Отиди на
Форум "Наука"

Протест срещу "Свидетели на Йехова" в Бургас.


Recommended Posts

  • Потребител

Жители на гр. Бургас излязоха в неделя след обяд срещу религиозната общност “Свидетели на Йехова” пред офиса на сектантите в бургаския комплекс "Славейков".

С развети знамена протестиращите - предимно привърженици на ВМРО се събраха пред молитвения дом малко преди 19:00 ч. вчера. По това време свидетелите на Йехова отслужваха празнична литургия и извършваха един от най-важните си ритуали – разпъването на Иисус Христос. Дни наред сектата събираше привърженици в социалната мрежа Фейсбук.

След кърваво меле пред офиса на сектата, който е използван и като църква, петима членове на "Свидетели на Йехова" са откарани в бургаската болница.

През последните две седмици атаките на сектата към хора в града били ужасни. Те ходели да агитират, звънели неистово по вратите, дърпали децата от парковете да им раздават литература. "Свидетели на Йехова" са забранени в Гърция, Русия и Кипър.

Image_861103_2.jpg

Свидетели на Йехова” учат, че не бива да се дарява кръв, да се лекуват болни с операции, че не бива да се носи оръжие и да се защитава родината.

"Организаторите на протеста явно са мислели, че ще поговорят по мегафона, ще запалят свещи и ще поднесат цветя на станалите жертви на учението, не са очаквали скандал" - каза Цветелина Рандева, говорител на бургаската полиция.

Според Георги Дракалиев (лидер на местното ВМРО) сред митингуващите имало много участници, засегнати от “Свидетели на Йехова”.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 142
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Модератор История

Защо? Учението им е тъпо, но защо хулиганите от футболните агитки и ВМРО ще определят кое е допустимо и кое не? Нали имаме свобода на вероизповеданията? Ако някой смята да вярва в глупостите на свидетелите на Йехова /особено издънкаджийска секта, дето няколко пъти давала КОНКРЕТНИ ДАТИ за края на света/, защо да няма това свое право?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както винаги лумпеняците опорочиха простеста.

Тази секта е донесла много стрдания на жителите на Бургас.

Надявам се това взаимодействие между пъргавината на младостта и мъдростта зрелите граждани да стане традиция и във масовите протести които се задават. Трябват ни млади, силни и решителни хора за първите редици...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Цялата работа е жалка история!

Не им прави чест на тези лумпени да бият мирни хора!

Интересно, защо ли не са толкова активни в циганската махала на Бургас? Може би, защото оттам няма да си тръгнат живи? Много помиярска работа!

Само правят членовете на тая идиотска секта мъченици! Полза никаква - няма да ги откажат!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е една много опасна секта, която трябва да се забрани.

Спор няма, идиоти са!

Но ще се откажат ли след този бой?

Комай не...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещо не разбрах... Свидетелите на Йехова, дето не са виждали Йеховата (няма и да го видят, за разлика от наша Марушка!), били в някаква сграда, където извършвали религиозни действия...

В същото време, отвън будни граждани протестирали срещу сектантите пред сградата им.

И изведнъж - побоища...

Кой е започнал побоя, с какви средства са се водили схватките, колко души и от кои са наранени, какви са нараняванията?

Йеховистите ли са прекъснали общуването си с Йехова и са излезли навън или пък протестиращите са влезли в офиса-храм на сектата?

Редактирано от ISTORIK
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама защо?

Защото ходят по домове и квартири, раздават литература и спират хората по улиците ползвайки недобросъвестно Библията и християнската терминология, за да могат успешно да оплитат в мрежите си доверчивите хора

Защото всеки нов член на "Свидетелите на Йехова" е принуждавам да въвлече там нови и нови членове.

Защото намекват и обработват човека, че сектата знае всичко за семейството и някой може да пострада.

Защото внушават на жертвите си, че ако близките му не са съгласни с това, той да членува там, той трябва да ги изостави, и че на първо място е бог Йехова.

Защото тези хора знаят много добре как да пречупят и раздвоят човек попаднал в лапите им.

Защото зарибяват дори деца на самотни родители с цел да се домогнат до жилища и имоти.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сектата наистина е безмислена, мисля, че по това спор няма.

Опасна е доколкото е вредна за самите си членове. Знаете, отказ от кръвопреливане и прочие. Има трагични случаи с последователи на тази секта в други страни. Например когато семейство отказва животоспасяващо кръвопреливане за пострадалата си дъщеря - мисля в Щатите. Момичето умира. Това вече не е просто проява на лична свобода, а разпореждане с живота на друг човек. Мисля, че, религиозна или светска, държавата все пак може и дори е длъжна да сложи някакви общовалидни и рационални граници на религиозната свобода. Все пак никое друго изповедание в България не е против кръвопреливанията.

Да припомням ли, че тази секта е против службата под знамената докато една друга религиозна институция благославя българските знамена на всеки Шести май?

Но това е отделен въпрос. В случая лумпените са опорочили протеста и са направили много лоша реклама на България. Четох коментарите под клипа в Тубата. На английски, италиански и испански са изразени съчувствия към битите и шок от действията на момчетиите. При това далеч не само от страна на членове на сектата. Един протест не би трябвало да бъде това. Посегателство срещу частна собственост, физическа саморазправа с членове на религиозно малцинство... цялото ми същество е против това. Българи не би трябвало да действат така, а християни - още по-малко. Изобщо - цивилизовани хора. А и наистина, лошо е да се създават мъченици от тези вредни сектанти (и с това да се насърчават). Още по-лошо е да се утвърждава впечатлението, че България е лумпенска страна. Полицията, както винаги, е реагирала късно и половинчато.

Ако "Свидетелите..." имат някаква отговорност за нещастия в Бургас, протестите и съпровождащите ги действия трябва да изглеждат другояче. Съвсем различно. Много по-добре организирани, овладени и интелигентни, за да се съсипе реномето на сектата, а не това на протестиращите. Речи, негативна пропаганда, шествия, цветя в памет на жертвите на сектата пред оградата на имота й, интервюта, такива неща. А не трошене и блъскане.

Видях знамена на т. нар. "ВМРО". Тази партийка отдавна няма нищо общо с националната ни кауза. Поредната лумпенска организацийка на псевдопатриотари и хлапетии, подобна на АТАКА, БНС и други такива. Михов е напълно прав - това съвсем не са "решителни млади хора в първите редици", а поплювковци, които много добре знаят, че онези отсреща няма да им посегнат в отговор. Тези момченца никога не биха се държали толкова агресивно някъде, където има истинска нужда от това.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ама защо?

Защото са фанатици които пред нищо не се спират и колкото и да се правят на хрисими са агресивно опасни.Няма нищо по опасно от луд фанатик в демократично общество.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Възможно е да си заслужават боя, но ми се струва, че биячите не трябваше да се намесват по този начин. Достатъчно е било да подкрепят митинга, ако това е била целта им.

Обаче, ако погледнем на ситуацията откъм теорията на конспирацията, възможно ли е "каратистите" (?!) да са платени провокатори? Да са платени или от сектантите (в този случай и двете страни са много добри артисти) или - от някой, на когото сектата плаща, за да "разтваря над нея чадър" и който не иска това "кранче" да прекъсне...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не мисля, Историк. По-скоро си става дума за неподправена лумпенщина.

Репортажът от "СКАТ" е отвратително тенденциозен и непрофесионален.

Впрочем, пита се в задачката - кой е позволил "офисът" на сектата (очевидно още на чертежите е личало, че сградата е планирана като молитвен дом) да бъде построен близо до училище и детска градина? Това винаги поражда напрежение. Възможно е някой от общината да е взел рушвет от сектата за това.

А че в Бургас, както и из цялата страна е фрашкано с простаци, е ясно като бял ден. И това става на първия ден от Страстната седмица... едни българи ходят по сектантски сборища, а други българи ходят да се правят на мъже. Христе помилуй.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понеже Историк зададе риторични въпроси, предлагам да видим материалчето за 'геройствата' на лумпените:

http://www.youtube.com/watch?v=mupvRlG-i8g

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Народът тотално е изперкал от бедност, глад, високи цени, заеми, наеми, данъци, такси, глоби...

Напоследък зачестяват престъпленията на хора, които в по-нормална финансова ситуация не биха изтрещели.

От друга страна, погледнато в исторически план, винаги е имало лумпени, които участват в ексцесии като публични бичувания, изгаряния на клада, разчеквания с коне, обесвания и др. подобни, участват в групови изстъпления срещу беззащитни групи от населението (еретици, чужденци, евреи, хора с психически проблеми, нелечими в онези времена, "обладани от Дявола", "вещици"...) или просто се кефят на зрелището.

Да си припомним бабата, която оставила няколко съчки на кладата на Ян Хус с надеждата да си спаси душата...

Като гледам "активистите", тия момченца са страхливци - всичките са с якета с високи яки и с качулки и крият лицата си. При новината, че идват полицаи, се стреснаха и изчезнаха, вероятно - така, както са се появили. Нищо чудно да им е платено, за да саботират протеста или просто да търсят отдушник за психическите и/или финансовите си проблеми.

Някакъв активист на ВМРО (общински съветник) споделя сега по БТВ, че лумпените не са от ВМРО и, че те са провалили митинга, че митингът е свършил преди да започне.

Активист на футболен фен клуб твърди, че фен клубът не поема отговорност, понеже не е организатор нито на протеста, нито - на ексцесиите.

Битите, от своя страна, споделят, че са разпознали някои от агресорите и, че ще последва повдигане на обвинения.

"Оказва се, че инициаторите на протеста са неизвестни, хората са се събрали "спонтанно". Неизвестни са и инициаторите на ексцесиите. Все още няма задържани... Ще бъде повдигнато обвинение срещу неизвестни извършители, неизвестни и като бройка."

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Битите хора може да са членове на сектата, но НЕ представляват сектата. Те са само заблудените овце на народа ни. Защо точно те трябва да го отнесат?

Къде е тая държава на която плащам данъците си, за да бъда свидетел на това?

.:.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ама защо?

Ами защото са обществено опасни. Както "Семейството" отпреди 10-тина години. Подтикват към самоубийство хората, заради фанатични и изключително ретроградни медицински разбирания, свързани със забрана да им се прелива кръв. Само това стига.

А да се правят такива нападения е глупаво и разбира се, има обратен на търсения ефект.

Болярски, като ги гледам тия сериозни мъже в костюми, не ми мязат на заблудени овци. Май са по-скоро добре ориентирани овчари....

Свидетели на Йехова не признават светия кръст и държавата, забраняват носенето и почитането на държавните символи, както и празнуването на празници и рождени дни. Не позволяват кръвопреливане и присаждане на органи. Известни са случаи, когато родители се отказват от децата си и продават имуществото си, като спечелените пари даряват на Свидетели на Йехова

http://bg.wikipedia.org/wiki/Свидетели_на_Йехова

Пет дни една колежка нотариус мота една възрастна баба, която беше дошла да си дари имуществото.... Разумна, дееспособна жена, няма никакво основание да й се откаже сделката.

Така, че....

Редактирано от КГ125
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз, като ги гледам тия сериозни мъже в костюми, не ми мязат на заблудени овце. Май са по-скоро добре ориентирани овчари....

А аз ги взех за вълци в овчи кожи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, слава Богу, реши се вече проблема със сектите...Амин! Олекна ми. Сега като биха свидетелите на Йехова, кого ще подкарат бабаитите от Възмутително Мръсните Родоотстъпни Олигофрени? Католиците от Раковски? Алианите в Лудогорието? Или ще атакуват Томбул джамия? Оправиха сектите, а за мутри, дилъри и пр. сган кога ще се погрижат? :mad:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако Свидетели на Йехова е законно регистрирана, то действията срещу нея трябва да са в рамките на закона. Ако върши незаконни дела, то за това си има оторизирани от закона органи.

Ако ВМРО мисли, че така ще си вдигне акциите, то жестоко се лъже. През последните десетина години тази организация така и не направи нещо смислено и различно от най-долнопробен псевдопатриотизъм.

Аз неразбирам, защо тъй наречените "патриоти" от ВМРО, телевизия "Скот" и т.н. се дразнят от факта, че сектите ходят от врата на врата и по всякакъв начин се мъчат да привлекат хора, а не се дразнят от факта, че православните попове не ходят от врата на врата и се мъчат по всякакъв начин да отблъснат хората.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Казвате, някой е платил на тия лумпени, пита се в задачата, кой? Аз не мога да се сетя организация която ще направи такова нещо. Ако са ВМРО, рискуват твърде много, ако се размирише че са давали пари отиде та се не видя, да не говорим че с това насилие по скоро отблъскват. ФК Черноморец са плати на феновете си да тренират върху сектантите? Местните жители ли са платили?

По скоро тука има някакво обществено напрежение, и към него са се присламчили тия гамени с идеята, че вършат нещо безопасно, хем има адреналин, хем обикновените хора ще ги оправдаят. Аз също мисля така, след като органите на реда не си вършат работата и не са затворили тая църква, ясно е че се създава напрежение в обществото. Тук най виновна е държавата че не е забранила тази агресивна организация и е създала почва почва за напрежение. След това са виновни сектантите които въпреки недоволството на местните хора продължават да се държат агресивно.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мила моя майно льо, юнак до юнака!

Автор Николай Паунов понеделник, 18 април 2011 jehova.jpgВ деня на входа Господен в Йерусалим, под претекст за борба срещу сектите, група бургазлии, странна амалгама между привърженици на политическа партия и футболни фенове, превзеха входа на молитвения дом на „Свидетели на Йехова” и счупиха профилактично няколко глави. Не знам дали повече ме е срам от подобни кадри или от небивалия възторг, който заля много от форумите в интернет. „Браво!”, „Само така!”, „Като няма държава да се справи със сектите, сами ще се справим” и пр. Опасявам се, че в масовото съзнание това все повече е съвсем приемлив начин да се „спасява” благочестивият български народ и светата православна вяра. Когато разбирането за православието се заключава до раздаването на върба, чукането с яйца и яденето на козунаци и курбан-чорба, плодовете не могат да са други освен сектантски залитания и съответстващата им агресивна простащина. Мисля си, че инцидентът е удачна възможност за Сливенската митрополия да вземе становище и да обясни какви са методите и средствата на православието в борбата със сектите. Не би било лошо и православни духовници да посетят пребитите йеховисти. Именно в Страстната седмица, в дните на Христовите страдания. За да покажат, че подобно поведение няма нищо общо с християнството. Що се отнася до борбата със сектите – най-сигурният начин детето ти да не бъде примамено от тях, е да го възпиташ като православен християнин – в любов към истините на вярата и в толерантност към другомислещите. С камъни и дърве, мила моя майно льо, не става тази работа…

Един "професионален" анализ на прима виста -

Акцентите на журналиста са правилни, но призива към Сливенска епархия е меко казано поръчков. Ако направя един по-сериозен историко-социологически преглед ще стигнем до пророк Илия и вааловите жреци :tooth:, но тъй като сме вече в Новозаветно време, бих могъл да приема призива на Паунов и да преподнеса моите извинения и молитви за здравето на тези сектанти. Тъй като заговорих в историческо-социологически план, ще си позволя да направя двустранна бележка по този въпрос.

Исторически погледнато сектата на Йехова се е държала нагло, арогантно и безцеремонно по всички географски ареали на света, където са индикирани техните мисионери. Също така множество стълкновения и сблъсъци на местни и сектантски пришълци, мога да коментирам по Евангелски случката - "С какват мярка мерите, с такава ще ви се и отмери". Измамата, спекулацията, лъжата и зомбирането са естествените прийоми използвани от сектантите.

Социологически погледнато, Бургаска община и въобще управленческата власт в България са дезертирали от тези належащи проблеми - сектите се ширят, наглеят срещу всичко българско и родно .Тези Пилатовски действия нямаше, как да не доведат нещата до този "закономерен" отговор .

Нямам точен анализ на действията и последствията на Йеховистката секта в Бургас. Социологически,а и духовни последствия обаче има - семейни разводи , самоубийства, индоктринации, разбити човешки съдби. Да ,такива има и във всяка човешка и религиозна общност, но процентът и причините, въобще не са съизмерими.

Накрая, обвиняват "поповете" , че са служители на ДС, риторичния въпрос, който идва сам по себе си е , чии служители са старейшините от "Свидетели на Йехова" или мормончетата ???

Тъй като държавата е в партерно положение, няма скоро да видим учтиво помолени сектантски сополанковци да се завръщат по сектантските си преизподнища. А какво да направим е следващия въпрос ? Колко антисектантски шествия , форуми и конференции са нужни ? Кога ще имаме правна страна и ние , които сме подложени на пиратските набези на отвъдморските сектантски пиратчета ? Или понеже сме политико-икономически аборигени, ще бъдем подходящо третирани и в религиозен план ? Затова няма други индикации, тъй като , "развитите" културни антрополози , религиоведи и психосоциолози-фройдисти не правят разлика в световните категории и модели и ще се отнасят към нас именно по този начин.

Аргументи за това, ще им послужат действията на други разни сектанти (Гайдаровската секта), които ще ни приравняват с тракийски и египетски анахронистични религии, ще търсят разни Библии на езици , които са били изместени и неизползваеми.

Тези и много други действия , а и бездействия, към организации, секти, групировки, етномалцинства и т.н. ще довеждат до преплъзване на неадекватния български политически елит по хлъзгавата наклонена плоскост водеща към дъното на независимоста на нашата Родина.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...