Отиди на
Форум "Наука"

Граничен землен вал


Recommended Posts

  • Потребител

Граничен землен вал с. Кранево

Граничен землен старобългарски вал в село Кранево, прегражда ниската равна тераса между устията на реките Краневска и Батова. Намира се на около 0.83 km от морския бряг. Дължината му е 500 m. Земленият насип е широк 10-15 m и висок до 0.60 m в момента. Ровът му е с фронт на изток, с ширина 12 m и дълбочина 0.60 m в момента. Иначе дълбочината и височината на рова и вала са били доста по- сериозни. Съоръжението изцяло попада под сегашното с. Кранево.

Предполага се че е построен от българите като противодесантен вал, когато нашите са завзели въпросната територия южно от Дунав. Такива валове има на всички равнинни и проходими части покрай морето до Стара планина. Идеята е, ако ромеите направят десант по море, да има някаква защита. Защото от Балчишките баири, на юг до краневското възвишение с крепостта, само това място е незащитено. Балтата и Албена са били непроходимо блато, само при Кранево този участък е бил беззащитен. Затова с помощта на реките и вала между тях, е можело да се окаже военна съпротива на настъпващия враг.

Приблизителни координати: Надморска височина: 25 m GPS координати: 43°20’50” С.Ш. и 28°03’46” И.Д.

Автор: Петър Петров

Какво представлява този вал ? И дали може да е запазен до днешни дни ? И като отида на мястото дали ще открия останки от него ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако всяка една купчина пръст се запазваше до наши дни..щеше да е голяма пародия този свят.

И изобщо какво очакваш да откриеш, ако го видиш...след 1400 години? Ако има някакви следи той ще е простокупчина пръст..но едва ли. Подобни валове се виждат от топографски и самолетни снимки за да се забележи някаква разлика в релефа...иначе от археологическа гледна точка , аз не намирам никакъв археологически или исторически интерес. Просто огромна земна маса пренесена с цел защита, нещо което е нормално за времето си почти навсякаде :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами имаш координатите и щом си близо можеш да провериш. Втори е въпросът да можеш да го отличиш из терена. Ето Еркесията. Единственото, което я отличава повече са дърветата - ако забелезваш всичко се жълтее, а само Еркесията зеленее. Дърветата винаги са били номера за трайността на валовете - без тях ерозията е щяла да ги помете още по време на ПБЦ. А ето че и сега насред полето има шубрак, който е на леко и много дълго възвишение. Не е нещо недостъпно като Царевец, но е трудно проходимо, макар и трудно забележимо. По това ще го познаеш: дълга, труднопроходима ивица по протежение на брега - в твоя случай.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
http://wikimapia.org/#lat=43.346731&lon=28.0638242&z=16&l=0&m=b&v=8 Ето тук е отбелязан къде е бил вала. Североисток в Кранево.Сега има хотели къщи и път дори но има част която не е обработена. Редактирано от Alexsscho
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...