Отиди на
Форум "Наука"

Област Андалусия - произход на името


didukaimos

Recommended Posts

  • Потребители

Боя се, че онези с вандалското обяснение са прави. Арабската форма "ал-Андалус" е по-стара от "Андалусия" на испански. И двете не са засвидетелствани в римски източници, тъй че античният произход става недоказуем.

Има какви ли не хипотези, но вандалската е най-смислена. Инак излиза, че в предримска Испания е имало няколко "Анти-/Антелузитании" и поне една от тях е била днешна извън от Андалусия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Недоказана е старата теория, че вандалите дават името на провинция Андалусия в Испания, където те са се установили временно преди на тръгнат към Африка, и от "Вандалусия" да идвало арабското име "Ал-Андалус" за много по-късно завладените от арабите земи на Иберийския полуостров. Вандалите били робовладелци, издържащи се чрез средсвата на войната.

The Arabic term for Muslim Iberia Al Andalus, and its derivative Andalusia, may be derived from the Berber pronunciation of Vandal: "Wandal". However, the theory has been disputed, and alternative etymologies for Andalusia have been proposed.[10][11]

10. Mokhtar 1981, p. 281

11. Burke 1900, p. 410

Линк за източник за твърдението: http://en.wikipedia.org/wiki/Vandals

Глишак, колко е лесно да споря аргументирано с теб. Само не желая да изпадаш в интелектуална депресия, тъй като няма да има кой да ми задава такива хубави въпроси като теб. Благодаря за интереса към темата.

Редактирано от didukaimos
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Прощавай, ама ми даваш някакви линкчета от Уикипедията. Аз, нали съм си прост, разчитам на "La fin du Moyen âge" на Пирен, Алфен и компания.

За някаква си там "Вандалусия" не съм и споменавал. Формата по-скоро би трябвало да е *Vindelicia (припомни си за Augusta Vindelicorum, за Wendeln или за Winniles, да речем).

Така и не разбрах да има предримско или римско название "Антелузитания" или нещо подобно, тоест "лузитанската" хипотеза не струва. А названието "Андалус" се среща и извън самата област, включително на кастилска територия. Странно, че никъде не е засвидетелствана форма "Анталусит" или нещо от тоя род. Съответно тезата за "Антелузитания" наистина издиша.

Не знам изобщо защо споменаваш някакво си робовладелство. Ставаше дума за езикова история.

Иначе да, забавна темичка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-забавно е да те гледам как си противоречиш, казвайки първо: "Има какви ли не хипотези, но вандалската е най-смислена." и после да кажеш:За някаква си там "Вандалусия" не съм и споменавал.

Цирков артист не би могъл да стори по-голям смях.

Но трябва да ти благодаря за споменаването на името Vindelicia, нищо че е в Средна Европа, а ние с теб си говорехме за Пиринеите. Ще напиша своето мнение за произхода на името на тази географска област. Може би си намесил Vindelicia при Andalusia, водейки се от тяхното близко келтско поселение. Ако имаш проблясъци в едно такова сравнение, ще съм радостен да ги чуя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хипотезата за произход на името Андалусия от етнонима вандали е отхвърлена в съвременните изследвания най-вече по езикови съображения. Латинската етимология на Дидюкаймос е неиздържана както исторически, така и езиково. Единственото рационално зърно в нея би могла да бъде някаква връзка между елемента lus- в двете имена.

Ето една поучителна статия, излагаща в първата си част историята на името и няколко от предлаганите етимологии, в която ясно е показано защо връзката на Андалусия с вандали е неприемлива. Хипотезата на автора, предложена във втората част на статията, не е особено убедителна:

Al-Andalus

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тироглифе, за съжаление не чета немски :(

didukaimos, тези изречения:

"Има какви ли не хипотези, но вандалската е най-смислена."

"За някаква си там "Вандалусия" не съм и споменавал"

не се изключват едно друго.

Ти измисляш формата "Вандалусия", а не аз. Приписваш на старата теория за произхода на областното название от вандалския етноним неща, които тя не включва.

*Vindelicia не е същото като Augusta Vindelicorum, а ти явно ги бъркаш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не напразно постингът е поместен в раздел география, тъй като основен момент в етимологията е географското положение. Считам, че историческата издържаност произлиза от съседството с топонима Лузитания,който е достатъчно стар, за да може всяка спекулация за неисторичност да бъде отхвърлена.

Не би могло в едно научно обсъждане да се приема квалификацията неиздържана без конкретно упоменаване на несъстоятелността на една теория. Същите съображения за името на автора Georg Bossong са изложени и в този анализ: http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Andalus.

Първото упоменаване на името Al-Andalus едва през 715г. върху монетни емисии не може да бъде меродавен критерий за евентуалната по-ранна употреба на топонима. В случай, че тази дата наистина отговаря на навлязлото в употреба Al-Andalus, билингвалната инскрипция държи сметка за семантична връзка с латинския език. Макар Иберия да не е под римска власт, римското влияние се е запазило по тези земи и до ден днешен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Браво, зер Кастилия (където също има места, наречени Андалус) не е съседна на бившата Лузитания :laugh:

Стига с тая Уикипедия, моля :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като каза Кастилия дори ми струва, че нейното име е доста близко до това на съседна Каталуния. Провизорното Gathia launia e eдин красив начин за обяснение на името.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Може Каталуния да е наречена на гаутите, съименници на готите - Gautarland :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изключително интересна област, а името още повече. Със сигурност и днес много араби наричат Испания, не Испания, а Ал-Андалус, заради носталгията по Кордоба.Това е останало и във фолклора до днес - Зелената Андалусия, Ал-Андалус и др. Произхода на името е загубен във времето, има няколко теории и всеки народ своя. Арабските извори, доколкото ги познавам, не говорят за произхода на думата. Не съм срещал подобен текст. Ал-Андалус просто си е там,където е. Вероятно става дума за приемственост, защото все пак те са нашественици в Иберия. Обикновено чета най-вече постовете на Глишев, защото от едно време знам, че се занимава с доста неща, свързани с история. Идеята за приемственост от римски имена има своята обосновка (дори военните лагери, по чиито образец е построен Кахира,или Кайро,са взаимствани от римските военни лагери.Античната традиция се запазва силно и много имена,които днес арабите използват за области, са взети от римските им варианти). Самите араби под Ал-Андалус визират,както части от днешна Южна Испания,така и Северно Мароко.

Като че ли най-много привърженици има тезата за вандалския произход на думата,разпространен след това от маврите,дошли на полуострова. В някои кастилски текстове от 13 век се пише просто за Андалусия-директно сякаш взето от маврите. Но името е доста по-старо...

Това е интересна книга за Андалусия, но е на арабски- المكتبة الأندلسية

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Шам, смяташ ли, че е по-старо от VІІІ в.?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...