Отиди на
Форум "Наука"

Уеб сайт преброява българите в чужбина


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Българите извън страната могат да участват в преброяване по интернет на сайта http://www.iniesme.bg/ , който вече работи.

Основната цел е да се разбере какъв точно е броят на българите, живеещи извън страната.

По предварителни данни той е около 3 500 000 д.

http://www.iniesme.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека да уточня, че това не е статистически сайт.

Инициативата е на партия "Другата България". В News.bg представиха тази инициатива като кампания на "Асоциацията на българските медии по света, БНТ Уърлд, български и чужди социологически агенции и медии и НСИ и др."

Това се оказа абсолютна лъжа защото НСИ се дистанцира от това преброяване:

"НСИ не участва в преброяване на българите в чужбина

29.03.2011 г. 29.03.2011 г.

НСИ не участва в преброяване на българите в чужбина

Във връзка със съобщение на политическа партия "Другата България" публикувано на сайта на партията и проведена пресконференция, където Националния статистически институт беше обявен като партньор на предстояща кампания за преброяване на българите в чужбина, уточняваме:

1. 1. Националният статистически институт проведе Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през февруари 2011 година. Съгласно Регламент (ЕО) № 763/2008 на ЕК преброяването се извършва само на територията на страната, като се преброяват живеещите постоянно в България, независимо дали са български граждани или не.

2. 2. Преброяването на българските граждани, живеещи в чужбина се извършва от статистическите служби на страните, в които те живеят.

3. 3. Националният статистически институт не е поемал ангажимент и не е давал съгласието си пред политическа партия "Другата България" за партньорство при преброяване на българите, живеещи в чужбина.

http://www.nsi.bg/newsbg.php?n=380"

От изявлението на НСИ е ясно, че българите в чужбина се преброяват от местните статистически институти и после данните се обменят.

Добре е да се знае, че това не е официано преброяване, а е извадково, с политически амбиции и да не кажа с амбиции за кражба на лични данни.

Сайта на това "преброяване" (Анкета) не е криптиран по никакъв начин. Информацията, която изискват е чувствителна и с никакъв (или почти никакъв) статистически смисъл. За какво им е ЕГН? За какво питат кога точно си напуснал България? Ясно е кои са партнЬорите на преброяването, а кой е изпълнителя? Как се съхраняват данните? Тук (в UK) има закон, който казва, как такива чувствителни данни да се събират, съхраняват и защитатват криптирано и да се оповестява кой го осъществява.

Ясно е, че ако някой има ЕГН, име и адрес и знае, че не се прибираш често в България, може да се окажеш с нова продибивка-покупка-заем, за която не си и чувал, че я имаш.

И какво общо има преброяването с това дали и колко пари пращаш в България?

За изготвянето на тези "уникални" 12 въпроса мога само да си представям какви хонорари са дадени. Под анкетата пише "Въпросите са изготвени с любезното съдействие на доц. д-р Анна Кръстева и доц.д-р Антоний Гълъбов."

Не си давайте личните данни на съмнителни сайтове с некриптирана връзка.

Аз се преброих в Census 2011.

Редактирано от nikey_vv
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Попаднах на сайта на партията.

http://www.drugatabulgaria.org/

Разгледайте секция "представители".

На мен ми изглеждат като поредните популисти (като ред други политици у нас; хайде да не изброявам имена, че може да пропусна някого и той да се обиди...), като поредните "спасители" на нацията, които ще спасяват... себе си. Тук-там се мярка някое по-интелигентно лице, но този факт не променя общото впечатление.

Бих предпочел това да беше организация на млади български учени, които са в емиграция и работят в научни лаборатории. Като знаем какво работят масово българите в чужбина (мият чинии, карат камиони или таксиметрови коли, обгрижват стари или болни хора, строят сгради или нещо друго), не виждам какъв "ценен" опит биха могли да споделят.

Е, имаме и учени - в научни лаборатории и в НАСА даже, инженери, лекари, учители, университетски преподаватели, шахматисти и др., но те са сериозни хора, които си гледат работата и не вярвам да си губят времето с политика. Както казва един шахматист: "Моята партия е единствено шахматната партия!"...

За съжаление, МОН няма ясна стратегия за развитие на науката в университетите и в БАН.

Тия хора (в министерството) трябва да прочетат статията (в нашето списание) за стратегията на РАН (руската АН) за вкарване на науката (учени - руски в емиграция и чужденци) в руските университети и научни лаборатории.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби, това сигурно е средностатистическия американец! :laugh:

Ако 3 500 000 са напуснали България, това е много зле изобщо за бъдещето ни като народ - умираме със сигурност и оставяме земята си на генетично непълноценните хоминоиди - знаете кои!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Млади български учени в чужбина...това е някаква тъжна шега... съмнявам се дали са и 0.1% от общия брой (имам предвид Германия). преобладава тип бригадири, касиер в суперите, чистач, камериерка, автомафиот, проститутка (от всякакъв произход и калибър), "криминоген, та дрънка". най-често срещани са по гари, пред бинго-зали, дискотеки, в квартали със съмнителен статус. хубавото е, че поне не изпъкват на общия фон (руснаците се засичат хиляди пъти по-често). лошото е, че и известен брой студенти не са съвсем наясно за какво учат в Германия, щото бачкането на черно им е основната дейност. Досега съм срещнал не повече от 10 души българи (изключвам студенти), които имат прилична професия и не се занимават с далавери на дребно.

Колкото до РАН, мисля, че там положението е изпуснато отдавна. Докато е имало гулази за учени, може би са имали някаква наука - днес е прекалено късно.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби, това сигурно е средностатистическия американец! :laugh:

Ако 3 500 000 са напуснали България, това е много зле изобщо за бъдещето ни като народ - умираме със сигурност и оставяме земята си на генетично непълноценните хоминоиди - знаете кои!

ОТ Агенцията за българите в чужбина водят нашите сънародници зад граница някъде около 4 милиона, но в този брой се включват бесарабските българи, българите от Зап. покрайнини и т.н., не само емигрантите. Друг е въпросът, че тази цифра

поне от 10 години не е актуализирана, а и не отговаря на действителността, защото броят на българите по произход извън България е много по-голям.

Нито една институция в България не провела изследване да се установи колко души са напуснали България от 1989 г. до днес. Няма как да са 3 500 000 обаче. Е ако питаш 20 човека колко е населенеито на България сега поне половината ще ти кажат, че е не по-вече от 6 милиона и то забележете 1 милиона цигани и 1 милиона турци от тях. Разбира се това са хора без всякакво понятие от демография, но надъхани с антибългаризъм и безродие.

Според мен лично отчитайки смъртността в България през последните 21 години българите напуснали родината си и устано-

вили се в чужбина са някъде около 1 100 000. Осве тях са емигрирали според мен и около 200 000 турци, цигани и др. представители на малцинствата. Не е вярно, че само българите емигрират. Тази година бях преборител в циганската махла

на един от квариъталите в града, в който живея. Указа се, че над 150 циганина само от една улица в момента са в чуж-

бина като част от тях от години са там. Циганите емигрират главно в Полша, Испания, Гърция. А знае ли се колко деца с български произход от родители българи са родени в чужбина от емигранти? А колко са родени в смесени семейства?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Малко статистика... Дано да е достоверна...

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19

http://www.protobulg...20B7lgariya.htm

http://bgnauka.com/i..._page&pid=12243

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ЗА ПРЕБРОЯВАНИЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ

http://www.nsi.bg/ce...agebg2.php?p2=5

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Разбира се че е невъзможно емигрантите за са 3,5 милиона. Физически това няма как да стане. Помислете и за други родени от митологията числа-София 2 милиона, Варна над милион, Бургас пак около милион. Има и други митове, в Чикаго живеят между 200 и 300 000 българи. В Лондон живеят 10 000 карловци и прочее.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И в Германия има много български цигани. И то не само в най-големите градове.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...