Отиди на
Форум "Наука"

Международен образователен проект "Connecting classrooms" ("Свързване на класните стаи")


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Сергей Игнатов, българският министър на образованието, младежта и науката, и директорът на Британския съвет в София Тони Бъкби подписаха меморандум за сътрудничество, с който дадоха начало на проекта „Свързване на класните стаи" - Connecting Classrooms в България.

„Няма да скрия, че се вълнувам и завиждам на учениците от тези класни стаи, старта на чието свързване даваме днес с тази прекрасна инициатива. Всъщност ние стартираме изграждането на магистрали от по-висш ранг." – каза министър Игнатов. Той изтъкна още, че основният двигател на историческия процес е образованието и, че образованието е основният крепител на картината на света във всички общества.

Министърът изказа благодарността си към Британския съвет за инициативата и подкрепата, защото свързването на класните стаи ще доведе до редица положителни ефекти. Ще се намали разликата между традиционно силните центрове на образование и тези, които се смятат за по-изоставащи и по този начин ще се постигне изравняване на стандартите. Свързването в мрежата на класните стаи ще даде отговор и на много въпроси около новата роля на учителя и ученика в днешно време. Министър Игнатов пожела на добър час на проекта.

Директорът на Британския съвет в София Тони Бъкби сподели задоволството си от подписаното споразумение и подчерта, че на младите хора ще се предоставят нови възможности да работят заедно и да си сътрудничат в международен контекст. Ще се изгради взаимно разбиране и взаимно доверие. Ще има по-добра подготовка за живот в едно глобално общество, в една глобална икономика. Г-н Бъкби благодари на всички, които са допринесли за създаването на проекта и изрази увереност в успешното му развитие.

На официалната церемония присъстваха Н. Пр. Стийв Уилиамс, посланик на Великобритания в България, г-н Иво Димов – народен представител, г-н Стефан Димитров – кмет на Димитровград и зам.-министър Петя Евтимова.

В момента проектът обхваща 20 европейски държави и общо 70 в целия свят. Целта му е да създаде възможности за междукултурно образование.

Инициативата Connecting Classrooms ще представи нов начин на работа в областта на образованието, като добави международно измерение към текущия учебен процес. Учениците, включени в проекта, ще могат да комуникират и да се обучават заедно със свои връстници от други държави. Те ще имат за задача да създадат съвместни проекти като работят в групи, съставени от училища от Великобритания, от две държави, членки на ЕС и от една друга държава. Българските училища ще работят с партньори от Русия, Израел, Италия и Великобритания.

През 2011 г. в „Свързване на класни стаи" ще участват първите 10 училища от България, които са от общините Димитровград и Видин. През следващите две години към тях ще се присъединят още 20 училища от други части на страната.

Съвместната работа по проекта до голяма степен ще се осъществява чрез използването на информационни технологии, тъй като те са възможно най-тясно свързани с живота и интересите на младите хора. Училищата от всяка държава ще комуникират помежду си и ще обменят информация и образователни програми чрез системата Life@Edu, която може да се използва на всеки от местните езици. Тази система се предоставя безплатно от компанията „Майкрософт", която също подкрепя проекта. Комуникацията между училищата от различни държави ще става на английски чрез платформата e-Тwinning на ЕС.

http://etwinning.hrdc.bg/news.php

http://www.etwinning...g/pub/index.htm

http://www.etwinning..._of_conduct.htm

http://desktop.etwinning.net/

Connecting Classrooms се изпълнява с подкрепата на образователните министерства във всяка страна, които координират партньорската мрежа от училища. Това гарантира, че партньорствата са насочени към местните приоритети, подкрепят постигането на значими образователни цели и са устойчиви в дългосрочен план. Целта на тези партньорства е младите хора да научат от своите връстници за други култури и общности, което да им помогне да развият уменията и познанията, необходими им, за да станат „граждани на света".

Повече можете да прочетете (на английски език) тук:

http://www.britishcouncil.org/learning-connecting-classrooms-what.htm

http://www.connectingclassrooms.org/view_pagecontent.php?resourceid=9;id=r9#r9

http://cc.britishcouncil.org/welcome-to-the-connecting-classrooms-online-community

Източник:

http://www.minedu.government.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...