Отиди на
Форум "Наука"

Отмират ли религиите?


Recommended Posts

  • Администратор

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12803

Отмират ли религиите?

Математически модел предрича тяхната смърт

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/51778000/jpg/_51778296_51778294.jpg

Изследване, използващо математически модели и данни от националните преброявания през последните 150 години в девет държави, показва, че религиите в тях са пред изчезване. Става дума за Австралия, Австрия, Канада, Чехия, Финландия, Ирландия, Нидерландия, Нова Зеландия и Швейцария. Данните за някои държави започват от XIX век.

Според изследването, постоянно нараства броят на хората в тези държави, които твърдят, че не изповядват никоя религия и не принадлежат към никоя религиозна група.

Екипът отчитал взаимодействието между броя на религиозните лица и социалните мотиви, стоящи зад вярата.

Учените използвали т. нар. нелинейна динамика - математически метод, който е бил използван за обясняване на широк кръг от физични явления, в които редица фактори играят ключова роля.

Един член на екипа, Даниел Абрамс от Северозападния университет, е използвал подобен модел през 2003 г. за да състави математически модел на намаляването на живите (говоримите) езици по света. Тук се взима предвид конкуренцията между хората, говорещи различни езици, както и "полезността" на говоренето на един език, говорен от много хора по света (английски, испански, китайски) вместо – на друг, който е с отмиращи функции.

Цялата новина - http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12803

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 203
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Звучи половинчато именно защото не е обхваната другата "половина" на света - ислямския свят.

Иначе атеизма си го има открай време тук. В някой моменти повече, в други - по-малко.

.:.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Конкретни религии си отмират откак свят светува. Но самата религиозност? Най-много да кажем, че се оформят временно празни ниши на религиозния пазар. Освен това изследването е довело до определено погрешен резултат, що се отнася до Ирландия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да, нали? Поне временно такива квазирелигиозни учения, религии на преходния период, религии на кризата ще се развиват относително успешно. А и не са само те.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Сега са квази религии, ако им се даде време и най вече възможност ще станат пълноценни такива ... може би.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Навремето една позната може би с право твърдеше, че се намираме в епоха, донякъде сходна с късната Античност. Старите, улегнали, рационализирани религии и старата сериозна наука губят тежест (за науката това е поне отчасти вярно). На тяхно място идват нови култове и нови псевдонаучни моди. Много хора са с неопределени или откровено нелогични убеждения. Кой знае дали някой нов пророк, който ще промени света в следващите векове, не се ражда тъкмо в момента.

And what rough beast, its hour come round at last,

Slouches towards Bethlehem to be born?

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

там където живея, буквално преди няколко десетилетия, хората всяка недела са се бръснели, изкъпвали и слагали най-хубавите дрехи за да отидат на църква в неделя ... този ритуал има не само религиозно той има и социално значение ... веднъж в седмицата, каквата и да е била тя, ти с чистите дрехи отиваш да си видиш съграждание и съселяните ...

подобна е ролята и на пъбовете не е само да се наливаш с бира ... а да релаксираш и да си кажеш приказката със съседите, колегите и приятелите ...

в момента хората вместо да ходят на църква ... ходят в мола да си пазаруват ненужни неща и да търсят намаления ... а вместо да ходят в пъба се размазват пред широкия екран с някоя друга бира в ръка ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

...не е нужно всяка неделя да се ходи на църква.

Ама трябва да се ходи до църквата понякога, щото самата църква не може да иде сама до богомолците, освен ако не е надуваема.

Господ -Бог е помислил за всичко! Алилуя!

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=4208

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Навремето една позната може би с право твърдеше, че се намираме в епоха, донякъде сходна с късната Античност.

И през Ренасанса е имало носталгия по късното Средновековие. :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

От светът трява да изчезнат всички религии

И хората да обърнат внимание на себеси към това да се усъвършенстват

Да учат повече и да знаят повече

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-вероятно в новите диктатори, при наличието на които религията като такава се губи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, просто след време моделите(морал и тн.)ще заместят религийите и вече няма да има нужда от тях.Религиозността ще е малка.То и сега от доста време няма нужда от религий,главно западни и малко източни,но си остана нуждата от контрол,както и патологийте причинени от религийте,което пък води до увеличена нужда от контрол,алчност и други пороци при големите,а другите хора контролира и води както казах до немалки патологий. :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Регионално и за определени нации, може би да. Но за други съвсем не. Религиите не са нищо друго освен "развален телефон": случки и истории, случили се преди хиляди години, но от уста на уста, от превод на превод, станали абсолютната реминесценция на играта "развален телефон".

Има ли в религиите НЛО. Има, разбира се. Има ли небесни същества (дошли от небето по небесни стълбици, колесници) - има разбира се. Има ли космология, космогония - има разбира се! Е, тогава за какво е цялото това репчене? Наистина странен въпрос, но доста наложителен.

Защо евреите са "богоизбрани" - много просто. Техния бог ги е отделил, за да си прави неговите планове за управление на планентата. Да, той е същото такова небесно същество, човешки неотличим от всички други и ходил редом до тях в кратки моменти (справка: Библията) или Тората (Петокнижие или както му се казва там).

Естествено, че не всички НЛО са управлявани от същества, имащи отношение към случващото се на Земята. Огромната част от тях, просто минават, поглеждат, разбират за каква простотия иде реч у мисленето на земляните и си заминават. Защото не искат да имат нищо общо с тези буламачи тук. Ако ли пък се намесят, ще нарушат собствената си природа на мислене и духовна еволюция.

Религиите (в днешната им форма на слепи догми, заучавания и ритуали, според исторически предадени традиции) са изключително отвратителна форма на подчинение на мисълта. Малкото хора, дори свещеници, които разбират за какво иде реч, нямат глас и не искат да имат (като мен). Просто казват и не се занимават да вразумяват останалите.

Всички религии в момента (говорим главно за юдеизъм, християнство и ислям... будизма не е религия, нищо че има такъв общоразпространен образ) са виновни за днешното състояние на човечеството, но не са състоятелни за времето, в което живеем. Винаги съм твърдял, че дори Исус (Емануил) да дойде пак, първото нещо което ще направи е да развали така нареченото християнство, църкви, позлатени куполи, кръстове?!?! (боже, този кръст е толкова нелеп начин за изразяване на сантименталното съчувствие, колкото всеки българин да носи бесилка на врата си, за да показва принадлежност към себеотдайността, която е проявил Левски). Исляма - отвратително каварно възприета религия за живота на други планети и техните обитатели, модата която са носели жените там (тогава) и подобни неща, сртуктурата на семействата там (повече жени за даден мъж, само защото са имали несъразмерно съотношение между мъжете и жените, заради определени фактори, които са от съвсем различно за нас значение), които тук простите човеци са превърнали в задължителна форма на поведение от раждането?!

Много често приятели ме питат: "Добре де, тогава коя религия да избера?!" и не разбират колко ненамясто и ненужен, дори малоумен въпрос ми задават. А защо изобщо ти трябва да избираш религия, какво избираш - ходенето на църква в някоя черква и целуването на икони, попове и прочие тъпотии ли?! Или пък заучаването наизуст на определени текстове, до състояние на транс и как трябва да я разпространяваш от раждането до налагането на същата с оръжие?!

А какво да кажем за юдаизма: най-циничната и дискриминационна форма на религия, тази на богоизбраните!? Значи щом си юдеист си богоизбран, вероятно. А още повече, ако си евреин... по точно хазар, приел юдеизма (в наши дни няма останали истински евреи, освен много малки групи в Етиопия, Египет и Иран). Религия, в което се казва, че лихвата (реално това е фрактално дефинирано множество за нарастване на същото множество) е основния движещ механизъм за завладяване на подчинението на хората. И това го пише в Стария Завет, черно на бяло: "На чужденеца давай с лихва, за да те благославя господа, твоя бог Йехова".

Не, благодаря! Аз имам огромно уважение към човека Исус (Емануил), но към християнството - НЕ. Споделям наученото и показаното на Мохамед, но не споделям много от глупостите на исляма. Разбирам много от нещата, добри в своя битов характер, на определени заръки и механизми за действие, дадени от бога на евреите (всъщност са няколко с последващи преки наследници, носещи подобни имена), но не споделям богоизбраността им, която ми се навира в очите, сякаш другите сме богоотхвърлени и поради този факт, вменени с вина за нещо, което не е ясно какво е.

Просто не отговарят на днешните реалности, макар че простотиите на днешното общество (войни, финансова система, духовно развитите на съзнанието, поведението) имат своето начало имено от така наречените религии. И пак ще кажа...

Не, благодаря!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А в какво ще вярват? :)

Постепенното отмиране на религиите ще означава и загуба на необходимостта да се вярва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Постепенното отмиране на религиите ще означава и загуба на необходимостта да се вярва.

Религиозността е необходимост и няма да отмре, не само според мен.

"В падащия самолет няма ... атеисти!"

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"В падащия самолет няма ... атеисти!"

...

Това е много остаряло и погрешно схващане. Ще дам пример с един двама непоправими атеисти изправени пред лицето на смъртта в момента - Кристофър Хитчънс, Тери Пратчет...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е много остаряло и погрешно схващане. Ще дам пример с един двама непоправими атеисти изправени пред лицето на смъртта в момента - Кристофър Хитчънс, Тери Пратчет...

Що си мислиш, че не се надяват на чудо?!

Пък и най-най-религиозните - не се страхуват да отидат в отвъдното!..

В тоя смисъл - това не е критерий и ... не е погрешна поговорката, ако и да е стара!

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Що си мислиш, че не се надяват на чудо?!

Пък и най-най-религиозните - не се страхуват да отидат в отвъдното!..

В тоя смисъл - това не е критерий и ... не е погрешна поговорката, ако и да е стара!

...

А ти защо си мислиш, че се надяват на чудо? :bigwink:

Няма как да знаем надеждите им. Това, което се вижда, е, че не са променили атеистичните си позиции, въпреки малкото оставащо им време. И двамата продължават безмилостно да осмиват религиите и вярата в богове въобще :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вярата е психологическа нужда у човека. Затова ще си умре с човека.

Вероятно си прав и нуждата от вяра може да отпадне напълно само, ако еволюираме в... знам ли... нов вид :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато човек осъзнае душата си, дори в минимална степен, мигом изчезват его-страховете и пагубните мисли за страха от смъртта, за трупането на материалното и неговото опазване и защитаване на всяка цена, за суетата на личността и възприемането на Аза чрез и през погледа на другите.

Тогава не ти трябват религии, защото в корена си, те имат обяснения и за това, което написах по-горе, както и за битийното съществуване, мястото на човека в космоса и на планетата. Но както с всяка идея, утопична или не, смисъла на същата е манипулируем от личността която я реализира... или личностите. Затова е и поговрката, че пътя към ада е постлан с добри намерения.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребители

Не, религиите не отмират (с изключения - някои от тях ще се транформират)

Намалява броя на вярващите, намалява и значението им за живота на хората, но това не е същото.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...