Отиди на
Форум "Наука"

1 юни - Международен ден на детето


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Първи юни е Международния ден на детето. Чества се в много страни по света и води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева (Швейцария) през 1925 г.

Не е ясно защо именно 1 юни е избран за честване на този празник. Съществува теория, според която причина за избора на този ден става фактът, че през 1925 г. генералният консул на Китай в Сан Франциско (САЩ) събрал множество китайски деца сираци, за да отпразнуват традиционния китайски фестивал Лодката на дракона (Dragon Boat Festival), който през тази година започвал именно на 1 юни и едновременно с това съвпаднал с провеждащата се Конференция в Женева.

У нас празникът става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че първи юни се приема за Международен ден за защита на децата. Година по-късно 51 страни от цял свят за първи път честват едновременно този ден.

Именно поради този факт често се смята, че Денят на детето е "измислен" от комунистическия режим. Въпреки това, в последните години празникът се отбелязва подобаващо във все повече държави, като дори и една голяма част от САЩ също празнува на 1 юни. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в страните от соц-блока празникът е съхранен.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО пък обявяват 20 ноември за Световен ден на детето. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си.

Денят е символ на братството и разбирателството между децата по света. Посветен е и на дейности и различни мероприятия, имащи за цел да разпространяват идеите на Хартата за правата на децата по света в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, пола, националната принадлежност, имущественото състояние и др.

На 1 юни по традиция у нас всички шофьори се движат с включени фарове на къси светлини и през деня. КАТ пък започва проверки за използването на детски столчета в автомобилите. Санкционирани ще бъдат шофьорите, които возят дете без столче или колан. Пътните полицаи ще следят и за неправилно пресичащи майки с детски колички. В рамките на акцията катаджиите ще бъдат безпощадни и към възрастните, които пресичат на червено или извън пешеходна пътека и то - заедно с детето си. Според статистиката България е държавата най-много загинали деца при катастрофи в ЕС.

По традиция на 1-ви юни БДЖ подарява на всички български деца до 14 години безплатно пътуване от 00:00 до 24:00 часа във второкласните вагони на всички категории влакове (пътнически, бързи и ускорени бързи). Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, железопътни карти "Дете" и "Учащ" или ученическа карта. Внимание! Запазените места за бързите влакове, добавките за ускорените бързи влакове и спалните места се заплащат.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз празнувах на този прекрасен ден, когато бях дете. А това беше през миналия век.

След време ще казвам, че е било преди век... Колко бързо лети времето...

Честит празник на всички малки, големи и още по-големи деца! Нека запазим усмивките и мечтите си!

Ето няколко песнички, които ме връщат в детството ми...

http://www.youtube.com/watch?v=yPFZm6vHYUs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=6IjI3A9fEzg&feature=related

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Драги ми Смехурко,

Дълго време стана, откак не съм ти писал. Ще прощаваш, братко, но и тая учебна година в шеги и закачки някак неусетно мина.

Днес от черквата се върна баба Цоцолана. Моята дружина пред нея застана.

- Какво ново, бабо?

- Денят на детето днес цял свят празнува! Навсякъде днеска децата царуват! Днеска всичко може!

- Ех, игра ще падне! – обади се Мика. – Патилански празник днес е, то се вика…

Не ща да се хваля. Но ти си ме познаваш...

Поздрав най-сърдечен!

Твой приятел вечен,

весел Патиланчо

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...