Отиди на
Форум "Наука"

Мъченикът Арета, геополитиката на Византия, проекта "Мохамед" и Персия


Recommended Posts

  • Потребители

Веднъж преди 20 и повече години(бил съм някъде около десетгодишен) прибирайки се от късен филм с последния автобус, един млад мъж от арабски етноген с курсантска униформа, започна да ме гали по главата с едната си ръка и нещо да припява плачейки. За момент си помислих, че е пиян (тогава за хомосексуализъм нищо не се знаеше), но се оказа , че младия военен от далечния Арабски п-в, плаче за по-малкото си братче, което е оставил в Йемен и не знае , какво се е случило с него. Оказа се ,че родителите им са избити от другата страна и той се е грижел за него. За 5 мин не можеш да разбереш на развален български цялата история на един човек, но за по-малко от 5 сек. можеш да усетиш неговите чувства на мъка и любов към ближния.

Последните дни и месеци размирния Йемен е постоянно в световните топ- новини. Всъщност моя непознат приятел , който беше танкист, може да е бил убит още след като е завършил военното си обучение в ННВУ "В. Левски" и се е върнал да помогне на своите близки. Може и да е бил убит и след това ,когато при падането на Стената, "соц." Йемен остана без подкрепа и бе овладян за по-малко от месец от "кап." Йемен. Ако все пак е оцелял в тази месомелачка, то и сега е поставен пред нови изпитания, които очакват неговия народ и страна. Може да е минал и от другата страна на барикадата.. едва ли ... или пък заради "братчето" ???

Въпроси и неща , които едва ли някога ще разберем.

Много голямо встъпление за един някога славен народ, който днес отново заради нечии безскрупулни интереси става разменна монета и пушечно месо.

Да, ще си позволя да направя един кратък постинг за народа на Савската царица.

Имало ли е такава жена или не , в случая ни най-малко не ни касае. Археологическите паметници доказват категорично , че този народ е съществувал , имал е високи културни постижения и най-вероятно е влизал в сериозни политико, икономически и религиозни сношения с древния Израил.

Според някои историци по древна история, това е народа хиксоси, който е управлявал Египет, когато за пръв път на сцената се появява едно малко семитско племе, успяло за една цигара време да стане господар на Близкия Изток. Именно от времето на цар Соломон се датират и сериозните отношения между сабеи и израилтяни. Тогава , Израел е владеел , както и днес стратегическото пристанище Ейлат (на иврит: אֵילַת, на арабски: إيلات.

Явно държавата на сабеите е била доста силна, за да може и до днес да оцелеят легендите за рудниците на цар Соломон. Търсят ги още чак на Магадаскар и Сейшелите.

Сабеите са имали и особена вяра -сабейска. Според древните християнски предания единия от тримата влъхви принесли подаръци на новородения Иисус е бил от тази страна. Един от 7-те дякони -Филип , не апостола от 12-те , а друг , който имал 4 дъщери , покръстил един сановник на царицата Кандакия, управляваща все още тази древна страна.

Може да се каже, че още през апостолските времена християнската вяра е посята сред племената на Арабския п-в.

По конкретни свидетелства съществуват от времето на имп. Констанций , за когото се знае, че е изпращал посланици в страната ма сабеите или омиритите, както започнали да ги наричат по-късно. Според библеисти , омиритите водят началото си от Хетура, слугиня на Авраам (срв. Бит 25:1) .Дали са един народ с етиоптяните е въпрос на отделна тема. С помощта на Римската империя Етиопия овладява Омиритското царство към края на V-ти век.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...