Отиди на
Форум "Наука"

СПГ Джон Атанасов vs ПГ по Телекомуникации


Recommended Posts

  • Потребител

Хора,

Дайте някакво виждане по въпроса.

Малкият ще кандидатсва в ТУЕС защото му се занимава с компютри, а не с езици или икономика.

Трябва обаче да се пише някое друго училище за нормалното класиране (ТУЕС си е отделно).

Само тези двете са ни близо.

Мнения, препоръки, личен опит?

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А за СМГ не е ли мислил?

На всички състезания по информатика и математика те са най-напред от софийските училища. Освен, ако не иска да се занимава с хардуер разбира се :)

http://www.math.bas.bg/new/site/?call=USE~olimpiads;

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

много обича хардуера и да работи с ръце, абстрактното мислене и математчиската теория са му по-слаби ...

мисля, че в ТУЕС ще си е по-добре от СМГ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Синът ти би могъл да завърши паралелно две училища, като едното е основното, а в другото само ще се явява на изпити по специалните предмети.

Имал съм ученици, които са завършили френската езикова гимназия и паралелно с нея - и още едно училище (математическата, руската, художествената, хуманитарната или спортната...).

Помислете с детето и за такъв вариант!

Може в едното училище да изучава информатика, а в другото - математика, някакъв език, изобразително изкуство, някакъв спорт, някаква наука... Нещо, което би могъл да комбинира с образованието от основното училище, или пък нещо, което да му е интересно.

Пробвайте, пък, ако не му се удава да учи на две места, може да се откаже по всяко време. Но няма да съжалява, че не се е опитал.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди седем-осем години, когато сина на кумовете ни се справи блестящо на изпитите и освен високия бал беше влязъл и в НПМГ (математика, физика и химия), те ни поканиха (компанията де) специално да се допитат къде да го запишат. Компанията е 90% НМГ-ейци (химици и математици). Всички гласувахме за езикова, без баща му (той не беше кадър на НМГ, а на Кюстендилската МГ), който беше за НМГ математика или СМГ. Въпреки, че съм кадър на НМГ и се гордея с това препоръчвам езикова (е не успях да убедя и собствената си щерка в това, въпреки че пак се гордея, че записа моето у-ще ;)). Сина ти предполагам, че знае английски, но още един език не е навредил на никого. Та да се върна на примера. Момчето завърши немската с отличен успех и сега е в ЮК в Уорик. Запазил си беше и знанията по химия (бях му "частен учител" известно време, ама не защото имаше проблеми, а защото искаше повече да научи ;)) и по физика за което говореха доста олимпиади. Проблема при него дойде 1-вата година, когато учеше неща които знаеше и трябваше да носи на гърба си групата (както се случва с много наши българчета зад граница, поне аз така зная). Но и това мина. Другия проблем беше, че искаше да се развива в чистата математика (каквото и да значи това) въпреки, че баща му му набиваше канчето, че там пари не могат да се изкарат ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

не съм фен на езиковите гимназии, всички сме многоезични и без това, той ползва още 2 езика освен БГ, само немската би имала някакъв смисъл и то ако ходи да работи и да учи в германия/швейцария/австрия ...

да се учи в англия не е проблем, проблем са таксите, които наскоро бяха вдигнати значително за новите студенти от следващата година ... сегашните приети ще са последните, които ще излязат от университета без огромен дълг или значителна помощ от родителите ...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Добре, де... Защо едното училище да не бъде основното, а детето да посещава второто като частен ученик и да се явява там на изпити по специалните учебни предмети?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СМГ като крайно ... двете училища се припокриват като насоченост ... особено в неговия случай ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СМГ-то дава доста солидна подготовка, но обща за специализирана незная. Щерката на един френд я завърши и сега е в Хонконг (иначе "влезе" в Холандия, но такава и била с-мата след 2-рата година някъде на друго място), но учи някакви банкови истории.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СМГ като крайно ... двете училища се припокриват като насоченост ... особено в неговия случай ...

:good: Сигурен съм, че няма да съжалява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво е нивото на елитните сттолични средни училища спрямо западните такива?

ами на запад има 10ки хиляди училища така че трябва да уточниш какво питаш ... и за коя държава ... щото западът е голям ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

UK има едни от най-добрите частни училища в света, т.ч. ако имаш свободни по 15 хиляди паунда на година и детето ти издържи приемните изпити има много голям избор от елитни училища ... не са толкова специализарни колкото софийските елитни гимназии и надали ще ти дадат друг език освен английски ... в тези училища средата е много важна, защото учиш с бъдещия елит на държавата ...

до 50% от таксата се поема, ако детето е надарено и спечели стипендия ...

в държавните училища приемът е по райониране, а не с изпити ... респективно ако имаш 400-500 хиляди паунда да си купиш къща или 1500 паунда за наем мога да ти кажа райони с хубави държавни училища ... там даже и джипито ще ти е бяло ... има и абсолютно пропаднали държавни училища, които държавата напоследък се принуждава да затваря, щото оправия няма ...

т.ч. пряко сравнение не може да има ... нисковероятно е което и да било от английските училища да ти даде толкова сериозна подготовка по математика колкото би ти дало едно елитно математическо българско или руско училище ... друг е въпросът, кое те прави успешен в живота ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...