Отиди на
Форум "Наука"

Константин Бодин - обединение със Сърбия?


Recommended Posts

  • Потребител

През 1072 година е вдигнато също голямо въстание след това на Петър Делян. Оглавява го Георги Войтех. Поканен е сръбският принц Константин Бодин, който е обявен за български цар под името Петър III. Свързан е и с нашата държава, тъй като е внук на цар Самуил по майчина линия. Повежда войски срещу ромеите, но въстанието е разбито.

Доколкото знам, той е добре посрещнат от нашите въстаници. Имало ли е обаче планове за нещо като уния между нашата държава и сръбската? Според мен не може да има такива планове, защото по-късно той никога не предявява претенции за българския трон. Все пак обаче, срещнах (май в томовете на БАН), че татко му е имал някакви претенции за разширяване на сръбското влияние на изток. Но дали е желаел уния с България? Никой не знае мислите му, но проличава ли това от действията;)?

Редактирано от plamen_starbov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Дори през 1330 г. когато е имало вариант сръбския престолонаследник Стефан /бъдещия Стефан Душан/ да стане български цар не е ставало въпрос за обединение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Често има неразбиране по този въпрос. Гледам даже в мастити книги на многотитулувани "учени" пише разни дивотии как напр. жената на Смилец в името на властта била готова да хариже България на ср. крал като зестра, ма той вместо цяла държава, предпочел просто да вземе по-млада булка.

Говорим за реална уния - т.е. той става владетел на двете държави, но след това наследниците си ги разпределят и пак стават отделни държави. Ще рече, че в този случай Иван, синът на Смилец е щял да получи България, а синът на ср. крал - Сърбия и пак да са отделни държави. С Бодин е същото. Примерно той е можело да стане бълг. цар, а негов брат или син да стане княз на Зета. Както Фердинанд е станал бълг. княз, но това не значи, че България се е обединила с херцогство Сакс-Кобург.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Всъщност можем да си направим една хубава алтернатива какво би станало ако в 1330 г. цар на България бе станал Стефан Душан а не Иван Стефан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Константин Бодин обединява Зета и Рашка в една държава. След разпада на държавата му, се оформя вече средновековна Рашка - бъдещата Сърбия. Вукановичите от които произлизат и Неманичите са първоначални намесници на Бодин в Рашка.

Примерно той е можело да стане бълг. цар, а негов брат или син - да стане княз на Зета.

Ако К. Бодин бе успял и бе станал български цар, Галахад, аз мисля че Западните Балкани щяха да имат съвсем друга съдба, и едва ли тези сърби диваци щяха да ни дишат във врата, както е днес!

---

Бележка на модератора

Оправих цитата.

Бележка на другия модератор

Аз пък оправих една малка грубост.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...