Отиди на
Форум "Наука"

Самолетът след 40 г. на "Еърбъс"


Recommended Posts

  • Администратор

Край на тъпканицата и разделението на първа класа и останалия добитък. Край на неудобните седалки и скуката. Край на усещането, че си в консервена кутия с прозорци.

Самолетът на бъдещето според "Еърбъс" ще бъде с нагаждащи се според пътника кресла и ще е... прозрачен.

"И преди сме говорили за концептуалната машина на бъдещето, но никога не сме навлизали в подробности какво може да се направи със салона й", коментират от европейския производител на самолети.

Във вторник "Еърбъс" показа на специален свой сайт как си представя вътрешността на един самолет от 2050 г.

Най-зрелищната иновация е, че машината ще е изградена от лека рамка, покрита с мембрана, която ще може да става напълно прозрачна, а с наближаването на нощта или изгрева се променят и цветовете. Впечатлението е, че всички се носят на платформа сред облаците.

Материалите

Изработката най-вероятно ще е не просто от композитни материали, а от такива, които може би дори още не познаваме - защо не дори от газ и течности, казват от "Еърбъс".

Ще изчезне напълно тромавото и досадно окабеляване на самолета, защото вътрешната мрежа ще наподобява по-скоро човешки мозък, ще може да изпълнява разнообразни функции и - защо не - пътникът ще може да се "свързва" с машината.

Най-вероятно ще изчезнат и чистачите на самолети. Материите ще са самопочистващи се и дори саморемонтиращи се. И двете неща са достъпни още днес - има бои, които "запълват" драскотините по начина, по който се възстановява издраскана човешка кожа.

Значителна част от оборудването ще се изработва по също известния ни днес метод на триизмерно напластяване. Той позволява с нанасянето на много тънки пластове материал да се постигнат всевъзможни форми с нужната здравина и минимална употреба на суровини.

Енергията и телесната топлина на пасажерите ще може да се събира - докато пътуват, движат се или спят - и да подпомага потреблението на машината.

Накрая производителите ще вървят все повече към създаването на самолет, който е от рециклирани материали и може да се рециклира изцяло.

Целия материал: http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2011/06/14/1105872_eurbus_samoletut_na_2050_g_shte_inteligenten_i/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако бъдещето е толкова красиво, значи технологията най-накрая ще се отплати на хората. Дано.

Инак ето как са си представяли градовете на бъдещето през 1950 г. Винаги става друго, дано този път не.

post-727-010858300 1308073676_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

... и в един момент на прозрачната стена излиза светещ надпис "РАЗПАД НА СИСТЕМАТА, МОЛИМ ДА НИ ИЗВИНИТЕ" и "самолетът" се пуква като сапунен мехур...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...