Отиди на
Форум "Наука"

Какво значи името на град "Свищов", и откъде произлиза


Recommended Posts

  • Потребители

Какво значи името на град "Свищов", и откъде произлиза? Кога и как е получено това име? От кога са първите сведения за град с това име?

По време на руско-туската война от 1877 се нарича "Систово"

http://bookz.ru/authors/boris-kostin/skobelev_761/page-5-skobelev_761.html

http://bg.zonebulgaria.com/centralna_severna/svishtov/istoria/

---

"Свищов" е руска дворянска фамилия..Без да имам достатъчно информация, по ми се струва че името на града е някакво руско, или е порусеното "Систово" (да кажем градът е приел името си от русите в 1877 г), отколкото че името произлиза от старобългарското "Свѣщний" (?).

http://mirslovarei.com/content_beo/svishhovy-11452.html

http://pravoslavie.domainbg.com/20/patepisi/krestovski1.html

http://pravoslavie.domainbg.com/20/patepisi/krestovski1.html

Всеволод Владимирович Крестовски

ЗИМНИЦА И СИСТОВ

..

Сегашният характер на Зимница. Систовският продоволствен склад. Град Систов и неговият външен вид[...] Румънската „Европа“ и българската „Азия“. Облеклото на българските граждани. Местната българска интелигенция. „Учителките“. Обществената и семейната нравственост на българите [...] Как и какво ядат българите [..] Житейският такт на българските жени. Характерът на женската красота [...]

Бивакът при с. Царевица (Текир), 26 юни […] Град Систово или Систов — по български Свиштов (1), а по руски би следвало да е Свищов — се счита за един от най-големите търговски градове в България н за едно от най-хубавите пристанища на Дунава. Разположен е на издигнат бряг, чиято най-висока точка в тази местност се равнява едва на 900 фута.

...

...

...

Бележки от автора:

1) У нас неизвестно защо са усвоили румънското и австрийското произношение на името на този град. >

2) В Систов има 2000 български къщи, до 100 влашки, 1530 турски и 160 цигански. >

3) В Систов, между другото, в първите дни от преминаването на войските ни отвъд Дунава се появиха няколко румънски жени от по-особен вид. Градският съвет веднага ги изпрати обратно в Зимница, мотивирайки решението си с това, че в техния град от веки веков такава дързост не е имало. Това е даже, ако искате да знаете, извънредно пуританско. Съпружеската изневяра тук е просто нечувано дело и който наруши закона, не би си намерил място в обществото. Всички биха гледали на него като на загубил честта и достойнството си, опозорен човек, а сред простолюдието непоклатимата вяра в девическата нравственост достига дотам, че в много места не е прието момичетата да се изповядват и да приемат причастие преди женитбата си. Веднъж когато, удивен от този факт, попитах една почтена майка на семейство защо това е така — тя ми отговори за 16-годишната си дъщеря: „Защото тя още няма за какво да се кае, тя е чиста, тя е ангел.“ Можете да си представите тогава какво ужасно, непоносимо оскърбление са били за българите тези вечни изнасилвания от турците на техните жени. >

Доколото разбирам: Името може да е "порусеното" ромънско или австрийско име на българското Систово;

http://bg.zonebulgaria.com/centralna_severna/svishtov/istoria/

Градът е наследник на римския (а по-късно и ранновизантийския) кастел Нове (I век) - важен стратегически център-пристанище. През средновековието се нарича Стъклен, а в картата на Фра Мауро от 1459 г. е отбелязан с името Систово, което е транскрипция на днешното.

Или пък: "Систово" е австрийското/"западно" име на "Свищов"; тогава "Свищов" би следвало да произлиза от от "Свещ"; Защо "свещ"; Каква "свещ"?

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...