Отиди на
Форум "Наука"

Мирният договор от 681 година


Recommended Posts

  • Потребител

Колеги, може би отварям поредната коментирана тема, но ще я задам.

Толкова много е изписано, говорено, публикувано за годината на основаване на България. Ето защо няма да поставя подобен въпрос - все пак има още спорове. Ще насоча, като център на темата, следния въпрос: какви са клаузите на мирния договор от 681 година?

Отварял съм извори и енциклопедията на БАН (том 2), там пише:

Клаузите на мирния договор не са известни, но могат да бъдат възстановени от последвалите действия.

Става дума за годишния данък на Византия, който тя трябва да ни плаща. Добре, ала договорът май трябва да третира и териториалните изменения, спрямо византийските територии. Освен това, дали пък, както срещнах нъяъде (моля да ме извините, но забравих къде точно), не е уговорена и размяна на пленниците? Клаузите не са ни известни до голяма степен, но нека да предполагаме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Смисълът от мирен договор е уреждане на ненападение, и ограбване на земите. Така, че в един такъв договор това би било една от клаузите му.

Има много войни, след които няма мирен договор, но има налице териториални промени. Така, че за уреждане на територията, не е нужен мирен договор. Просто се владее.

Проблемът е, че Византия не е искала вероятно да сключва такъв но след завладяване и разполагане на българи и славяни по поречието на Дунав, явно и поради невъзможността си да ги отблъсне се принуждава да сключи примирие за запазване земите си.

Това е основна причина за сключване на такъв договор. Ако имаше възможност нямаше да позволи да и вземат земите, но явно е нямала.

Може да се спомене, че земята около Дунав не е била много атрактивна за императора по-него време. Но това не е точно така, защото тогава биха оставили българите да се населят спокойно и без договор и без да плащат.

Или българите са тръгнали и по-на юг.

Може да се предположи като точка, недопускане на чужди племена да преминават през земите и нападат Византия, но това не го вярвам много. Победителя определя условията, пък така и така става северна граница.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами няма сведения за клаузите на договора, но вероятно не е бил много дълъг и устен. В смисъл уговорена е територията, уговорка за ненападание и размера на данъка, който Византия трябва да плаща. Като изключим определянето на границите, то вероятно в останалата си част доковора е копирал старата практика на споразуменията с варварските вождове. Просто до тогава не е имало държава там и е пресилено да очакваме, че може така лесно и бързо да е била пренесена договорната практика, която е съществувала на юг с утвърдените държави като Персия например. Ще рече, че вероятно малко е приличал на договорите от времето на Тервел и следващите с разните митнически и търговски клаузи и др. под.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...