Отиди на
Форум "Наука"

Български клубен футбол


Recommended Posts

  • Потребител

Отварям нова тема за феновете на българския футбол(малко са), въпреки че аз отдавна не се вълнувам от това кой е шампион и пр. Днес обаче съм щастлив, защото поради игра на случайността или задкулисни комбинации, а може би и защото заслужава, отбора на Светкавица(Търговище) влезе в А група. Успеха е исторически, защото за своята дълга история(клуба е основан през 1922г) отбора от Търговище никога не е влизал в елита. Впрочем нашия отбор е рекордьор по участия в Б група, ако не греша! Днес беше записана славна страница в историята на клуба и града! А аз в еуфория и ме избива на евтин местен патриотизъм! Наздраве! :biggrin:

Тук могат да се публикуват новини за родния футбол и всеки да изразява пристрастията си, но ще моля за коректен тон и повече позитивизъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами честито! :drinks_cheers:

Исторически успех!

И да знаеш, че ще стискам палци за вас в дербитата с "Лудогорец" Разград, макар да си мисля, че те са фаворити... :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А честито и от мен! Ама от сигурен източник зная, че не сте го искали много. Свекавица е нашенски клуб (т.е. левскарски) само дет' преди 10-на години бяхте тръгнали да влизате и се заиграхте с оранжевите, но тогаз не успяхте. На мен ми е симпатичен не само щот' е син, а и защото мой роднина (ин лоу) е играл дълги години за него ;). Ся по същество. Как сте със спонсорите (т.е. финансите)? Щото да влезеш и да излетиш кат' тапа следващата година води до сериозни проблеми (като фалит например). Вижте Сливен, а пък и Пирин (който има дълго и сериозно присъствие, а и велика школа).

За дербито Лудогорец-Светкавица съм много притеснен. Просто двама от най-добрите (ама наистина най-добрите) приятели, колеги (и в университета и в първата ми работа) и партньори по бриджа са съответно от Търговище и Завет (почти Разград де ;)). Така, че да бие по-добрия.

А бре Михов, бай дъ уей, кога ще видим и русенски отбор (отново) в А група?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честито и от мен, но все пак това е научен форум, при това от най-висок ранг, не виждам какво общо има тази тема с науката, все пак това не е гъши пазар, където всичко може да се коментира :post-20645-1121105496:

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зитко, нима отричаш, че в спорта има наука или, че науката няма нужда от спор? Ако е така ще срещнеш сериозен отпор от мен. Считай се за предупреден!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе всъщност замислям се дали да не направим една форумна среща на полето на спорта? Мачле, баскет, тенис (на корт или на маса, ее не те са индивидуални, както и бадминтона :(, ама може да направим нещо, като купа "Дейвис" ;)). Бирата после ;). Ако има ентусиасти, може и хандбал и волей (страхотен фен съм и на двата спорта, ама не да съм вратар на първия, а за втория, моите "кашкавалени" пръсти няма да ми помогнат ;), ама пък само едно въже ни трябва ;), и група ентусиасти (има волей и за 6-ма (плюс либеро), има и за 2-ма, 3-ма, че и съм играл с още 8 човека отбор ;)). Терените ги знам. Ако има желаещи ще пусна специална тема. Аре бе, бирата е най-сладка, като си се изпотил преди това ;). А и си представете басовете и нахъсването преди това ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зитко, нима отричаш, че в спорта има наука или, че науката няма нужда от спор? Ако е така ще срещнеш сериозен отпор от мен. Считай се за предупреден!

Не съм много навътре с науката в спорта, затова би ли ми обяснил научните аспекти на футбола,примерно, и какво място имат те в този форум?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не бих! Абе мога да се пробвам, ама треньорска школа поне да беше завършил (не нещо нАучно де ;)). В смисъл, ясно е, че не разбираш, че науката (не само химията де, все по-често и физиката), играе авангардна роля не само със стимулатурите и в-вата дето въстановяват, а със самата механика. С колко километра лети топката при сервис на играч с 1.80м. и с колко на играч с 2.05? Когато падне играч с болки в коляното и/или по-надолу, дали е засегната капачката (кръстни връзки), бедрения мускул или ахилеаса? Защо Джон Хигис лидира, а Рони О'Съливан не му се лети до Китай? Има ли връзка между взиманите наркотици преди това (от кого?) или просто му е писнало? Абе тоз въпрос е малко майтаб (но това не значи, че снукъра не е спорт). И ако сега почнеш да ми пишеш, че това е мода, ресто, снукар гледам от как се излъчва, тенис от 86-та (Ролан Гарос), а спорт от далечната '72-ра (Олимпиадата...къде? ;)).

А сега си лягам, че окъснях ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не бих! Абе мога да се пробвам, ама треньорска школа поне да беше завършил (не нещо нАучно де ;)). В смисъл, ясно е, че не разбираш, че науката (не само химията де, все по-често и физиката), играе авангардна роля не само със стимулатурите и в-вата дето въстановяват, а със самата механика.

Абе да ти кажа, държал съм изпит по Биомеханика, ама никога и през ум не ми е минавало,че тия неща имат приложение във футбола, но кой знае, може би Гонзо на тренировките на Левски им води разни такива лекции. И за да не решиш, че си правя нещо бъзик, ето ти тук снимка от студентската ми книжка, където се вижда изпитът по Биомеханика :biggrin:

Image3333.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Честито на Светкавица!

Ама понеже съм от Разград е ясно на кога съм привърженик :) Много пари се наливат в момента в Лудогорец- стадиона се строи, за да отговаря на изискванията на УЕФА ( даже някакво светлинно табло било поръчано като Ноу Капм :)). Доста играчи се купиха - разни бразилци ( доколкото разбрах най- скъпо платения футболист ще играе в Лудогорец), изгражда се футболна школа за деца, в която ще работят испански специалисти ( което е най- хубавото). Просто се надявам инвестициите да не са от днес за утре. Собственикът на отбора заяви, че до три години иска Лудогорец да стане шампион, а още догодина или след две да играе в Европа, което на мен ми се струва доста фантастично, но то аз не съм и мислил, че ще стигне и до тук.

Иначе силно се надявам в Търговище всичко да е наред с разните там лицензи и дано има големи спонсори. Просто за нашия регион ще е добре да има някаква такава движеща сила като спорта - това просто вдига някак духа на хората. То ние не можем да си представим какво означава примерно една среща между големите европейски отбори - истински празник е за хората.

То май Светкавица беше единствения отбор в Б група, който победи на два пъти Лудогорец :) Само дано не се зародят разни там съперничества между фенове, че като гледам какви работи се пише из сайтовете примерно от привърженици на Доростол за Лудогорец напрово ми се отщява от футбол.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А бре Михов, бай дъ уей, кога ще видим и русенски отбор (отново) в А група?

Това е въпрос с повишена трудност. :biggrin:

Към момента футбол в Русе няма (има един отбор "Аристон" във В група), преди имаше три отбора, после ги обединяваха, за да оцелеят и пр. тъпотии.

Ако от нейде си не се появи спонсор да пере пари като разградския, няма и да има.

Другият вариант е Общината да се стегне, но за целта трябва да дойдат сериозни хора, а не като днешните. А отде ще дойдат тези сериозни хора, като знам кадровата политика на партиите в България, не знам...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За моя огромна изненада се оказа, че наистина има научни разработки, свързани с футбола, ето тук съм прикачил едно пдф-че на тема "Биомеханични характеристики и детерминанти на вътрешния футболен шут" :biggrin:

Специално съм извадин една от страниците, където има интересни формулки, например по формулка (2) може да си сметнете скоростта на топката след Вашия шут ! ;)

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже заговорихме за футболни шутове, забелязали ли сте, че на нашите футболисти хич не им се отдават плътните и точни удари от голяма дистанция, дали не им куца именно теоретичната подготовка?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изобщо аз съм убеден, че в нито един наш клуб или школа не се водят подобни лекции по биомеханика на шутовете, след което теоретичния материал да се овладява практически, тоест футболистите да се учат правилно да бият шутове, така че да могат да уцелят вратата, а в същото време скоростта на топката да е достатъчно висока - затова нашите футбалери правят такива смехотворни, сватбарски шутове отдалече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво нещо е спорта! Събуди позадрямалия град и сега мало и голямо бистри играта...В интерес на истината в града има две-три сериозни предприятия, които може да инвестират в клуба, но не вярвам да стане. Спекулира се за Шишето и за общината, но само слухове(фантасмагории за 3-4 мил.лева.Лудост!). Последно чух, че шефа на ЕМУ(Таньо), който по слухове пере за Ковачки щел да бъде спонсор. Кой знае? Не ми пука! Искам лиценз и поне един цял сезон е А група.

Очертава се "люто" делиорманско дерби с комшиите от Разград(впрочем възможно е да им домакинстваме на техния стадион :biggrin: ). Нашата работа е "на гол тумбак, чифте пищофффф", ама карай! Има спекулации, че ще сме сателит на ТИМ и фактически сме тяхна собственост. Бай Петко никак не щеше в А група и явно не командва парада вече...Надявам се да вържат бюджет от ок. 1 мил.лева и да залагат на местни млади таланти.

Мой ученик в 11 клас играе в младежката формация и каза, че Донев(тренера) изобщо не се интересува от тях, не ги гледа, нито ги вика в първия отбор. Дано се вземе читав треньор и да се залага на гладни за успехи, а не на "играчи"...на нелегални залози... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Важно е да се намери спонсор и то стабилен. Факт е, че повечето отбори играещи в Б група не искат да влязат в елита- просто няма достатъчно ресурс за това. За "шишето" се съмнявам, че са големи скрънзи, но някой крупен бизнесмен защо да не си "вземе" отбор играещ в А група. Дано се стекът добре нещата.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...