Отиди на
Форум "Наука"

Какво представлява международният език Esperanto?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Какво представлява есперанто?!

http://www.kurso.com.br/bazo/kioestas.html?bg

Актуална информация за международния език есперанто

http://web.orbitel.bg/interpres/esperanto/gxisdate.htm

Курсове по есперанто за българи в интернет

http://web.orbitel.bg/interpres/esperanto/kursoj.htm

http://www.kurso.com.br/bazo/index.html?bg

ЕСПЕРАНТО - УЧЕБНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ

ПО ЗАГРЕБСКИЯ МЕТОД

http://www.argilo.net/kurso/

Virtuala Esperanto-Biblioteko

http://www.esperanto.net/veb/

Пражки Манифест

на Движението за международния език Есперанто

http://donh.best.vwh.net/Esperanto/pragobg.html

L'esperanto en France

http://www.esperanto-france.org/

Интерпрес

http://www.interpres.org/esperanto

Universala Esperanto Asocio

(Meждународен есперантси съюз)

http://www.uea.org/

Bulgara Esperanto-Asocio

(Български есперантски съюз)

http://www.interpres.org/esperanto/bea.htm

Музиканти и певци, творящи на есперанто

(Музика и текстове)

http://eo.wikipedia.org/wiki/Esperanto-muziko

---

Л. Л. Заменхоф - създателя на езика Есперанто

http://www.answers.com/topic/l-l-zamenhof

http://www.esperanto-france.org/langue/biographie.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Различни проекти, свързани с Есперанто:

http://www.esperanto.net/info/index_bg.html

---

http://esperantic.org/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Всичко е супер, но как може език, чиято цел е да осигури лингвистично равноправие между всички нации, да прилича толкова много на латинския и съответно на испанския?

Ясно ми е, че би било безсмислено да се прави изцяло нова езикова система, но пък и каква е логиката в създаването на изменен испански, наричането му "Есперанто" и обявяването му за неутрален език?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Идеята му е да има общи основи обединяващи романските, германските и славянските езици. Само че отдавна западна след окончателното налагане на английския като универсален международен език, просто няма как да накараш англичаните, американците, канадците или австралийците да го учат след като те и така си се разбират помежду си, а и доволно много хора от останалия свят знаят техния език, който и според мен е по-добре да бъде универсален от колкото един изкуствено скалъпен като есперантото.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Конкретно у нас чрез този език през 80-те години на миналия век се разпространяваха идеологии (социализъм, комунизъм, анархизъм...).

Когато държавата се оттегли от движението, то заглъхна, понеже с този език у нас в момента се занимават само ентусиасти и идеалисти. А уравнението е: (ентусиазъм + идеализъм) - пари = 0.

Моето семейство се занимава с езика - вече 40 години, а и чрез този език аз бях в Япония (детската ми мечта се превърна в реална част от моя живот!).

Каузата не е загубена, макар да мога да ползвам и други езици - френски, английски, руски...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Когато сравним естествените езици с изкуствени такива (например - есперанто) ще видим, че първите изобилстват от бурени, противоречия и изключения, но пък притежават една действаща граматика, която гарантира тяхното развитие.

Изкуствените езици са моделирани и правилни, но пък не носят "дивото" в себе си.

http://web.orbitel.bg/interpres/esperanto/gxisdate.htm

http://www.christopherculver.com/bg/pisaniya/esperantobg.php

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблема на есперантото, е че липсва среда за неговото изучаване. Език не се учи в училище. Там се получават общи знания, главно граматически. След това е необходима среда, където да го слушаш и да го говориш, а при есперантото тя липсва. Срещаха се един път в годината!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Отговори на много въпроси относно Есперанто днес съм дал тук:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...amp;#entry52408

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Днес се навършват 150 години от раждането на д-р Людвик Заменхоф, създателят на международния език Есперанто.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%...%85%D0%BE%D1%84

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%81%...%BD%D1%82%D0%BE

http://www.librousse.bg/Kakvo_novo/Kalenda...f/zamenhof.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Важно събитие в живота на есперантистите през юли 2011 г. е проведеният световен есперантски конгрес в Копенхаген, Дания. Там бе прочетено приветствено писмо от Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО. То е било посрещнато радушно от всички участници и най-вече - от българските. Броят на българските участници на Конгреса е бил около 20 души, участвали в различните тематични заседания. Акцентът на Конгреса и негова основна тема е участието на младежта в есперантското движение.

Скоро след това - през август - бе проведен национален конгрес на италианските есперантисти. Много млади хора са участвали в семинарите, финансово обезпечени от ЕС по програма Грундвиг. Конгресът е бил посетен от множество участници - също есперантисти - от Европа и други континенти. Събитието е било уважено и от италиански политици и общественици, сред които - министри и кметове. Били са представени много нови книги и дискове с музика и филми на Есперанто.

На 3-4 септември 2011 г. (събота и неделя) предстои националният Конгрес на Българския есперантски съюз (БЕС) в град Ямбол. Ще бъде отчетена дейността на Съюза за изминалата година и ще бъдат обсъдени заключенията на междунаодния конгрес и на други събития в есперантския свят. Ще бъде набелязана стратегията за бъдещата дейност на Съюза. Очакват се и гости от страната и чужбина.

В Пловдив пък, на 10 септември т.г. предстои празнуването на 110 години от създаването на първото есперантско дружество в страната. Паралелно ще се чества и 95-годишнината от рождението на проф. Пейчо Пейчев, с негово участие. Той е дългогодишен ръководител на Катедрата по фармакология в МУ - Пловдив и бивш председател на медицинската група на пловдивските есперантисти. Ученият е патентовал няколко свои изобретения, едно от които е т. нар. "Антитаб" - среедство за отказване от тютюнопушенето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За добро или за зло изкуствено изкованите езици като есперанто и волапюк нямат практически никаква популярност, а следователно - и никаква практическа полезност. Предполагам, че повече хора ползват "елфически", отколкото есперанто. В която и да е романоезична държава ще те разберат по-добре, ако просто говориш италиански... или дори английски. Пример за благороден, но наистина нереалистичен проект от XIX в.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, недейте да интерполирате (не)популярността на нещо у нас с популярността му по света! Идете на световен конгрес по есперанто и там ще видите колко е (или - не) популярен този език.

Това, че не познавате никого, който го владее (освен мен), не означава, че в България само аз съм го изучавал.

Все по-често попадам на хора, българи при това, които са го изучавали и все по-често се оказва, че са им го преподавали или майка ми, или баща ми (лека му пръст!)...За сравнение, не съм попадал на хора, владеещи елфически. С изключение на една конференция по толкинизъм. Там попаднах на българи, които го владеят, но те бяха единици.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Лично аз познавам един жив есперантист (освен теб) и познавах една уви, вече мъртва, есперантистка. Има си конгреси, речници (даже вкъщи имам речници), но практическата полза е нулева. Това е все едно хоби.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това с есперанто е пълен абсурд. При толкова естествени живи езици по света те тръгнали да измислят нов. Есперанто час по-скоро трябва да се забрани.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, за някои е само забавление и хоби, за други е работа, за която получават пари, а за трети е професия. В чужбина се преподава и в училища, и в университети.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Убеден съм, че за някои е и професия - няма достатъчно застъпено хоби, което да не се превърне в професия за някого.

Алвич, стига забранявал спортовете и есперантото, бе, ти утре ще забраниш също филателията, четенето на криминални романчета и бъбренето по форуми biggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хмм...на мен езиците са ми хоби - особено екзотичните такива....до преди година обаче се отнасях с отвращение към Есперанто - мислех че е сух, безинтересен, грозно звучащ...но когато миналия октомври/ноември по някаква причина реших да му дам шанс и да видя какво представлява - направо се влюбих :happy: толкова е логичен, че чак кеф ти става - а да не говорим колко е лесен за научаване и съответно колко бързо можеш да видиш резултата от усилията си!

иначе аз съм малко на приливи и отливи в изучаването на различните езици - миналата година 1-2 месеца го учих и ми омръзна, сега преди известно време пак се сетих за него и пак му отделих няколко седмици и те така :biggrin:

що се отнася до аспирациите на Есперанто да бъде международен език и това че видиш ли английския се бил наложил вече - кой знае...английския се наложи като международен език заради влиянието на САЩ, а това влияние днес го има - утре го няма :whistling: чисто от практическа гледна точка Есперанто е много по-удобен като международен език - не е национален език и съответно всички (повече или по-малко) които го говорят ще са в равностойно положение + е в пъти по-лесен за научаване от който и да е национален език...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Есперанто е готин, много добре е замислен. Имам едни приятели възрастна двойка есперантисти. От тях взех учебници и речници. Признавам - Заменхоф го е измислил чудесно, с усет. Обаче в крайна сметка есперанто звучи по-скоро като романски език.

И е език за мечтатели - в началото на ХХ в. е пълно с такива, но в началото на ХХІ в. е пълно с прагматици. Английският е просто по-полезен...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако някой се нуждае от учебници, книги, списания, вестници, уеб-сайтове на есперанто, можем да потърсим...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

в началото на ХХІ в. е пълно с прагматици. Английският е просто по-полезен...

за сега :whistling: преди известно време се беше зародила дискусия на един друг форум по повод така наречените BRIC държави (Бразилия, Русия, Индия, Китай) - бъдещите (че даже вече и настоящи) суперикономики...САЩ затъват все повече и скоро ще имаме нови икономически/политически лидери....за нито една от горните държави английския не се явява национален език и нито една от горните държави не изпитва особени сантименти към английския и нито един от горните езици няма шанс да се наложи като международен - така че кой знае какво ни очаква в бъдеще :v:

Редактирано от Ivo_G
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Представете си колко по-лесен (поне - за европейците и за владеещите латинските езици) е езикът есперанто, в сравнение с китайския, с индийския или с корейския!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...