта Балканска федерация (замислен като Славянска федерация). Или ако го е дал той не е бил в "кондиция". Проекта е бил първо само за България и Югославия, за Румъния само се е сондирало (то от наша страна), Гърция е бил блян непостижим (ако бе станало, естествения център би бил София нали ;)).

Сталин се е боял от 2-ри славянски център в Европа. След като рухва идеята за поне европейско господство, Сталин се заема с укрепването и браненето на това което е "останало" (по-точно се е създало след края на ВСВ и Ялта и Техеран). Всякакви "окрупнявания" застрашават доминацията на СССР. Зато и извиква Димитров и Тито на среща. Последния разбира се не идва. А на Димитров в прав текст заявява: "Изложихте се като млади комсомолци", Димитров отговаря "Но нали ви уведомихте, и вие се съгласихте", Сталин контрира: "Кого сте уведомили?". Както знаем малко след тази среща Димитров се завръща в България, но в ковчег. Едно от предположенията е, че Сталин продължил да не му вярва, а е и нямоло логика (не начин, начини за Сталин винаги има) предимно пред външния свят да обяви точно Димитров за "еретик" ;).

Сталин не само спасява Тито, той му разчиства пътя към власта в Югославия убивайки доста по-големи комунисти от него, а и по-известни. Може би по нещо му е напомнял себе си ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Проектът за федерацията е само повод за скарването.Желанието на Тито за самостоятелна политическа игра е в основата на всичко.Аз лично съм по изненадан че Сталин не използва силов вариант за свалянето на Тито но с оглед Берлинската криза и войната в Корея явно не му е дошло времето.А след това на Хрушчов и Брежнев явно не им се занимава с проблема "Тито".Ако Сталин се беше решил на въоръжена интервнеция /подобно на 1956 г. и 1968 г./ може би щяхме да получим Македония...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има и нещо друго - след 1944/45 г. и след първоначалната разправа с демократичната опозиция, започва грандиозна и брутална кървава чистка във повечето източноевропейски компартии. У нас това е процесът срещу Трайчо Костов. С това Сталин поставя компартиите, доминирани дотогава от "местни" кадри, под пълен контрол.

В Югославия това не се случва - дали заради фигурата на Тито, който не е мижитурка като Г.Димитров, дали по друга причина, но така или иначе не се случва. Там "националната" комунистическа партия взима връх. Държавната традиция на сръбската политика се оказва пак на висота - Сърбия изиграва Русия за пореден път (ако си мисли, че гради славянско братство Русия със Сърбия, мисля, че прави стратегическа грешка). В Югославия прозападната линия, представена от хървати и словенци (Тито, Кардел), започва да взема връх над просъветската (там започва бясно преследане на сталинисти), като дори привърженикът на повече твърдост Ранкович е принуден да повдвие опашка. Започва и голямата игра за югофедерация, в която България е трябвало да влезе без Македония и без Пирин, но със западните покрайнини. (Докато нашите комунисти лапнишарани тормозят Пирин да се пише македонски, Тито хич си не мръдна пръста да даде обратно Пирот... )

Мисля, че в крайна сметка хърватинът Тито си е дал сметка, че ако се наложи сталински режим, Хърватска и Словения, католически и много напреднали страни, няма да търпят много, а това застрашава цялата федерация и обрича Сърбия на маргинализъм. А, както знаем, сърбите не си живяха зле през Студената война. Че дори и нещо като свобода на словото и пътуванията зад граница, главно "во Немачка" си имаха.

post-727-002345500 1291644622_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз лично съм по изненадан че Сталин не използва силов вариант за свалянето на Тито

А телефонният разговор между Сталин и Тито където Тито казал:

"Спри да ми пращаш убийци. Ако ли не аз ще изпратя един до Москва и няма да имам нужда да пращам втори..."

Или може би това е легенда... Кой знае...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Аз съм чувал за варианта с писмо в което Тито да е направил това изявление но дълбоко се съмнявам в истинността на този епизод.Сталин не би простил такъв тон на никой......Още повече убийците които праща другаря Берия обикновено рядко се дънят.........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Историята на комунстическото управление в Изт. Европа е обвеяно в митове, легенди и големи лъжи, особено пък за този период. За наш голям късмет каквито и да са точно причините, разривът настъпил точно навреме. Защото "макодиназицята" на Пиринския край със съдействието на мекеретата Георги Димитров и Трайчо Костов е провеждана доста усилено, което съвсем не се е случвало в Зап. покрайнини.

Проблемът по-скоро е, че Сталин се е усетил, че трайната руска политика на толериране на Сърбия за сметка на България е създала гиганта Югославия. Тито също се е усетил, че ако не се дръпне навреме, ще се наложи да подели империята си с България. Все пак др. Сталин е нямало как да допусне да се развива империя толкова близо до Запада и с риска да се дръпне всеки момент. За съжаление пък от друга страна и този път отново сръбските политици са били на ниво, а което е по-лошо - при нашите положението е точно обратното.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ех, та не можаха да се скарат малко по-рано! Можеше да закрепим Македония...

За заплахите - легенда е. Никой не би си позволил такива реплики към Сталин. Фолклор е.

Но дори и на др.Судоплатов не би му било лесно да очисти Тито. Това да не им е Г.Димитров...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност, Тито и Сталин са се скарали за жена. Хубава жена. Цола Драгойчева.

Аааа, това не може да е така. Другарката Цола като истинска комунистка е била враг на буржуазното частнособственическо отношение към жените и е следвала заветния комунистически идеал за общност на жените. Тъй че не е имало нужда да се карат, тъй като е можело да се редуват ако са истински комунисти. :tooth: Самото зачатие Цолино е също една социалистическа легенда, заета от народната мъдрост, че честната жена и в казарма да влезе ще излезе девица, а ..... и в кафез да бъде затворена, пак ще намерела колая.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е въпрос в Chercher la femme, въпросът е че Цола е била на антититовски позиции винаги.

Абе жени, нали Бай Тошо беше казал, мисля: "Абе аз със Цола и Митка /Гръбчева/ никога не моа да излезна на глава. Тия спат с пищов под възглавицата." :biggrin:

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да :)) А голямото усилие на Британия в лицето на Тито се дължи точно на големият излаз на Средиземно море.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имало е солидни британско-югославски връзки, дори правителството в изгнание начело с крал Петър ІІ заседава в Лондон по време на войната. Е вярно че не взима участие в сформирането на новата държава където положението се владее изцяло от ЮКП, но като цяло се слива с него в последствие.

А и според прословутата бележка на Сталин и според решенията на Ялта Югославия не се намира само под негово влияние, влиянието над нея е поделено почти като кондоминиум един вид. Така че освен всичко друго евентуалното сталиново посегателство над Югославия би било възприето и като посегателство над запада, освен че е огромна крачка в тази посока и Червената армия отново би се озовала до Австрия, че и до Италия и на Адриатика този път, което разбира се англичаните не желаят.

А пък само 2-3 години след края на ВСВ СССР все още е прекалено изтоштен, а и след Хирошима Сталин е в шах спрямо запада защото все още не се е докопал до атомната бомба. След разрива впоследствие вече Сталин доста поостарява, а и започва голямото мазало в Корея и въпроса за Тито съвсем се отлага.

Евентуалното ни вкарване в Югославската федерация би ни разбило на парчета и поставило пряко под властта на Белград, но в такъв вид (с България и Албания) тази федерация би просъществувала далеч по-кратко и би се разпаднала преди 1991, когато според зависи как щяха да се развият процесите вътре в нея можехме реално да се възползваме от шанса да се отделим от нея заедно и с Македония и със Западните покрайнини. Което едва ли щеше да стане без бой, и едва ли щеше да приключи с идеална изгода за нас, но все пак щеше да ни остави вратичка, която и западът и Русия да не могат да оспорят, докато в днешната ситуация вече е общо взето невъзможно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Затоплянето" се осъществява още с идването на Хрушчов в Белград (1955г.) и ответната визита на Тито през следващата година. Инвазия в Югославия непосредствено след края на ВСВ е малко вероятн, но само заради атомните бомби на САЩ, а и заради това, че Тито вече е утвърден в световното пространство, като легендарен водач в Югославия и то истински (не като Г. Димитров, който си остава само със славата от Лайпциг, като и сетнешната вече доста съмнителна "слава', като послушна марионетка на Сталин), както и слабото и малобройно сталиниско крило в ЮКП.

Относно ВМ базите, по мое време усилено се "говореше", че свободата на Югославия е била "подплтена" именно с предоставяне за свободно оперирана на съветския флот. Но разбира се това е мит. Какъв съветски флот би могъл да навлезе през Босфора и Гибралтар, за да "оперира", че и свободно. При наличие на 6-ти АФ и британския, че то само италианците ще са по-силни. А и руснаците не са толко тъпи да загробят сигурно своите кораби в Средиземно море, при условие, че си нямат много ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе Адриатика е доста неуютно място за какъвто и да е флот. Не става въпрос за целия, а даже за част. Да не би "Киров" (с групата си ;)) да направи нещо? При евентуален конфликт, всичкото флот (съветски) в Средиземно море е капут ;).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...