Отиди на
Форум "Наука"

Проект "Аз живях социализма."


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Общото ни живеене в социализма освен всичко останало ни е дарило (или наказало) именно с такива проблясъци и странности, които невинаги знаем как да изразим.

До каква степен помагаме и даваме шанс на тези по-сложни настроения и състояния да бъдат изразени? Как и в каква среда те могат да бъдат споделяни? До каква степен вече сме готови да погледнем на този период от живота си в цялата му парадоксалност и (не)обратимост и да се опитаме да разгадаем странните взаимовръзки, които определят и сегашното ни настояще? Дали 15 години след 1989 не са достатъчен период за порастване, за набиране на кураж да разкажем социализма именно през личните си преживявания? И дали това няма да ни върне „откраднатото“, липсващо чувство за идентичност?

Това е част от енергията, която стои зад раждането на проекта „Аз живях социализма“. Другите емоции, страсти и привързаности са на съавторите на проекта - Георги Господинов, Румен Петров и Калин Манолов, както и на двете организации, осъществяващи този проект - Фондация за нова култура и Българско общество за индивидуална свобода. Проектът цели да събере лични истории за онова време и да окуражи хората да разказват и да пращат истории - всичко това може да бъде видяно и прочетено на http://www.spomeniteni.org/ .

А, за да стане, този проект има нужда и от страстите и историите на всеки - защото всяка история е уникална и, защото, и през социализма, както и днес, ние сме живели различно и сме правили различни избори.

Това е въпросът - така ли е било всъщност?

http://www.spomeniteni.org/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Преди около 20-25 години, сутринта в 06.32 часа, в галактиката "Млечния път", в Слътчевата система, на планетата Земя, континента Европа, някъде в България...

Будилникът "Слава" звъни. Време е да се става за училище. Зима е, но апартамента е топъл. Че кой ще си спре радиаторите в някоя от стаите нощем. Били сме презадоволено общество, не сме правили икономии ... клупусти на политпрогандаторите, които ни лъжат, колко лошо е на запад и че там не е раят. Закусвам сандмич със салам "Варена наденица", къде ти шпеков салам или руканка или салам по магазините. Обече вчера ударах късмета и уцелих в магазина да са пуснали "Кока Кола" - продават с "ограничение" - по 10 бутилки, но колкото дават, взех. така, сега обличане на униформата - панталона, синята комсомолска риза, вратовръзката. Днес ще съм лош и вместо черните обувки, ще съм с маратонти "Пирин". Тя и косата ми е вече дългичка е ако вземат да мерят с линийката ще загазя, но ще рискувам. А, и емблемата е с карфици, но са добре скрити лесно няма да усетят като я дърпат да видят добре ли е зашита. Отивам на спирката - леле, що народ се е събрал. Иде ми да се избъзикам: "Да не са пуснали банани, че толкова народ има днес тука". Аз пътувам с карта от 1,50лв защото съм ученик, за големи картата за цялата градска транспортна мрежа е 5лв. Ама и като нямам карта съм тарикат - не дупча билетче докато не видя контрольор и пътувам гратис. Обаче в автобуса е страшна навалица. Кой бунак ще пести от символичните цени на билетчетата. Но автубуса се движи бавно. На всяка спирка става истански сражение при вратите: "Ама вие сега ли се сетихте да слизате", "Ами като се юрнахте да се качвате"... Ето я моята спирка. Тук слизането не е толкова трудно, защото на нея автобуса се поизпразва.

Ама съм и позакъснял и физзарядката е почнала. Класната ме гледа кръвнишки как с прибежки и припълзявания влизам в строя. О,о - лошо, загледа се в косата ми, дългичка. И продължава с поглед надолу - вратовръзка - имам си :) , синя ризка - имам си :) , емблемата там е :) , опа - заби поглед в маратонките. Леле, как забравих - днес имаме комсомолско събрание. Как да е физзарядката свърши, тон за песен и тръгваме да влизаме под строй: "Върви народе възродени...". И народа върви, а на входа дирактора с двата зама и няколко преподаватели оформили кордон и пуска в индианска нишка. Опа, директора загледа лошо косата ми. Доловила погледа му, даскалицата по математика ме хваща за косата , опъва я, тегли и един поглед и професионално заявява "многооо, 6см, утре . ..постриган". Филоложката се зазяпала в емблемата всякаш аз съм слагал надписите и ще проверява граматиката. Като вижда че ватематичката ми е опънала косата, тя на свой ред се хваща за емблемата и почва юнашки да дърпа за да провери здраво ли стои. Абе тая жена какво се увлече, да не е решила да изследва върху моя ръкав думата "дърпа" във всичките и времена, числа, спрежения и наклонения. И какво гледа накриво - май и се губи двойствено число, ми губи се, имало го е през Средните векове ..ааа, не е това, убоде се на карфицата. И каква врява се вдигна, аз смирено гледам витовно надолу. Как да е, не ме върнаха и влязох.

Влизам в стаята. От стената ме гледат строго от портретите Маркс, Енгелс, Ленин, Димитров и Благоев. Първия час е обществознание. Урока за битие и съзнание. Същината е, че битието определяло съзнанието - според класиците на марксизма и ленинизма. Аз нали съм си любознателен питам, защо още не сме стигнали до оня момент когато от всеки ще е според възможностите, на всеки според потребностите... онова време дето от чешмите щяло да тече мед и масло (съотв. от кратчетата за студена и топла вода :doh: )... иначе казано - комунизма. Поглеждат ме лошо :head_hurts_kr: и пак ми цитират - този път първия държавен и партиен ръководител, според който нямаме желаното битие, защото сме нямали необходимото съзнание да го изградим. Значи битието ще изгради комунистическото съзнание, ама първо ни трабва ком. съзнание за да направим пък това битие. Нещо като въпроса за кое е първичното - яйцето или кокошката. За втори въпрос вече не смея след оня поглед, а исках да попитам защо не сме комунизма, като мина 80г. в която според др. Хрусчов трябваше да влезем в исторически последния и най-съвършен обществен строй. Но и сам се срещаха - той др. Хрусчов ако не грешеше, щяха ли да го отрекат..... В междучасието един съученик вади плоча ни "Биитълс" - не че има начин да се пусне такава музика в училище, но просто да се изфука, че има у дома западна музика...

Времето минава - последния час е на класния ръководител. На мен в гламана ми е, че днес ще има филм - между театъра в понеделник, операта в сряда и съветския филм в петък това си е събитие. А в часа ли ... проверяват неизвиненините отсъствия - ако ме бяха върнали да се постригвам и за маратонките и аз щях да имам 1-2, но ми се размина. Ама дойде реда и на външния вид. Тук вече ме споменават - айде пак опъване на косата да види целия клас колко е дълга. Мина се и това. Днес темата е за "Религията като опиум за народите". Остава малко, тъй че няма време да се прочете доклада и ще е само в резюме. Аз съм се замислил за филма довечера. Класната забелязва и пак почва конско ... знаел ли съм колко млади хора ходели на църкви. Хи, хи - ако ги караха като доскоро да ходят да проверяват, щеше да е наясно, че имам впечатления от мястото на събитието. това разбира се не го казвам - иначе като нищо ще ме изключат от комсомола... не е като преди 10-15г. но все още се следи строго да не се употребява от "опиума за народите". Звънеца прекъсна тирадата.

Следва комсомолското събрание. Катедрата се застила с червена покривка и се слага ваза с цветя. Чакаме щатния комсомолски сътрудник в училището, който ще е гост на събранието заедно с класната и партийния секретар на училището. Почват отчетите - първо е комсомолския секретар, след него отговорниците по ресори. Не мога да не призная, че имат дар слово - хем се вижда, че нищо не са сваршили, хем пък къкви резултати отчитат. :doh: Ама и това не го казвам, ще ме изключат. ;) Обаче обещават, че при следващото ще отчетат 2 пъти по-големи успехи. Мооже - 2х0=0, т.е. на нищо, тъй че е напълно по силите им. Следващото е по-забавно. Хулиганите и двойкаджиите на класа ще се самокритикуват и ще обещаят да се поправят. В ранните пионерски години беше голям спектакъл - имаше истински сълзи на разкаяние, сополи под строгите погледи на низовата пионерска организация, класната, щатната комсомолска ръководителка и партийния секретар. Сред хлиповете и сълзите едва смогваха разбити и съсипани да обещаят че ще се попранвят. Но с годините ке шлифоваха - без много увъртане и сумтене навеждат глава, уверено и спокойно изразяват съжаление и с школуваното с годините професионално майсторство убедително обещават да се поправят още от утре. Председателстващия закрива събрание и обратоно към дома...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мен социализма ме е наказал ,да съм без роднини от бащина линия ( само баща ми е жив по-бащина линия от целия ми "род" ) Те са отнели дома на Пра-дядо ми и пра-баба ми , те са ги избили. Живели сме в глад ( както повечето хора ) махнали са дядоми от университета бил е в СУ и е бил за последна година и са го премахнали. Но аз слава богу не съм го преживял толкова , колкот го е преживял баща ми . Ако искате мога да ви разкажа една история , само ако искате :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Галахаде, страшен писател си!!! Направо се върнах назад във времето! Само дето аз тогава бях само чавдарче и не можах да опра до пионерче, камо ли со комсомолец! Не знаех, че си и добър писател :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Мен социализма ме е наказал ,да съм без роднини от бащина линия ( само баща ми е жив по-бащина линия от целия ми "род" ) Те са отнели дома на Пра-дядо ми и пра-баба ми , те са ги избили. Живели сме в глад ( както повечето хора ) махнали са дядоми от университета бил е в СУ и е бил за последна година и са го премахнали. Но аз слава богу не съм го преживял толкова , колкот го е преживял баща ми . Ако искате мога да ви разкажа една история , само ако искате :)

Ако питаш мене, давай. Тия истории, за разлика от други, не са разказани в степента, в която изисква понятието "историческа истина".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ако питаш мене, давай. Тия истории, за разлика от други, не са разказани в степента, в която изисква понятието "историческа истина".

Ами идва девети септември 1944 , на следващия ден пра-дядо ми и неговия 3-годишен син са арестувани и по-късно изправени пред Нaродния Съд по обвинение че имат роднинска връзка със проф.Александър Цанков . Двамата им отнемат жилищата . След 12 години ,когато вече дядо ми е на 15 , във къщата влизат военни и заловяват пра-дядо ми. 3 години той се мъчи във Трудов-лагер и после става храна

за прасетата . На 30 години на дядо ми му се ражда син ( баща ми )

, след 12 години във къщата влизат военни и пребиват дядо ми ,пред баща ми , ексрадират дядо ми във село Долна Кремена,като забраняват на жена му и сина му да го виждат.След още 3 години и дядо ми е пратен във Трудов Лагер и той става храна за прасетата .Аз съм роден през 1991 тъйче мен слава богу комунизма не ме е застигнал :) Това е историята , но освен моя е на още 2000 деца ( даже и МНОГО повече )

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Мда-а. Често срещани по онова време работи. Става все по-трудно да си представим онази атмосфера ....

Да ,но още има хора дето викат че Бай Тошо е велик заради неговото парно , еди кой си заради кебапчетата по 20 ст. И всякакви такива които не гледат във световен аспект а само себе си и своя з*дн**

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това са:

1/ тия, които отвъд кебапчетата не стигат; такива няма какво да се слушат;

2/ тия, които забравят лошото и помнят само доброто;

3/ тия, които имат зъб на настоящото за нещо и се "отплесват" в миналото;

Голямата грешка на всички такива е, че сравняват различни неща - да оправдаваш миналия режим с глупостите на настоящия е даже по-глупаво, отколкото да го подържаш по други съображения.

Това, с което предишния режим трябва да се сравнява са паралелните нему по време режими в другия, западния лагер, а тогава сравнението хич не е в негова полза.

Вярно е, че тогава парното беше евтино. Ама я гледайте филма "Топло", да видите какво значи да се доредиш до парно, както впрочем и до много други работи. /Това е комедия, но щом соцдържавата показва нещо в комичен план, да знаете, че това е голям проблем./

И как няма да е евтино, като срещу безпрекословна лоялност тука течеше почти безплатен руски нефт и газ. Е да, ама това е като маминото детенце - като излезе на улицата и всички го шамарят. Като свърши кранчето....

А това, че днес парното е скъпо откъде иде? От липсата на стария режим? Че той не може да е вечен. От присъствието на стари хора и структури в новите власти, ей отттам иде.

Какво е то социализъм - монопол без граници, пазен от полиция.

Какво е това днешното парно /и други някои работи, но за илюстрация парното е добро/? Същата работа, но пазена от мафии.

Толкова за евтините кебапчета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе остави миналото и виж настоящето !

Кои ни управляват , кои са тези "Коалиция за България" БКП-то( БСП) ,

Кобугови ( НДСВ) и на върха Турчолята ( ДПС) е какво да се чаква от тях.

Във Българската Национална Телевизия има новини на Турски , но няма новини на западен език , да има на Английски , това е езикът който вече всички знаят , обаче те си пускат новони на турски , Доганов псува Българите, Гържеше да се прсъединим към Турция и учебниците ни да са на Турски .. Из цялата родина някакви грозни соц-паметници.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами, можем да ги обобщим като "посткомунисти" тези,които управляват. Това са различни покълнали от бившите тоталитарни партия и разни мафии организации, опитващи се да "изтискват системата".

Така е, като когато се гласува не се мисли повече и се вярва на вестници. "Вестникът, казваше един мой даскал, не е средство за информация, а за обработка на твоето мнение."

Какво са вестниците? Частни фирми за масово разпространение на данни и коментари. Е, зад тия частни фирми стоят интересите на тия, за които хората гласуват.

Затова трябва да се мисли, ама де тая глава у българина :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сега големия проблем е и за кого да се гласува. Че опозицията на БСП /к/ и агент Гоце се оказаха агент Виктор, агент Момата, агент Сава, Бате Бончо и прочея знайни и незнайни реформатори, прекарали по-голямата част от живота си във вярна служба на Партията (преди 1989г., че май и до сега :P ). Или както се казва "Опозицията" "на" "БКП" и "Опозицията на БКП". :doh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, ся на политиканстване няма да го обръщаме. Всички тия работи, скандали, скандалчета и архискандал, наречен "преход", /а всъщност е нескопосан опит за начално демократизиране/ са фонов шум, радиосмущения, пяната на супата, пушилка по сокаците, сутрешен махмурлук, балканска дивотия и продукт на биволското българско търпение.

Гласува се, след като се потърси най-добрия ВЪЗМОЖЕН вариант, от гледна точка на личните критерии за политика. Ама именно за ПОЛИТИКА а не за вестникарски сапунен сериал. Винаги има ЕДИН, който е най-годен от всичките. Не го изпускайте.

И най-важното - НЕ ТЪРСЕТЕ ИДЕАЛНИТЕ, Господ няма да слезе тука. Търсете реално възможните варианти.

ПП

И преди да приемете нещо за вярно, обмислете го три пъти и гледайте в чии политически интерес е казано, извършено, внушено или пропагандирано.

ППП

А, да още нещо е - ВСИЧКИ са живели при стария режим, само 5% могат да бъдат обвинявани за това.

Това, че някой имал червено знаме зад масата си още нищо не значи, важното е КАКВО ПРАВИ СЛЕД 1989.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Познавам хора, които нямат желание да гласуват и точно, защото се получават подобни като сегашното управление ситуации. Не, че не разбира от политика, а точно обратното вижда, че никой няма да даде това което той иска за семейството му. И мисля, че е напълно прав, защото дори и да има такъв имайки предвид, че 100% сигурните за гласуване са пенсионерите, а те от своя страна помнят хубавите моменти от комунизма ще гласуват за него при първа възможност. И остават малко разумни погледи към правилния избор, които половината гласуват, а другата не виждат смисъл в това.

За съжаление аз все още не мога да гласува и много ме е яд, че президентските избори няма да са с няколко месеца по късно, за да гласувам, но и него ред ще дойде ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, "и него ред ще дойде" ....... /възрожденско изказване :good: /.

Точно там е работата - не може все един да не е по-годен от другите; той трябва да се търси. Не идеален, а по-годен. И да не се забравя, че представите, които вестниците се опитват да ни създадат, не са тези, които следва да имаме.

Мислете с главите си!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така наречените Червени баби си спомнят това ,че са можели да отидят на море във онези ламаринени кутийки (сигурен съм че сте ги виждали , това са 5 ламарини приковани в земята под формата на куб и с дължина 2м, на 2м, и като грейне слънце става сауна ) , другото е кебапчетата за 20 ст, и парното. И тва на тях им беше абсолютно достатъчно да живеят до края на живота си , те си нямат понятие нито от инвестиция нито от индустрия нито от политика, те знаят и си повтарят :

Тогава беше добре а сега не е , аз това знам

Ама не ги интересува че парното е от СССР ( въпреки че те и СССР го благославят и не знаят нищо повече освен как им е собствения червен з*дн*к)

А когато чуят за убийства трудови-лагери , народен съд казват :

СДС-арски глупости , нямало е такова нещо , по времето на г-н Живков България беше велика
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, това е заради манипулацията и заради мъчителния за много хора несвършващ преход.

И заради невероятната политическа наивност и нескопосаност на голяма част от българите, която никога не е преставала да ме учудва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Е, това е заради манипулацията и заради мъчителния за много хора несвършващ преход.

И заради невероятната политическа наивност и нескопосаност на голяма част от българите, която никога не е преставала да ме учудва.

Трябва да дойде един политик който да казва тези факти пред народа , който да е умел , който да знае как и кога да се изказва който да обедини десницата и който да напомни на България за терора на комунизма и турците и нескопосанноста на кобургите. Да напомни на народа кои са сега БКП . И да напомни за партизаните как гърмяха мостовете и крадяха . Да напомни че БСП(БКП ) имаше 50 години на разположение да оправи държавата , а то я доведе в криза .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно, същината на нещата е точно тая!

/To партизаните поне един мост да бяха хвърлили във въздуха, ама нещо не се сещам. Виж, за нападане на мандри /"Тичаме през гората. А кашкавалът в раниците тежи като олово" - автентичен текст от партизански мемоари/ :head_hurts_kr: /

Много си прав, точно от това има нужда, но то вече се случи, но не се получи. Имаше един такъв политик, който се доближи то тая материя, но той не успя, по ред причини. Така че, повече от умерен оптимизъм по тоя въпрос аз поне не очаквам. Той досега не се осъзна народа, та тепърва ли...

После, освен политик трябва и медии, и рупор, мегафон, един вид. А нашите медии са слуги на олигархията в голямата си част, да не кажем, че са си част от нейната икономическа структура.

По тая причина главите на хората са замотани страшно, та и досега не разбират първата аксиома на съвременната политика: “Комунистите всичко и винаги в последна сметка развалят”. ;)

По-скоро пътят ще е такъв - на фона на постепенното "европеизиране" на управляващата българска олигархия и при благоприятни външни фактори, след 5-6 години ЕВЕНТУАЛНО в България ще се появи истинска десница, хората ще "вдянат", защото ще са се докоснали до капитализма и модерните времена, но няма да са ги опитали истински. Пред това разбира се стоят маса пречки, най-голямата от които е загубата на ценностите, "чалгизирането", радикализирането, изпростяването.

Тъй че, не знам. Това е оптимистичен вариант. Има и песимистичен - кретаме си така, де що има младо и кадърно изчезва и забогатява на запад, България полека става малък, екзотичен, беден и природно красив европейски окръг.

За отделните хора няма да е зле - който е имал АКЪЛ КАТО МЛАД И МАЛЪК да се изучи, ще бръмчи из чужбина и ще печели хиляди евра на месец. Който се литка по тревата и свързаният с това начин на живот, ще си седи тука и на около 35 години ще се хване за главата и ще си каже: "..ах м..ма му, кво стана!?"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1. Помня когато И.Костов беше на власт всеки ден от медийте изплюваха нещо гадно за него . А сега при "Серж" медийте мълчат та се късат

2.Има и друг РЕАЛИСТИЧЕН вариант :

Европейският съюз да приеме своя конституция и да стам една огромна европейска федерация която да бъде управлявана от стриктни германци и французи , с финансова поткрепа от О.К . и със стилът на Италия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина, оттук нататък бъдещето на България е свързано с това на Европейския съюз и ако ще стават промени, те ще дойдат само оттам и ако станат първо там. /Това впрочем е много типично за историята на България/.

Но с тая атмосфера на бюрокрация и левичарство в Европа засега такива изгледни няма. Хубавото е това, че въпреки всичко ЕС така или иначе е работеща демокрация и си е част от западната цивилизация, която, макар временно да си отдъхва, лесно се връща към изконните си ценности.

ПП

По времето на Костов вестниците пишеха не само гадно за него, а гадно за ВСИЧКО. /Не, че онова време също нямаше трески за дялане, но те далеч не бяха тези, за които пишеха./ С това създадоха атмосфера на безпокойство и негативност в обществото и когато Кобургът дойде на лаврите на баща си и на доброто старо време - ей ти резултата.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Хубавото е това, че въпреки всичко ЕС така или иначе е работеща демокрация и си е част от западната цивилизация, която, макар временно да си отдъхва, лесно се връща към изконните си ценности.

А лошото е че ние нямаме нищо общо със Западната цивилизация и вески опит да ги копираме винаги води до срив във системата. Е колкото и да се стараем еделвайси в пустинята няма за можем да отглеждаме.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...