Отиди на
Форум "Наука"

Съветски учебен филм за тилово осигуряване на танков батальон от 1940 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Кой говореше някъде, че машините им били неизправни и че не правели ремонти на танковете?

http://video.mail.ru/mail/dfs2176/7/797.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Гледам, и не вярвам на ушите си. Нямало качествена ремонтна дейност в РККА в началото на войната (пък после отведнъж проимало); Тракторите били бавни и немощни. Нямало автомобили....

Да, ама на киното се вижда друго.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Мога само да кажа че още от антично време е ясно че далеч по важната половина в тандема човек-оръжие е човекът.Това обяснява неуспехите на РККА в 1941 г. въпреки колосалното /и качествено/ оръжие с което разполага.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не само човешкият фактор. Сега чета едни спомени от ранната война и там се вижда, че хората не са били зле подготвени, нито им е липсвал хъс, особено след началото. Просто са били много близо до границата, IMHO.

ПП

A на този филм (макар да се занимава със стиковката на тиловите части и машини с основните), просто и ясно се вижда, че в целия филм от 81 минути батальонът тренира нападение над ешелонирана противникова обрана, а не контратака.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не КГ не си прав.Да Сталин е държал дивизии близо до границата но това далеч не са били всичките 303 дивизии с които РККА разполага към 22 юни 1941 г.А след ранното утро на 22 юни за изненада въобще не може да се говори.В Смоленското сражение например РККА задейства 104 дивизии - повече отколкото Вермахта на 22 юни.Смазващо превъзходство в жива сила и техника.За никаква изненада и дума не може да става.Резултатът - руснаците са победени и дори частично обкръжени.Добре на 22 юни Сталин губи 30 - 40 дивизии,няколко хиляди танка и самолета.Само че ако примерно загубиш от 23 000 танка 2 000 /по малко от 10 процента/нищо фатално не е станало нали.Макар и тези 2 000 танка са безкайно спорни като цифра.Другаде е заровено кучето.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Темата е безкрайна.Най-общо и грубо казано липса на професионализъм /най вече у офицерския и генералския състав/ и липса на желание да се умира за каузата на Сталин.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Е тя директивата е актуална само в първите един два часа.Въобще щетите от тази внезапност се хиперболизират.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Я и аз да добавя малко корекции на общоприетите виждания, че в РККА работите били много кофти, а във Вермахта - всичко на 6 ;)

За шеметния пробив през 1941 обикновено се отдава на супер високата мобилност и маневреност на Вермахта в сравнение с РККА. Но всъщност изцяло моторизираните дивизии са по-скоро прецедент в немската армия. Над 80% са обикновени пехотни дивизии. Като артилерията са я влачели изцяло на конска тяга (звучи в доста ПСВ стил, но такива са обстоятелствата). Докато в същото време в съветските стрелкови дивизии има по два артилерийски полка във всяка по щат, единия е на конска, а другия на механична тяга. Така че тежките гаубици с 122 мм и 152 мм оръдия са били теглени от трактори, та дори и зенитната артилерия (76 мм) са я ттеглили тракторите. С коне са се придвижвали останалите оръдия и минохвъргачките. Противотанковите дивизиони общо взето са били в еднаква степен моторизирани и при двете страни. Съветските оръдия са теглени от влекачи "Комсомолец", а немските от камиони на Круп.

И това е - излиза че като цяло Вермахта реално е бил по-бавно подвижен и по-немобилен от РККА!

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е. 600 000 коня са влезли в СССР на 22.07.1941 г.

Темата е безкрайна.Най-общо и грубо казано липса на професионализъм /най вече у офицерския и генералския състав/ и липса на желание да се умира за каузата на Сталин.

Но тогава кое после обръща нещата? "Отпускането" на партийната намеса, възвръщането на патриотичната символика?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Единият възможен отговор е - защото ситуацията, която създава проблем възниква тогава. Вторият е - не е превантивна, замислена е предварително. За мен въпросът не е какво е смятал да правих Хителр, а какво е смятал да прави Сталин. ;)

ПП

Земи мани тоя портрет, а? Молба..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А, не това не е учебен филм, а е просто репортаж от съветската кинохроника по време на Отечествената война - Союзкиножурнал и Киножурнал «Новости дня».

post-4896-080890000 1294006219_thumb.png

Идеята е да се представят съветските танкови подразделения във възможно най-добра светлина, да се повдигне духа на народа, т. е. това си е чиста съветска военна пропаганда. Реалността вероятно е била друга.

Тези кинопрегледи не са се излъчвали в този си вид след Хрушчово време и насетне, поради засиления култ към Сталин в тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата са комплексни, но основно причините за големите поражения на РККА през юни-юли 1941г. са...ясни-липса на елементарна офицерска, оперативна инициативност, породена, както от липсата на подготвени кадри(знаете за чистките на Сталин от 1936-1939г.)-това впрочем се вижда и във Войната с финландия(1939-1940г.).Другото-страхът от Сталин, веч(е сте го посочили.

Освен това тактическата подготовка на войниците от Червената армия е на по-ниско ниво от тази на германците.

Не забравяйте и друго- спецификите на блицкрига....бързи, масирани, концентрирани удари, в тесен участък.......пробив...., при което дори и отбраняващата страна да се съвземе, попада в неблагоприятната ситуация да отвоюва вече заета територия...

Липсата на координация, на адекватна координация в щабовете на военните окръзи и обединенията(армиите).

Всичко това обаче има един плюс за РККА....с тези светкавични успехи германците вземат много пленници, но и много руски войници остават необезпокоявани в техния тил...в окупираните територии....За Вермахта това е ,,бонус"- имат си предпоставки, а както и станалото през зимата на 1942г. ще покаже резгръща се мащабно партизанско движение....Гадна история...За РККА е инструмент за разстройване комуникациите, снабдяването на противника....

Само, че този ,,бонус" руснаците го получават абсолютно извън тяхната воля и в резултат на некооридираните действия на щабно ниво.

Друга причина- порочният модел на кадрирани и полукадрирани дивизии.....

Така беше и значителна част от БНА....., а после след 1990г. в БА пък да не говорим.....До преминаване към корпусно-бригадна организация си имахме ,,дивизии" на книга разбира се, с щатна численост от по 1800-2000 души.,,кадрирани"... с готовност за попълване за 48 часа-уж.

Има много хаос при доокомплектоването на дивизиите на РККА с личен състав.

Унищожаването на самолети, както са си на стоянките на летищата пък е проявление на голям непрофесионализъм и недоозеняване на потенциална опасност от въздушни удари(, както и става на 22 юни 1941г.).

В първите месеци на германо-съветската война лично според мен, редовия руски войник, падафицер и офицер е тотално ошашавен, уплашен, демотивиран, първо заради сталинските репресии, репресиите и страха от полит-комисарите....Второ стресът от самата война...за обисновеното население, за ониези редови съветски граждани, които трябва да станат част от сложия организъм на армията това е доста голям шок.

Доста от германските войски вече имат опит(макар и с много по-несериозни противници), като армиите на , Полша, Франция, Белтгия, Холандия, Норвегия Югославия, Гърция....

Когато вече става ясно, че злото, което идва в лицето на националсоциалистическа Германия е още по-голямо от Сталин ивойната става ,,Отечествена", нещата с мотивацията на личния състав стават по-други.

А да...относно мотивацията и СМЕРШ си казва думата.

Пример давам в подкрепа на твърдението ми за липса на координация, на реалистична преценка на ситуацията:

Генерал Власов.....съдбата на командваното от него обединение......Той просто е изоставен...

Както каза по-горе КГ 125, човешкият фактор е от голямо значение(в смисъл на качества на личния състав, тоест субективния фактор).

Аз мисля, че поне до началото на 1944г. германците имат по-добре подготвени и по-способни офицери и войници от руснаците.

Големите загуби в жива сила, които има неизбежно Вермахта, обаче ги изправя пред сериозния логистичен проблем- за острата нужда от хора от личен състав.затова неизбежно спада и качеството на войските на Вермахта след есента на 1943г...

неслучайно имаме дивизии от фолксдойче, от чуждестранни колаборационисти....Прсто немците не могат да възстановят дори и отчасти същия личен състав,при това със същото качество на подготвеност, както в началото на германо-съветската война.

Редактирано от andreiS40
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...