Отиди на
Форум "Наука"

За историята и името Силистра - произход и семантика


Recommended Posts

  • Потребител

Името Силистра прекъсва именната приемственост на древния римски град Дуросторум и възниква след падането на града под турско владичество.

Тук ще бъде направен анализ на произхода и сематиката на името на града. Ще бъде доказан по неуспорим начин неговия хидронимен характер.

Името Силистра е неизвестно като произход и значение в литературните източници от български и чужд произход. Неизвестни са семантиката и произхода на това българско име, тъй като то не намира отражение в съвременната българска словестност. Както е известно старобългарските имена на града Дръстър и Дристра са актуални за епохата на първото и второто български царства.

Произходът на името Силистра е индоевропейски и хидронимен. Въз основа на древното хидронимно наследство от полуострова на Апенините, за което ни свидетелства Плиний с реките Силис (Silis, Sile) в регион Венеция и Силарус в област Кампания можем да изведем и произхода на корена *sil-. Този индоевропейски корен е идентичен с изведения от Юлиус Покорни (Julius Pokorny) и Udolph корен *sеil- влажен, капков, едно удължение на корена sei-.От този индоевропейски корен произлиза българската дума сълза. от този корен също възниква и латинската дума за фонтан - silanus. Една сходна неиндоевропейска дума е tur. sıyrılmak -мочурище.

Името Силистра е ойконим, който съдържа в себе си древния корен "силис" със значение "влажен" и древното име на долното течение на Дунав от Белград до вливането и в Черно море - Истер. Силистра е едно от малкото ойконими, който включват по поречието на Дунав, които съдържат в себе си древното име Истер.

Повече за именната теория на българския град можете да прочетете следвайки линковете:

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/05/14/za-imeto-silistra-proizhod-i-semantika.747191

Името на града и неговото значение по времето на Юстиниан - Дуростол

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/06/30/proizhod-na-latinskoto-ime-durostorum-i-na-syvremenniia-grad.569887

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Добави ако искаш и името Aquae Sulis, дн. Бат, Великобритания, за паралел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Без да съм специалист ще нагазя в дълбокото, но не може ли да се търси връзка Дръстър-Силистра? Нещо от типа Константинопол-Истамбул, Одрин(Адрианопол)-Едирне, Тесалоники-Солун, Емона-Емине, Добротица-Добруджа и пр...

Местността Силистар от кога се нарича така и каква може да е връзката със Силистра?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Силистра не е ли турски вариант на Дръстър??? И откъде ще се пръкне такв хидроним през османско време, ако не е била записан от многобройните антични източници??? Тук няма логика.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...