Отиди на
Форум "Наука"

Константинопол след културната анихилация на Европа


Recommended Posts

  • Потребител

Константинопол след културната анихилация на югоизточна Европа

Макар огромна част от книжнината да е унищожена след пленяването на Византия - второто по размери и значимост книжовно унищожение след случилото се с Александрийската библиотека, надеждите за съхранението на ценни средновековни източници е напълно реална. Този факт носи надежди, че тази информация би дала нова светлина върху голям брой исторически събития.Тясното преплитане на религиозните с политическите норми не позволяват свободното обсъждане на историческата фактология в турското общество.

Турския държавен архив в Истанбул е най-голямата съкровищница на подробен набор от исторически факти за историята на България. може да се каже, че София не разполага с ценни данни за историята на страната, тъй като българите нямат достъп до държавните архиви на Турция, като това важи и за учените от България и Европа.

Може би най-правилния подход е асоциирането на Турция към ЕС да бъде обвързано с осигуряване на свободен достъп до турския архив като политическо искане както от страна на България, така и от страна на ЕС.

Считам, че въпросът, който поставям е изключително важен за българската наука и би следвало да идва като искане от спящата БАН. Неговата значимост може да доведе до важни сведения за българската история с отзвук върху целия културен свят на ЮИ Европа, но за жалост постигането на напредък е осъществим само чрез политически и дипломатически решения на ниво България и ЕС - една напълно бледа перспектива на фона на икономическите затруднения на ЕС и България.

Редактирано от didukaimos
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Каквото е оцеляло от византийските ръкописи е по манастири и хранилища далеч от Истанбул - и в много случаи далеч от Изтока, ако не броим Атон и Св. Екатерина на Синай. Истанбулският архив е много богат, но на единици със значение за по-близък период и това е естествено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много си категоричен - сякаш говориш от името и жътрешностите на истамбулския архив, до който нямат достъп европейските учени. Ето тази информация я има само в Турция - цялата средновековна история - топоними, статистика, етнофизиономия, обшествен живот, търговия и други.... може да се намери само там - в държавния архив. Поствам го тук, тъй като е инфото и изключително ценно.

Редактирано от didukaimos
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1695 Tarihli mufassal avarız defteri - Filibe kazasında nüfus ve yerleşim

http://www.sibir.bg/blog/lucasus/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=509696

ето доста факти - за голяма част от тези средновековни и стари български села не съществува информация за тях - напротив както за примера със село Кочево, информацията в България е точно противоположна от тази съдържаща се в турския долумент.

Не са толкова прости фактите уважаеми господин Глишев- ще имам скорошна изненада за теб относно една английска тематика. Тази табличка е доста ценна - ако имаш въпросчета питай, ако те мъчи нещо пак питай, ако те заинтригува мисли, за да видим какъв конкретно проблем точно си разрешил.

Редактирано от didukaimos
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето още един конкретен пример Глишза името на Караджово, Пловдивско http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/10/05/prevratnata-istoriia-na-srednovekovno-karadjovo-plovdivsko.616000

Редактирано от didukaimos
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От това какво следва за Истанбулския архив? Нищо.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...