Отиди на
Форум "Наука"

да разберем повече за нашето археологическо културно богадство


Recommended Posts

  • Потребител

здравейте

Имам един въпрос :

тъй като много археологически находки в цяла българия са оставени на произвола на съдбата, ме интересуваше дали мога да намеря археолог с желание които да определи периода и верноста на една така наречена "римска баня" в град Долна Баня?

Сградата е определено стара но е оставена сама на себе си а според мен тези богадства трябва да се пазят. Хората по цял свят кътът и се грижат за малки камъчета, ние на цели сгради не обръщаме внимание...

Ако ми дадете някакви контакти, ще сам ви благодарна

Lidia

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

не разбирам идеята ви?

информация за подобен обект със сигурност може да се намери по книгите. обикновено народните имена, не винаги имат общо със действителноста...Защо трябва да е археолог? Какво според вас означава определяне на верноста и периода, защото за мен специално едно обхождане на терена би било абсолютно достатъчно да се датира обект над земята....сега под земята си е божа работа..

А за грижовноста това е работа на минестерството на културата, обърнете се към тях, защото дори и да извадите куфар с пари и да пожелаете да реставрирате паметник на културата няма как да го направите без тяхно разрешение, подкрепа и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На първо четене намерих това:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F

Градежът на сградата според няма типично римски черти, но има следи от поне 10 стройтелни периода на различни култури, омесени с две думи като "картина на Пикасо"...дори мисля че е възможно част от сградите да не са имали предназначение на "баня". Това е мое мнение разбира се :post-20645-1121105496:

Разбира се възможно след цялостно проучване да се окаже наистина баня и наистина римска, но реставрацията и ще отнеме невероятно много средства..Със сигурност има книги и публикацции по въпроса

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Постройката наистина е турска, но доколкото разбирам въпросът е дали е изградена върху основите на по-стара римска сграда. Но при растителността около нея на снимките в Уикипедия трудно ще се разбере. Но на близо е минавал важен път, пък римляните много са обичали топла мин. вода. Тъй че може да е имало нещо на място, но какво точно едва ли ще може да се разбере с една обиколка по повърхността.

Във всеки случай е доста жалко, че сградата е толкова занемарена. Може да се ремонтира и да се използва като музей, а и за някои местни дейности, като концерти, събрания, изложби и др. В смисъл не само да се ремонтира, ами и да се самоиздържа. Има голяма зала, която за селище като Д. Баня може да бъде полезна. Но тук нещата опират до местна управа и население, което да иска да живее по-добре. Защото има европроекти, наличието на характерни сгради е основа за реклама и туризъм ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

според мен на част от снимките ясно личат и други по-стари стройтелни периоди, включително римски в основата...но не мога да кажа на 100 % през римско време на това място баня ли е било или просто обществена сграда...

Galahad принципно не желая да оспорвам мнението ти, чел съм доста от постовете ти и уважавам мненията който споделяш, но за съжаление в случея дори да се кандидатства по Еврофонд и дори да се изцоцат парите, това няма да повиши културният живот на град Долна Баня или туризма. Затова ще се наложат още доста години. Има много по-големи културно-исторически обекти който на над 100 % могат да гарантират повече от 200 пъти повече туристи. Вземете само един Ескус. Реставрацията би срувала 100 000 пъти повече от това, но би довела над 1 милион повече туристи. Но явно в България всеки иска да е бизнесмен и му е през ***а за културата и туризма, даже и на минестерството ни :whistling:

Редактирано от roca
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И аз също съм на мнение, че тази постройка не заслужава да се хвърлят пари за реставрация, няма да има никакъв туристически интерес.За строежа явно са използвани материали от други, по-стари обекти, средновековни и антични(жълтия пясъчник), интересно дали по тях няма да изскочи някоя интересна инскрипция?

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма ли нейде някоя снимка на този обект - ако тухлите са римски Бойко ще помоли или папата или Истанбул за финансиране. Щом е интернационален обект ще се работи с предимство - ние така работим. Трябва снимка да се прецени културната стойност на банята.

Между впрочем трошенето на римски старини за направата на скради е повсеместна практика в политиката на Османската империя в миналото, но по-добре е да гледаме в бъдещето.

Редактирано от didukaimos
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря на всички за отговорите, поне ми дадоха някаква представа какво може и какво не може да се направи със съответното място.

Интересувашеме дали има някаква вероятност да бъде реставрирана.

От информацията която се има за сградата се знае малко, тоест че турската настояща постройка е била изградена върху римски руйни...

Вътрешното и разположение напомня римска баня с три разделения..и не е много голяма

В момента за съжаление ромите си перат дрехите вътре, а е много добре запазена1

ще се опитам да намеря повече информация и евентуално пак ще се обърна към вас.

пак благодаря!

Лидия

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще очакваме с интерес нова информация, може да разчиташ на нас, ние сме страхотен колектив, начело с модераторите, винаги правим всичко по силите си, за да подпомагаме и съдействаме за всякакви научноизследователски и проучвателни инициативи :bg-science:

Зитко

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...