Отиди на
Форум "Наука"

Питкерн


stefan1211

Recommended Posts

  • Потребител

някой има ли повече информция от тази в Wikipedia ?

интересуват ме любопитни факти относно този остров,също ми е интересно как са се заселили хора там (ако има такава информация разбира се)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

днес четох тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/Питкерн

друго на български не мога да намеря ...

и аз днес разбрах за тази държава

гледах класация по брой население

тази е най-отдолу с 48-50 човека

Редактирано от stefan1211
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво те учудва? Има и такива държавички, то държава е силно казано.

В света има цели народи без държави, но има и такива държави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

не ме учудва

казах, че разбрах за нея като гледах една класация в която тя беше най-отдолу и реших да прочета за нея нещо интересно но уви ..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
също ми е интересно как са се заселили хора там (ако има такава информация разбира се)

Заселен е от полинезийците с канута, някъде около 1000 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

не ме учудва

казах, че разбрах за нея като гледах една класация в която тя беше най-отдолу и реших да прочета за нея нещо интересно но уви ..

Ами ето малко инфо, за да не си разочарован :)

Това са малки морски територии, острови, оказали се със статут на държави по две причини - на никого не са нужни :) и са открити от англичаните.

Интересно има, и се оказа не малко. Безгрижно островче, по всичко личи.

И аз научих за него от поста ти. :)

Всъщност, не е точно самостоятелна - това е единствената задморска територия на Англия в Тихия океан (ето нещо, което наистина ме учуди). "Британска задморска територия" е термин от английски закон от 2002 г., дотогава, съгласно закон от 1895 г. са се наричали "Зависими от Британия територии" - с две думи, това са английските колонии.

Голяма част от бившите колонии са вече свободни (друг е въпроса дали не съжаляват за това;)) ) и са част от т.нар.Британска общност. "Задморска територия", обаче, е нещо друго - това не е точно част от територията на UK, ами е самостоятелна държава с определени конституционни зависимости от Великобритания. Сложно е, но устройва всички. Умно по британски.

Куриозното е, че това е най-малочислената страна в света - 56 човека и то по данни от 2005 г.

Това доста красиво островче е открито през 1767 г. от английския капитан Филип Картърет, с корабът му HMS Swallow (т.е. "Лястовичка"). Името Питкерн идва от едно английско момче - синът на морският офицер, който за пръв път е видял отсрова през далекогледа си.

Възможно е обаче островът (или по-точно островите) да е открит около век и половина по-рано, през 1606 г. от португалския капитан Педро Фернандес де Кирос, който дава на два от тях имената «La Encarnación» (Въплъщение /Божие/) и «San Juan Bautista» (Св. Йоан Кръстител ). Така или инак, важно е кой ги е заселил.

Първите европейци на него са английски моряци, бунтовници от прочутия кораб "Баунти" (шоколадчето е кръстено на него, май?), които са акостирали там заедно с няколко таитянки, които водели със себе си, и са се отдали.... на това, на което човек може да се отдаде на такова място (а и в такова време), с таитянки:)

Това всъщност е група от 5 острова, но само един е обитаем, на другите няма вода. В миналото вероятно е имало, защото са открити следи от полинезийци на един от островите.

Всъщност Питкерн е един от тях и той е обитаемият. Другите, с имена Хендерсън, Дюси, Сенди и Оуено (последното има сигурно е на някоя таитянка).

Днес 56-те жители си живеят кротко, спокойно и тихо. Интересното е, че в края на 19-ти век е взето решение те да се преселят в Таити. В резултат част от тях умират от болест и биват върнати обратно на британски разноски. Практически всички днес принадлежат към църквата на "Адвентистите от 7-мия ден".

Климатът е чудесен, виреят много селскостопански продукти - лимони, портокали, захарна тръстика, дини, банани, ямс и боб. Голяма част от икономиката е бартерна - т.е. т.нар. "натурлана размяна". Примитивно, ще кажете? Че какво да е между 56 човека.... Островитяните обаче продават срещу пари и продукция извън острова - местни пощенски марки, мед и плодове. Голямо перо в износа са цветя и декоративни храсти.

Може да се учудите, но продуктите на 15-тте икономически активни жители на острова, отиват чак до Нова Зеландия и Англия...

Паричната единица е новозеландския долар.

Транспортът е само по море, с малки съдове до преминаващите по търговските пътища големи кораби. Място за летище няма.

Електричество се добива с дизелови генератори. Явно жителите не са привърженици на вятърниците перки и други алтернативни и екологични източници.

Фото 1:

Запознайте се с цялото насление на остров Питкерн - имената им обаче не ги знам :)))

Как ли се живее на такова място. Навярно имат интернет и всички комуникации, та може би като в някое малко английско селце. Или пък усещането, че си далеч от всичко е по-засилено? Като ги гледам, доста са си доволни:))

Фото 2 и 3:

Двамата откриватели - английският и португалският капитани. Водачът на бунтовниците няма портрет, поради липса на художествени умения у таитянките, с които се е заселил на острова.

Фото 4:

Столицата Адамстаун: (ако се чудите де са къщите, тези белите работи са покривите им) :good::bigwink:

post-727-081363900 1303237933_thumb.jpg

post-727-031971400 1303238026_thumb.jpg

post-727-014752800 1303238033_thumb.jpg

post-727-079038200 1303238242_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Четох една много интересна книга за острова. Значи, екипажа на баунти се разбунтува, но понеже все пак са джентълмени, дават лодка, храна и навигационни инструменти на капитана и тези които го подкрепят. Очакванията са, че те ще умрат. Обаче се спасяват, а за бунт на военен кораб наказанието е смърт. Пичовете си живеят царски на Таити, но като разбират какво става грабват каквото могат, включително няколко таитянки и таитяни и си търсят остров където да се скрият. Намират Питкерн който бил пълен с кози, малък и настрани от морските пътища. Обаче, като се заселват се изпокарват. Накрая, след здрав бой, остава жив само 1 мъж и при това тежко ранен, жените и ... много деца. Аликзандър май му беше името става един вид патриарх и под шока от изблика на насилие провядва изключително за мир и спокойствие. Островът е посетен за пръв път от английски кораб през 20 те години на 19 век и вече достолепния патриарх в напреднала възраст се признава своята колония за част от Великобритания. Поради това местните се счита че са британци, а не аборигени (местно колонизирано население).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Група бандити, каквито несъмнено са били тези бунтовници, ще намери начин да се самоизтреби дори на тропически остров...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно дали сега се гордеят с това, че са наследници на разбойници. Също като австралийците, които са потомци на каторжници.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да, гордеят се. Бях чел в една книга за южните острови че вестни мъже се славели като корави глави, с много твърд характер и както казват при нас, земята ще изринат, но ще е на тяхната. Смята се че е заради тежкия живот на отдалечен остров.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно дали сега се гордеят с това, че са наследници на разбойници. Също като австралийците, които са потомци на каторжници.

Нека не абсолютизираме така.

Да, първите австралийци са каторжници, но тогава разбиранията за углавно престъпление са били други. Голяма част от тях например са ирландци, бунтуващи се срещу империята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

и аз се интересувах от Питкерн когато ме беше обхванала исломанията -това открих за острова

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/04/03/tvorenieto-na-tao-i-az-negoviia-poklonnik-privlechen-ot-islo.317487

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/04/03/edna-jiva-odiseia-istoriiata-v-choveshkata-kolonizaciia-na-p.317485

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...