Отиди на
Форум "Наука"

Учени откриха връзка между структури в мозъка и политическите убеждения


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Главният мозък на хората с десни или леви политически възгледи е устроен по различен начин, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

До този извод са стигнали учени от Университетския колеж в Лондон, след като са сравнили данните от сканирането на мозъка на 90 студенти и двама депутатите от парламента - един от дясната Консервативна партия и един от лявата Лейбъристка партия, допълва БТА. Изследователите са установили, че хората с десни политически убеждения имат по-изразена амигдала - примитивна част от главния мозък, свързана с емоционалното възприемане на действителността.

Интересното е, че от двете части на амигдалата при тези хора по-голямата е била разположена в дясното полукълбо.

При хората, изповядващи леви възгледи, се наблюдава друга характерна особеност - по-плътен преден сингуларен кортекс. Тази част от главния мозък е свързана с очакването, вземането на решения, както и с качества като смелост и оптимизъм. Учените не могат да отговорят на въпроса дали различията в тези части на мозъка са вродени или са се проявили с времето под влияние на житейски обстоятелства.

"По-изненадващо за нас е, че открихме участъци в мозъка, по които могат да се предскажат политическите възгледи на човека", казва ръководителят на изследователския екип Герайнт Рийс.

Учени от Северозападния университет в Бостън установили, че една малка част от мозъка - амигдалата, определя дали социалният живот на човека е богат и разнообразен. Амигдалата е с големината на бадем. Учените установили и, че хората с повече приятели и по-здрави семейни връзки имат по-голяма амигдала.

Тя е център на мозъчната мрежа за общуването, свързана е със съпричастността и страха. Амигдалата ни помага да разпознаем познатите от непознатите, приятелите от враговете.

Затова е логично хората с по-голяма амигдала да имат повече социални контакти.

За изследването си екипът е изследвал с магнитен резонанс 58 доброволци на възраст от 19 до 83 години.

Този месец американски учени описаха интересен медицински случай - на 44-годишна жена, останала без амигдала заради заболяване. В резултат тя не изпитва страх и непрекъснато попада в опасни ситуации.

http://science.actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

Явно сме на крачка от момента, в който науката ще докаже, кой има по- правилни политически убеждения. Малко наподобава на опитите на Менгеле "научно" поттвърждаващ, превъзходството на чистата арийска раса.

Ако обаче експериментите се провеждаха сред българските политици, резултатите щяха да бъдат, по други, щяха да се констатират силни ментални смущения и отсъствие на цели участъци на мозъка. Наличие на вродени и имплантирани елементи за дистанционно управление. Пълно отсъствие на възможности за ориентация .:biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Един политик нали казваше, че трябва да си сменим чипа, а друг - че сме лош човешки материал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и да има нещо вярно, но как се обяснява еволюцията в политическите възгледи на човек? Почти всеки човек минава през различни периоди в живота си с понякога коренно противоположни политически убеждения. Може би с времето мозака се променя? При различните хора се активизират или нарастват различни дялове и центрове на мозъка? Скептичен съм като цяло относно тази новина...

Редактирано от Стоедин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам кой е поръчал новинката - леви или десни :)

От една страна излиза, че социалистите са асоциални, щото им е по-малка амигдалата. Значи новината е в полза на десните.

От друга страна обаче излиза, че десните разчитат повече на емоциите, а не на разума в политическите си възгледи (ха, това кой ли ще го повярва), така че новината може и да е с левичарски платеж.

Боя се, че отговорът няма да се намери тая година :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...