Отиди на
Форум "Наука"

Как растенията се справят с гравитацията?


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте : )

Имам един въпрос на който не мога да си отговоря въпреки опитите си. Когато едно растение израства на наклонен терен в голям процент от случайте, то израства нагоре. Въпросът е че зародишът е заровен дълбоко в почвата и така да се каже, от негова гледна точка, земята е хоризонтална. Въпреки това, когато почне да расте, по някакъв начин то разбира накъде. Първоначално си мислех, че просто тръгва да расте в една посока и ако напреженито върху корените стане прекалено голямо, си сменя посоката в обратна на напрежението. После обаче се загледах в повечето дървета и техните стволове се извисяват прави без видими следи от извиване или нещо такова.

Въпросът ми е как зародишът разбира на къде да расте? /В частност, ако го заровим как разбира накъде е гравитацията/

Ще съм ви много признателен ако ми разясните : )

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Докато расте, растението се движи по посока на Слънцето.

А как преодолява силата на гравитацията... На това да отговорят физиците!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ето малко за растителната ориентация. Нарича се тропизъм. Движението, влияещо се слънцето е фототропизъм, а това от гравитацията - гравиотропизъм. Разбира се тропизмът може да е положителен или отрицателен. Зависи си от растението /дали е например сенколюбиво и под какъв наклон расте/. В това участват редица фитохормони.

Тук е доста добре обяснено действието на ауксините /А/ върху тропизмите:

Тропизмите са растежни движения в отговор на едностранно действащ дразнител (фактор на околната среда). Роля на посредник между тези фактори и реакцията на растението играят А.

Частен случай е преобразуването на физичните ефекти на светлината в диференциран растежен отговор на определени растителни органи. Фототропизъм – положителният фототропизъм на стъблата (извиването им по посока на светлината), например, включва намаляване на растежната скорост в осветената страна на колеоптила и понижаването й в засенчената. Неправилното разпределение на А се дължи на латералния им транспорт (а не е в резултат от окислението на А в осветената страна).

Действието на гравитацията определя т.нар. гравитропизъм. Той може да бъде положителен (корен) или отрицателен (стъбло). Възприемането реакциите на гравитация се основава на свободно падащи телца в растителната клетка. Тези телца се нар. статолити, а клетките, които ги притежават – статоцити. Ролята на статолити изпълняват скорбелни зърна, намиращи се в амилопластите. Те се утаяват в цитозола на клетката, поради което винаги се разполагат от долната й страна. Предполага се, че контактът на амилопластите с ЕПР, разположени непосредствено до плазмалемата осигурява насочването на ауксиновия транспорт. Точната роля на статолитите не е уточнена.

Гравитропизмът при колеоптилите е отрицателен. Основно, но не единственото място за възприемане на гравитацията, е върха на колеоптила. Извиването на колеоптила нагоре се получава в резултат на повишаване растежната скорост от долната страна на хоризонтално разположения колеоптил и понижаването й от горната, където се акумулират Ca2+. Те инхибират ауксин-индуцируемия растеж посредством повишаване разтегливостта на клетъчните стени.

В първичния корен на висшите растения гравитацията се възприема от кореновата гугличка. Чувствителните към гравитацията амилопласти са разположени в статоцити, намиращи се в централния цилиндър на кореновата гугличка. Разпределение на Ca2+ и ауксините по време на гравитропичната реакция се извършва съобразно следния модел: ИОК се синтезира в стъблото и се транспортира в корена по проводящата система. Когато коренът е разположен вертикално, статоцитите в гугличката възприемат място по долния или базалния край на клетката. А и Ca2+ се транспортират акропетално в корена и се разпределят и симетрично в латерално направление. ИОК, която нормално се транспортира базипетално от стъблото към корена със съсредоточава в зоната на удължаване на корена (там предизвиква растеж). Когато коренът е разположен хоризонтално, статоцитите се намират по долната странична стена на гугличката и индуцират полярен транспорт на Ca2+ и ИОК по долната половина на гугличката. ИОК продължава да се транспортира базипетално по проводящите тъкани от стъблото към корена, в резултат на което става натрупване на А в надоптималните концентрации по долната страна на корена, което води до инхибиране и прикривяване на корена надолу.

http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=122&t=4024

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря на @Last roman за изчерпателният отговор. И аз подозирах че съществуват такива елементи в самата клетка, коити при свободно падане определят посоката на гравитацията, но друго си да го прочетеш написано :)

Редактирано от Rincewind
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...