Отиди на
Форум "Наука"

Албер Кан и неговите "Архиви на планетата"


Recommended Posts

  • Потребители

Фотоизложбата "Архивите на Планетата" гостува в България

В изложбата "Архивите на Планетата", която се представя за първи път в България, има и снимка на Албер Кан, заснел храм-паметника "Св. Александър Невски"

Поредното голямо културно събитие, с което Френският институт в България отбеляза своята 20-годишнина през 2011 година, е изложбата „Архивите на Планетата” в Националната художествена галерия в София. Тя е организирана с помощта на посолството на Франция в България и Министерство на културата на Република България. За първи път у нас се представят повече от 70 аутохрома – първите цветни фотографии, направени от „операторите” на Албер Кан преди век. Началото на хуманитарния проект „Архивите на Планетата” е поставено през 1908-1909 година, когато прочутият френски банкер и филантроп Албер Кан предприема околосветско пътешествие. След пътуването той решава, че народите трябва да се опознаят, за да живеят в мир и появилите се няколко години по-рано цветни изображения са чудесно средство за това. През 1911 година фотографът Стефан Пасе осъществява първите мисии в Алжир и Тунис с финансовата подкрепа на Кан, а през 1913-а заснема и първите кадри от България – от град Мелник. „Аутохромите са запечатали времето от този период”, каза при откриването на експозицията френският посланик у нас Н. Пр. Филип Отие и добави:

„Изображенията от проекта „Архивите на Планетата” – 72 000 на брой, са един вид музей, който отразява планетата в този период. Алберт Кан решава да изпрати 50 екипа в 52 страни по целия свят, включително и в България, между 1911-1931 година. В момента всички изображения се съхраняват в музея „Албер Кан” – недалеч от Париж, в Булон. В този музей има и 66 аутохромни изображения от България като 41 са дигитализирани и могат да бъдат обработвани. Искам да отбележа, че тези фотографии са свидетелство за възраждането на България.”

Според Слава Иванова, директор на НХГ, изложбата е не само фотографска, но и историческа, защото:

„Нещото, което прави тази колекция безценна за Националната художествена галерия и за българската публика, е фактът, че сред всички тези аутохроми са запазени и сред тях има фотографии, направени от нашата страна – обяснява Слава Иванова. – Ще видим уникални кадри от времето, когато все още нашата най-голяма катедрала „Св. Александър Невски” не е завършена. Друг много интересен момент са кадрите от град Мелник. Те показват уникални къщи, които и до днес могат да бъдат разгледани, невероятното географско разположение на града и онова, с което Мелник и днес е известен – пясъчните пирамиди. Колекцията предлага и нещо повече. Можем да правим аналогия между българското изобразително изкуство от края на XIX и началото на XX век и фотографиите на Албер Кан. Същите лица, същите костюми, същата архитектура се виждат както при аутохромите в изложбата, така и в картините на българските класици – Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешим, например” – обяснява Слава Иванова.

Подборът на аутохромите, показани в София, е направен от известния български фотограф Иво Хаджимишев. Ето какво сподели той: „Това което научих чрез тези изображения, е, че Кан се е опитал да съхрани хубавата част на света и да покаже максимално многообразието на тази планета. Той е един от големите хуманисти и филантропи от това време. Тази изложба има и някакво възпитателно значение и сила, защото показва на нашите новобогаташи как един човек, който е натрупал състояние, изразходвал средства, за да направи нещо полезно, не само за страната си, но и за човечеството. Евлоги и Христо Георгиеви са живели по неговото време и са построили Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Чакам да видя новите богати да направят нещо подобно” – казва Иво Хаджимишев.

След София изложбата „Архивите на Планетата” ще бъде показана в градовете Пловдив, Велико Търново, Русе, Елена, Стара Загора и Добрич.

БНР: http://bnr.bg/french-cultural-institute/Pages/izlojba%20KAN.aspx

Чудният свят на Албер Кан

Продължителност: 50 мин.

Подходящ за : 12+

Светът в цветове! 72 000 цветни фотографи от над 50 страни в продължение на 20 години - 100 часа в 180 000 метра филмова лента с хиляди писма, дневници и записки, описващи пътешествия из света. Най-голямата колекция от появата на цветната фоторафия, събрана в архива на Албер Кан. В периода 1908-1930г. френският банкер-милионер и филантроп-интернационалист Албер Кан лично финансира пътешествията на фоторафи из целия глобус, които да документират живота на народите. Тези мисионери стават свидетели на глобални политически събития, интимни човешки моменти, ритуали и кадри от ежедневитето на местните хора, улавяйки средата и културата на заобикалящия ги свят.

БиБиСи и и Музеят "Албер Кан" в Париж обединяват усилия, за да филмират този уникален световен архив за живота на човечеството в цветовете от началото на миналия век.

Една година преди братята-новатори в киното Огюст и Луи Люмиер да представят своето откритие на публиката, Албер Кан вече го притежава и вярва, че използването на новия фотографски процес за изображение в истински цветове ще допринесе за популяризиране на културатата между народите с цел международен мир и разбирателство. Неговите дръзки фотографи-пътешественици присъстват на преломни исторически моменти в хода на войни, на прага на настъпващата през ХХ век глобализация. Те документират: краха на двете империи - Австро-Унгарската и Отоманската; последните келтски селища в Ирландия, преди да бъдат разрушени; войниците в окопите на Първата световна война; стигат за първи път до отдалечени точки, създавайки първите цветни изображения от Виетнам и Бразилия, Монголия и Норвегия, Бенин и Съединените щати. В продължение на 20 години идеалистът Кан не спира да влага средства в своя мащабен, значим и скъпоструващ проект.

В началото на 1929 г. Албер Кан все още е един от най-богатите хора в Европа. Една година по-късно кризата на Уол Стрийт срива неговата финансова империя и през 1931 г. той е принуден да приключи с амбициозния си проект. Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот.

Автор: Златна Романова

31 май, 22.00 ч., 6 епизод - "Европа на ръба на войната" - ІІ ч.

в документалната линия "ВИЖ БиБиСи".

9-сериен телевизионен филм.

Копродукция на БиБиСи и Музея "Албер Кан"- Париж.

Великобритания, Франция, 2007г., 50 мин.

БНТ: http://bnt.bg/bg/movies/details/1133/chudnijat_svjat_na_alber_kan

Albert Kahn Museum website

http://www.albert-kahn.fr/english/

Albert Kahn 1860 1940 Photo

http://www.slideshare.net/shvax/albert-kahn-1860-1940-photo

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...