Отиди на
Форум "Наука"

Спорът между Иван Срацимир и Иван Шишман за границата между царствата им


Recommended Posts

  • Потребител

Този път ще обърна поглед към XIV век в българската история. Тонове приказки са се изредили за него, но на нека да обърнем поглед върху границата между владенията на двамата синове на Иван Александър - Иван Шишман и Иван Срацимир.

Обикновено, за владенията на Иван Срацимир в учебниците са очертани следните граници: на север - река Дунав и Оршова; на изток - някъде докъм днешен Никопол; на запад - докъм Ниш (най-много); на юг - днешна Враца. В моя учебник пишеше следното - казвам го по памет:

Между Иван Шишман и Иван Срацимир се води спор за границата между владенията им. Основният спор е кой да владее град Вратца.

В уикипедия отворих страницата за Видинското царство и там се натъкнах на информация, според която София първоначално е владение на Иван Срацимир, но по-късно е владение на брат му. Има ли сигурни данни къде точно е била границата. Може би е имало конфликт между синовете, защото Враца и София са на стратегическо място между владенията. Пък и братята не се обичат много. Кой е владеел Враца и София?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Конфликт може и да е имало - не е толкова изненадващо за 14 век.Но някакви доказателства за това няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Маврубир говори за война между двамата, което естествено е подето от възрожденските историци. Относно края на ХІVв. Маврубир дава ред подробни сведения, но заради тяхната детайлност тяхната достоверност трудно може да бъде проверена с други, по-ранни извори. Но е напълно възможно да е имало такъв сблъсък, свързан и със сходни проблеми между Дан и Мирчо във Влашко - в смисъл, че Шишман е подкрепил Мирчо, а Страцимир - Дан. Тъй като това става в периода 1384-1386, а след това турците настъпват към Пловдив и София, то сведението на Маврубир има връзка с някои други данни.

Що се отнася до превземане на София от Страцимир - то това не се е състояло. Има недатирана грамота на царигр. патриарх, с която на митрополита на видин се придава и епархията на "Триадица". Местоположението на грамотата обаче насочва датировката на събитието към 1386г. в периода, който според султанските писма от сборника на Феридун е непоследствено след превземанетона София от турците. Иначе казано още щом турците превзели София, то царигр. патриарх възложил надзора на епархията на Видинския митрополит. Нещо подобно се случило и в самото Търново, където наскоро след заточаването на Евтимий бил поставен заместник от царигр. патриарх.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...