Отиди на
Форум "Наука"

Огромна планета наближава Земята


Recommended Posts

  • Потребител

http://www.politika.bg/img/?id=37669&sz=0&cut=yes

На схемата е показана орбитата на Тюхе.

http://www.politika.bg/img/?id=37576&sz=2

Масивната планета (червената точка) придърпва късове от облака на Оорт.

http://www.politika.bg/img/?id=37591&sz=2

При евентуален удар на гостенката със Земята ще загине всичко живо.

Инфрачервеният космически телескоп WISE откри гигантска планета, която се придвижва към Слънчевата система и доближава Земята, съобщиха учени от НАСА.

Миналата година Джон Матис и Даниъл Уитмиър – астрофизици от Университета на Луизиана, уверяваха, че редом с нашето планетно семейство и близо до облака на Оорт има доста масивно космическо тяло – планета, 4 пъти по-тежка от Юпитер, която е или газов гигант, или изстинала, „умряла” звезда.

Облакът на Оорт е огромен космически „мехур”, разпрострял се на около 9 460 530 000 000 км от нашата звезда. Той е пълен с милиони ледени и каменни късове, които в даден момент го напускат и се устремяват към Слънчевата система, превръщайки се в комети. За да могат тези парчета да излетят от него, трябва да ги привлича нечие мощно гравитационно поле. Доскоро се предполагаше, че ролята на страхотния магнит играе Юпитер, но Матис и Уитмиър изчислиха, че гравитационното поле на тази планета е недостатъчно силно за тази цел. Двамата учени публикуваха статия в сп. Science, в която подчертават, че по всяка вероятност обект, доста по-масивен от Юпитер, намиращ се в облака на Оорт, би могъл да придърпва някои късове. И се оказаха прави.

Инфрачервеният телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), изстрелян от НАСА през декември 2009 г. и 500 пъти по-чувствителен от „братовчеда” IRAS, откри наскоро близо до облака на Оорт масивно космическо тяло с огромни размери. То не е забелязано от оптичните телескопи, понеже е много студено. WISE „хвана” топлинното му излъчване на фона на по-хладната от него космическа среда. Астрофизиците нарекоха този обект Тюхе – на древногръцката богиня на съдбата, щастието и благоденствието.

Информацията за движението на Тюхе ще бъде съобщена до края на юли т.г. Според доста учени тази планета наистина доближава Земята и евентуалният сблъсък би предизвикал Апокалипсиса, очакван на 21.12.2012 г., когато свършва календарът на маите.

ШОК И УЖАС !!!

Какво мислите по този въпрос ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че това плаче за преместване в некой така, паранаучен или фънски раздел. Земята за съжаление бива облъчвана само от огромни количества частици, наречени глупино :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина има теория за съществуването на голяма студена планета някъде зад облака на Оорт, но не и че приближава Земята. Също няма данни да е засечена от WISE на NASA:

http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/news/wise20110218.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

При евентуален удар на гостенката със Земята ще загине всичко живо.

ШОК И УЖАС !!!

Какво мислите по този въпрос ?

В навечерието на 1000 г. сл.Хр. поповете в цяла Европа също са се вайкали, че иде краят на света. Пък те дойдоха кръстоносните походи. А и, както знаем от една вчерашна тема, чакаме не грамадна планета, а извънземните. smokeing.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е то си е повече от видно, че орбитата и изобщо не доближава земята. Защо са тези вайканици.

То се мре сигурно е, никой не живее вечно.Поне до сега на са ни донесли тази технология. Но нека да не се оплакваме приживе.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще се мре, пичове, пред такива красноречиви доказателства и скептицизмът ми е безсилен. Отивам да се обрежа, след това ще прочета 1-2 тропара на латино-руски и ще изпия мноооогооооооо водка. И когато планетата наближи, ще я посрещна с чиста и префинена душа /и засилена пръдня/:)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Аз отдавна наблягам на това че извънземните идват, ама вие не вярвате, ето го и поредното доказателство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И те като дойдат, ще се хванат за главите и ще си идат обратно. Тая държава/планета не извънземни, ами Господ да слезе, не мож' я опра'и :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И те като дойдат, ще се хванат за главите и ще си идат обратно. Тая държава/планета не извънземни, ами Господ да слезе, не мож' я опра'и :tooth:

Глишев богохулства?! :unsure: Ето тази мистерия засенчи планетата Х :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук се смесват две различни теории за съществуване на неизвестна планета - за Нибиру и за Тюхе.

Нибиру е измислена от интерпретации на шумерски текстове и се смята за ненаучна, за нея пише в другата тема и в:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%83

Тюхе е хипотетична планета, хипотезата е на американски астрономи:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tyche_%28hypothetical_planet%29

За Нибиру се предвижда сблъсък със Земята, за Тюхе - не.

Впрочем, космическа катастрофа е един от вероятните сценарии за края на планетата Земя, или поне на човека.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен е съвсем невероятна, метеоритен дъжд - възможно, но пресичане на планетни орбити - няма как да стане. Тази хипотетична планета трябва да гравитира към свой притегателен център, който няма как да не се повлияе от Слънцето ако приближи, т.е. това ще бъде катаклизъм от ранга на сблъскване на галактики или поне на звездни системи, демек няма никакъв шанс :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е нужен сблъсък с планета , достатъчен е сблъсък с по-голям астероид, за да стане космическа катастрофа. Такива сблъсъци са ставали. Въпреки ерозията, на Земята има открити много големи кратери с диаметри десетки и стотици километри:

http://www.passc.net/EarthImpactDatabase/index.html

http://neshtoto.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD/

Все по-голямо внимание се отделя на въпроса за идентифицирането на астероиди, чиято орбита пресича земната и за които съществува вероятност в бъдещето да се сблъскат със Земята. Трите най-важни групи от Близкоземни астероиди са Аполони, Аморски и Атенски. Предложени са различни начини за преодоляване на сблъсъци с астероиди.

Близкоземният астероид 433 Ерос е открит през 1898 г. и през 30-те години на 20 век са открити множество от подобни астероиди: 1221 Амор, 1862 Аполон, 2102 Адонис и 69230 Хермес. Хермес се приближи само на 0,005 АЕ от Земята през 1937 г. и загатва за възможността за сблъсък.

Две събития повишиха вниманието на научните среди и обществеността към проблема: нарастващото одобрение на теорията на Уолтър Алварес за измирането на динозаврите поради сблъсък на Земята с голям обект, и от друга страна наблюдавания през 1994 г. сблъсък на кометата Шумейкър-Леви 9 с Юпитер. Въоръжените сили на САЩ потвърждават, че техни разузнавателни сателити са засекли множество навлизания на тела с размери от 1 до 10 метра в земната атмосфера.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • 1 year later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...