Отиди на
Форум "Наука"

Данък за дебели


Recommended Posts

  • Потребител
Данък за дебели

В Унгария ще финансират здравеопазването си с таксуване на вредните храни

Нов закон в Унгария ще наложи допълнителна такса върху всички "вредни" храни, като чипсове и шоколадови десерти. Предвижда се и увеличение на данъка върху газираните напитки и алкохола. По време на гласуването таксата беше известна като "данък хамбургери", но последвалото изключване на продуктите, продавани във веригите за бързо хранене от списъка с облаганите стоки, доведе до промяна на прякора. Сега унгарците го наричат просто като "данък за дебели".

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/07/13/1122895_danuk_za_debeli

Храните ли са ни виновни или ние самите не знаем какво искаме ;)

footlong-hamburger-fat-man.jpg

1064540-double_cheese_burger_super.jpg

Редактирано от astrologa
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Aко купиш тортичка в сладкарница не е вредно.

Ако купиш тортичка готова в супера е вредна....

Ако купиш прясно печени картофи не е вредно.

Ако купиш в кесия готови в супера е вредно...

Така, че какво е вредно и пада под данък зависи най-малко от съставните му части.....

:whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Явно и унгарската хазна е изтъняла. Бяха ми казвали, че средно-статистически в Унгария на всяка минута някой отварял казан да търси храна (разбира се не всеки път е различен човек - броя пъти не отговаря на броя хора). Краха на социализма на изток май доведе до победа на социализма в света. Защото преди имаше Изток и Запад, които се конкурираха. Пък то капиталистически монополизъм си е чист източен социализъм. Както се вижда липсата на конкуренция е нещо вредно за демократичните страни с пазарна икономика. Докато имаше конкуренция, благосъстоянието на запада растеше, а сега настъпва беднотията.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абсолютно! Този двуполюсен модел беше доста благодатен и за техническия прогрес, и за забогатяването (на запада главно, де). Явно, че на икономиката й трябват "външни" мотори, тласъци, държавни проекти, ако щете, за да тегли прогреса напред.

Краха на социализма на изток май доведе до победа на социализма в света.

:good: Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Декларирана цел е, че тези които се хранят нездравословно, тоест с по-голяма възможност ще заболеят, докато са здрави още и се тъпчат с разни боклуци, да плащат повече за в бъдното им лекуване....

Не декларирано, правителството се старае от всякакви възможни методи да дере още и още пари от народа, за да могат да тъпчат пари в бездънните банкерски джобове....

:w00t: :w00t: :w00t: :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вредно, вредно, ама навик. Май не е толкова проблем високата цена на зеленчуците и плодовете, а пустият му навик. А и този пристрастяващ вкус на сочен и ароматен хамбургер направо ме отказва от смачкан сандвич с черен хляб и маруля.

Нали и у нас искат да въведат здравословно хранене в детските градини за сметка на увеличаване на таксата... Имаше някакъв репортаж по БТВ за здравословното хранене по детските градини и Антон Хекимян беше в ресторанта на Сидония (спечелилата кулинарното шоу по БТВ), където тя и още двама готвачи приготвяха образцов обяд за деца - с пуширана сьомга и варени на пара зеленчуци и какви ли не "префърцунени" неща. Направо се залях от смях :biggrin: .

Аз съм против т. нар. "мазни банички", които се превърнаха в символ на нездравословното хранене, но и смятам такова плато с какви ли не сьомги, топинги и не знам си какво още за неприемливи. Не само по отношение на средствата, но и на възпитанието. Това хранене според мен няма да възпита децата да спазват хранителен режим и да избягват чипсове и газирани напитки, а ще ги направи капризни и злояди. В детската градина ще ядат пуширана сьомга, а вкъщи като има филия със сол-пипер?

Не знам как готвят сега в детските градини, но при нас беше много разнообразно и вкусно, смея да кажа и здравословно. Нима се изчерпаха полезните храни? Грис, препечени филии, краставици и домати, супи, пилешко... Между другото, трябва да бъде така и в училище. Детските градини, добре, ще им наложат да готвят здравословно и децата ще ядат, но ученикът трябва сам да направи своя избор с какво да се храни, а понякога дори и избор липсва.

Що се отнася до съвременния човек, той като че ли е принуден да хапва повече "фаст фууд". В обедната почивка е извън представите на българина да боде краставици от купичка с кисел пълнозърнест хляб. Но все пак някои хора съумяват поне да избягват непълноценните храни. И това е така, ако човек е придобил хранителен навик.

Редактирано от Akademik_Ems
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Човек си яде, каквото ще, когато има парите. Интересно обаче, че у нас и да имаш пари и време, пак най-често се тъпчеш с простотии.

Ей го, аз и мацката сме си се настанили в къщичка до китайски ресторант и до "Фантастико". Китайският е гаден и затова не ходим там (ако беше хубав, нямаше да излизаме). Мацката откровено ми се подиграва, че набивам гнусни пиленца на грил от "Нещастико", както тя му вика. Аз пък се ужасявам от пиците, които тя яде. Засега сме живи и здрави, нямаме и шкембета (е, тя няма). Същевременно до нас от време на време разни баби продават докарани от село домати, малини и от последните череши. Ядем ги, та пушек се вдига. На адски ниски цени. Селски неща с неугледен външен вид, които сума префърцунени типове не биха погледнали. Познавам хора, които от години не са си купували зеленчук или плод, ако не е лъснат, опакован и от магазин. Същевременно се имат за адски чувствителни на здравословна тема. Аз пък си ям, каквото ми хрумне, просто обичам И проста, селска, здравословна храна. Здравословното далеч не винаги е изфърцунено или скъпо. Една най-обикновена картофена яхния с домати също е адски добро хапване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трябва човек сам да се образова в сферата на здравословното хранене и да научи и децата си.За тия неща не може да се разчита на държавата.

Но тези пък , които твърде много отдават значение на здравословните храни определено стават досадни.

Аз много харесвам картофките и кафето на Макдоналдс. Мисля, че насладата от тях компенсира евентуалната им вредност.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...