Отиди на
Форум "Наука"

Билката Разковниче


Recommended Posts

  • Потребител

Силата на разковничето не се губи с времето. Самото намиране на разковничето не е случайно, то е гаранция за късмет, успех и голям шанс.

Ако се знаят точните думи, с него може да се събори каменен зид, да се извади заровено в земята имане или да се отвори заключена врата. За съжаление точно тази билка се е загубила през годините и поне засега не е открита. Други ритуали и заклинания с билки талисмани и билкови отвари обаче не са се загубили.

За разковничето има много легенди. Една разказва, че за да се сдобиеш с тази билка, трябва да намериш таралежчета останали в гнездото без майка си. Гнездото трябва да се загради, за да не може майката да влезе обратно при малките си. Тогава тя, която единствена знае къде расте разковничето, отива, намира билката, връща се и с нейна помощ събаря заграждението.

Подобна е легендата за костенурката, която като едно от най-старите животни на света също познава билката. Ако захлупите костенурка с паница, тя тръгва заедно с паницата и слепешком намира разковничето. Когато се докосне до него, паницата сама отхлупва костенурката. А човекът, който я е проследил, може да откъсне растението.

В различните части на България хората казват „разковниче“ на различни растения.

Умението за разпознаването му е пазено в дълбока тайна. Този, който знаел как изглежда билката, издавал тайната само на най-близките си и това обвеяло разковничето с мистерии. Според някои разковничето е цвят от папрат, който се появява единствено в полунощ на Еньовден. Вероятно заради това в ботаниката днес разковниче се нарича Водно четирилистно разковниче

(Marsilea Quadrifolia), това растение също има магическа сила и е многократно по-силно от четирилистната детелина, но не е разковничето от легендите. Още повече магическото растение обаче според легендите и описанията е ливадно растение и често се намирало в сеното.

Разказва се, че ако кон мине през поляна, на която расте то, ще му се разковат подковите.

С думата „разковниче“ освен билката е бил назоваван и предмет, оприличаван на агнешко копитце, намиран често на мястото, където е родила ежката. Предметът се слагал в дървено корито с вода и по думите на старите хора той започвал да се движи по дъното на коритото. Разбира се, това негово движение било стимулирано от специални молитви и заклинания. Според други легенди разковничето било растение, наподобяващо човече с корени, което се появявало понякога в нивата с картофи.

Произнася се специално заклинание, преди билката да се извади от пръстта. Откъсването на билката от природата се „плаща“ с няколко монети, пъхнати в пръстта. В миналото хората оставяли златни и сребърни монети – ритуал за благоденствие и успех. В магьосническите практики „плащането“ е нещо изключително важно и доста ритуали го изискват. Например никой талисман не би действал, ако не е платен. Друго важно правило при брането на магически растения е да не се взима цялото растение, а най-много една трета от него.

За да се ползва силата на растението след това, то се засажда със специални молитви за успех и добруване.

Намирам различни снимки на билката, противоречива и непълна информация. Ако някой я е срещал или има снимка моля да постне :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бел. мод.

Уважаема госпожо Танчева, къде да преместим този толкова интересен постинг - в раздел Етнография, в раздел Теология или в раздел Паранауки?

wbg-science

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Daniela Tancheva търси снимки на конкретно растение: водно четирилистно разковниче (Marsilea Quadrifolia). Това си е биология. А митологията около него мисля, че е любопитна за всички. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само нещо...може да изглежда маловажно, но си има правила за латинските наименования. Това Marsilea Quadrifolia не е правилно трябва да е Marsilea quadrifolia - само родовото наимменование е с голяма буква.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че какъв е проблемът да се набере в гугъл името на растението и да се разгледат снимките там:

http://www.google.bg/search?hl=bg&biw=1004&bih=599&q=Marsilea%20quadrifolia&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

Голямо търсене за това не трябва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бел. мод.

Уважаема госпожо Танчева,

Госпожа? От къде си сигурен, че е омъжена, все пак момичето е само на 23 години?

Не разбрах това растение като билка за лечение на какво се използва?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От много лутане из интернет пространството, разбрах, че Marsilea Quadrifolia не е разковничето от легендитe. Четох разкази на хора, които вярват, че са го намирали и го описват доста по колоритно от зелена четирилистна детелина.

Някои казват, че от това растение излизат специфични петна по ръцете и по това познаваш, че това е разковничето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бел. мод.

Уважаема госпожо Танчева, къде да преместим този толкова интересен постинг - в раздел Етнография, в раздел Теология или в раздел Паранауки?

wbg-science

Теология? Паранауки?

Почти всяка билка се свързва с интересна историйка; от кога това означава, че растенията са за в раздел паранауки?

Вече ще обсъждаме четирилистните детелини по теология ...?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Просто разделът е Ботаника. А Ботаниката е наука, която се занимава с морфологията на растенията, а не с легендите около тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

разбрах, че Marsilea Quadrifolia не е разковничето от легендитe. Четох разкази на хора, които вярват, че са го намирали

Тц тц, дори и аз се научих, вече да не ги пиша така латинските наименования на видовете от флората и фауната (доколкото въобще ги знам :) ) Та както казах може и да не съм компетентен, но съм сигурен, че тук място за "разкази", "вярвания" и "легенди" няма! Говорете и задавайте въпросите си по същество и обръщайте понякога внимание на линковете, които компетентните в областта ви дават вместо да задавате още въпроси в същия дух след това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нищо де, поне научихме нещо интересно за вярвания и предания. Аз одеве затова попитах дали да местим темата - щото тръгна по-скоро с предания, отколкото с ботаническа информация. Може да си отворим подраздел за вълшебни билета в "Паранауки" и там да наблъскаме всички четирилистни детелини, кралски листове, асфодели, златни дървета, горящи храсти и крачещи върби, за които се сетим :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...