Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Компилирах нещичко от интернет и ето какво се получи. Благодаря и на Радослав Обрешков който много ми помогна в написването на статията.

Историята на съвременно Зимбабве започва с колонизацията на страната от англичаните през 19 век. Там се заселват малка група бели колонисти които управляват страната със статут на колония. Поради добрия климат и плодородност на обработваемите земи Зимбабве, наричана по това време Родезия става сравнително развита аграрна колония, наричана често „житницата на Африка“ заради свръхпроизводството на храни. През 1965 бялото малцинство в Родезия обявява независимост на страната от английската корона. Под управлението на Иън Смит Родезия бързо се превръща в богата и развита африканска страна.

Политически цялата власт е съсредоточена в ръцете на бялото малцинство което държи и икономическата власт. Най известни са белите фермери, които притежават почти цялата обработваема земя и имат големи икономически успехи.

Още от 1965 в страната се води гражданска война, в която за власт се бори черното мнозинство. На изборите през февруари през 1980 г. лидерът на социалистическата партия Робърт Мугабе е определен за министър-председател. Независимостта е определена на 18 април. Канаан Банана е избран за президент на Зимбабве. От 1984 г. страната поема по пътя на „социалистическата революция”. През 1988 г. в Зимбабве е въведен режим на еднопартийно управление, след сливането на двете основни политически сили. През 1987 г. с промяна в конституцията е премахната практиката бялото малцинство в страната да има отделна група представители в парламента. В страната е установен президентски режим, а Мугабе поема и функциите на премиер. Той е преизбран на поста през 1990 г., но все пак се отказва от идеята да наложи социалистическо, еднопартийно управление. През следващите години основния политически проблем в страната е свързан с национализацията на земите, принадлежащи на бялото малцинство.

През 2000 Робърт Мугабе започва аграрна реформа, по същество конфискация на земята от белите фермери съпътствана с погроми и насилие и предаването и в ръцете на чернокожи фермери,предимно от племето на Мугабе.

Личните поземлени участаци винаги са играели голяма роля за изхранването на чернокожото мнозинство и е станало още по важно след конфискацията. В миналото индустриалното фермерство е било гръбначния стълб на зимбабвийската икономика и е съставлявало до 40% от целия износ. В момента не може да се прецени колко точно се произвежда защото пазарът на селскостопански стоки е колабирал.

Правителството е забранило да се внася царевица с аргумента че през 2004 е имало рекорден добив на царевица. Зимбабвийския университет е изчислил през 2008 че между 2000 и 2008 производството на селскостопански култури е паднало с 51%.

Царевицата е била най важната домашна култура за изхранване на населението, а тютюна е бил с най голям дял на износ, а след него памука. Лошото управление на правителството е изострило големия недостиг на храна, през 2001 причинено от природни бедствия. За да привлече чуждестранни изискванията на компаниите са Зимбабве да въведе демократично управление, тъй като сегашното социалистическо е основната причина за икономическия колапс на държавата.

През 2010 средната работна заплата в Зимбабве е била 5 евро.

През януари 2006 официалния праг на бедност се е изчеслявал на 17200 зимбабвийски долара или по официален курс 202 американски долара, но през юли 2008 прага на бедността е 13 трилиона зимбабски долара (41 американски долара), повечето работници получат по малко от 200 билиона долара на месец (60 американски цента). Заплата на медицинска сестра през септември 2008 е 12 американски цента на месец, това е 13 билиона зимбабвийски долара. За тези пари не може да се купи дори една газирана напитка. Най бедните 10% от населението на Зимбабве произвежда 1,27% от БВП, докато най най богатите 10% произвеждат 42 % от БВП.през 1995. В момента задълженията на страната са около 517 милиона долара.

През 2007 парламента гласува закон предложен лично от президента Мугабе на 7 март 2008 всички бели и чуждестранни компании да предадът 51% от бизнеса си и имотите си на чернокожи зимбабвийци. Както и са предричали чуждестранни икономисти това довежда до катастрофален колапс на икономиката.

В началото на 2009 след като известно време ситуацията е катастрофална трите парламентарни партии постигат споразумениее за парламент на националното единство. Въпреки разногласията това правителство е взело някой важни решения за излизане от икономическия колапс. Зимбабвийския долар през април 2009 е ликвидиран, това спира хипер инфлацията и прави бизнеса сравнително възможнен. За валути се използват ботсванския пул, юар ранд, американския долар и еврото.

Финансовия минисър Тендай Бити се опива да държи стриктен бюджет. През 2009 Зимбабве за пръв път регистрира икономически растеж (което не е трудно предвид на свободнопадащата икономика от предните 9 години).

През 2010 80% от населението според официалната статистика са крайно бедни, работещите са 6% а безработицата достига 85%.

През последните осем години селскостопанската продукция спадна с четири пети и Зимбабве преживя всички възможни икономически катастрофи. Безработицата е толкова висока (85%), че почти няма заетост. Макар че процентът на инфлацията е държавна тайна, смята се, че тя просто надхвърля човешките представи - възлиза на милиарди проценти. Ако не сте на ти с числата, да знаете - това е много.

През юли 2008 официално инфлацията е 231 милиарда процента. От 2001 до 2009 са извършени 3 деноминации с по

Основния доход на правителството идва не само от свръх високите данъци, но и от печатането на пари, което всъщност води и до хипер инфлацията.През 2010 правителството разпределя 97,8 от БВП. Пазара на труда е високо регулиран, за да наеме работодателя работник трябва да се обърнеш към държавните служби които да разрешат наемането. Процедурата е твърде тромава и свързана с висока корупция. Освобождаването от работа е още по сложно. Поради високите изисквания, данъци и такси огромната част от чуждестранните компании са напуснали Зимбабве.

Няма как да изчислим инфлацията – защото няма стоки в магазините, казва главният статистик на Зимбабве.

Правителството от една страна печата пари и произвежда хиперинфлация, а от друга нареди на магазините да намалят цените /със заплаха от затвор/. Естествено, това води единствено до липса на стоки в магазините.

За сметка на това има успехи в изграждането на електронно правителство. В Зимбабве, където половината от населението е неграмотно, функционира централна информационно-електронна система.

Article1650Full1.jpg

makeup1.jpg

eba2afb4-fbee-420d-ba1c-e7f64b32cefc.jpg

Най голямата копюра е от 100 трилиона зимбабвийски долара.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Само да уточним, че под "билион" в случая се има предвид българското "милиард", равняващо се на хиляда милиона. Съответно и "трилион" от статията всъщност отговаря на българското "билион".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Компилирах нещичко от интернет и ето какво се получи. Благодаря и на Радослав Обрешков който много ми помогна в написването на статията.

makeup1.jpg

eba2afb4-fbee-420d-ba1c-e7f64b32cefc.jpg

Най голямата копюра е от 100 трилиона зимбабвийски долара.

Има още на къде да им фалира валутата....

post-5590-060095300 1310016906_thumb.jpg

100 милиона билиона

:smokeing: :smokeing: :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Племенникът на Робърт Мугабе и неговите 20 леки коли. Според жена му, това е дар от бога.

До изгонването на белите, което по същество е акт на чисто престъпление срещу собствеността на расова основа, Зимбабве беше сред първата тройка на производителите на тютюн в света.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дай му на негъра власт и му гледай сеира. В ЮАР се получи почти същата картинка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Племенникът на Робърт Мугабе и неговите 20 леки коли. Според жена му, това е дар от бога.

До изгонването на белите, което по същество е акт на чисто престъпление срещу собствеността на расова основа, Зимбабве беше сред първата тройка на производителите на тютюн в света.

Остава да изгонят черните....и всичко да остане за жълтите....

:w00t: :w00t: :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дай му на негъра власт и му гледай сеира. В ЮАР се получи почти същата картинка.

Мой приятел казва:

Всичко на което устата е по-напред от носът и ходи на два крака е маймуна.....

:laugh::tooth: :tooth: :tooth::w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За това положение имат вина не само управляващите, но и бившата метрополия. Британците още през 70-те си затваряха очите за разбойническите шайки на Мугабе и критикуваха правителството на белите като расистко.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да допълня, че Робърт Мугабе е социалист, а това което гради е социализъм с африканско лице.

Икономиката на Зимбабве през последните години се възстановява. През 2009 и 2010 БВП е нарастнал с 5%. Това се дължи основно на нарастналите цени на полезните изкопаеми които Зимбабве изнася. През сезон 2009/2010 са произведени 119 милиона тона тютюн, двойно повече! от предходния сезон (може да си представите какво производство е било по рано). През 2009 голяма американска компания е инвестирала 2 милиарда долара в добивната промишленост на страната, и през 2010 е изнесла платина за 500 милиона долара. Наскоро Робърт Мугабе отправи заплаха че ще национализира тази компания, защото ограбвала националните богатства на Зимбабве и плащала много малки данъци.

Бялото население, основно от английски, но и от холандски произход е най многобройно през 1975 когато достига 300 000 души. През 1999 са вече 120 000 души, а през 2002 са вече 50 000. Разбира се това са официални данни, и трябва да се каже че вероятно белите са били значително по малко. През последните години не е правено преброяване на бялото малцинство поради негавата малобройност.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За това положение имат вина не само управляващите, но и бившата метрополия. Британците още през 70-те си затваряха очите за разбойническите шайки на Мугабе и критикуваха правителството на белите като расистко.

Така е. Те са причината да забуксуват Родезия и ЮАР. Изключително криворазбрано.

Що се отнася до бялото малцинство в Зимбабве, не мисля, че някой е останал. Свидетели бяхме на етническо прочистване, на което световните медии не обърнаха никакво внимание. Белите явно не могат по предзадание да бъдат обект на расови посегателства. :post-70473-1124971712:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Интересно е, че НРБ май е пращала работяги в Зимбабве. Имало е и дори полети от София до столицата на Зимбабве Хараре.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Работата е там, че когато колониалистите са дошли и са създали Родезия, там не е имало никой от тези, които после се наричат местни. Нито пък те са имали идея какво е държава и частна собственост, а също и ферма за тютюн, парламент или каквото и да е от това, дето му викаме цивилизация.

Хубаво, махнаха колониалистите и Зимбабве от водещ износител на тютюни в света стана страна с фантастическа умопомрачителна и одиозна инфлация. И страна, където племенниците на президентите имат по 20 автомобила, а голяма част от гражданите й имат едни гащи.

Това са факти. Зимбабве е свободна страна с изтъкнат водач. Оттам нататък всеки е свободен да си прави изводите.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...