Отиди на
Форум "Наука"

Икономическа война между България и Русия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Една публикация в mediapool.bg:

Руски медии:

Москва няма големи шансове в икономическата война срещу София

"Лукойл" - инструмент на руския натиск за капитулация на България по енергийните проекти

22 Юли 2011

Докато София чакаше официално уведомление от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) за заведения съдебен иск срещу НЕК за 58 млн. евро, руски медии коментираха в петък, че тази мярка е натиск над България заради замразяването на съвместните руско-български енергийни проекти, включително на петролопровода "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене

Противоречията между България и Русия на икономическия фронт навлязоха в остра фаза. Със заведения иск към НЕК "Москва се опитва да склони България към капитулация в разгорялата се през последната седмица мащабна икономическа война, макар че шансовете за успех са нищожно малки", пише сайтът newsru, като цитира оценка на наблюдатели. Те смятат, че Русия планомерно се оттегля от Балканите.

Руското издание "Новый Регион" припомня, че в началото на юли АСЕ и НЕК са подписали 13-то поредно допълнение към споразумението от 29.11.2006 за изграждане на "Белене", което предвижда решението за старта на проекта да се отложи с още три месеца.

Двете страни са се съгласили, че проектът не може да започне без да е осигурено надлежно финансиране.

Подписването на това допълнение не гарантира, че реалното изграждане на централата ще започне, отбелязва руското издание. Тогава руски медии коментираха, че руската страна може да предяви иск за 2 млрд. евро.

"Лукойл" повиши горивата в отговор на заплахите за лиценза

"Новый Регион" посочва, че разгорялата се в последната седмица широкомащабна икономическа война между София и Москва обхваща не само ядрения проект, но и нефтения отрасъл.

В края на миналата седмица българските власти заявиха, че могат да отнемат лиценза на рафинерията "Лукойл Нефтохим". В отговор руската страна предприе резки ответни действия. Компанията "Лукойл" повиши цените на горивата на едро до рекордно равнище, пише руското издание.

Това е първото публично признание от руски медии, че частната руска компания "Лукойл", собственик на единствената българска рафинерия, е инструмент за натиск на руската държава спрямо България.

Предупрежденията на шефа на митниците Ваньо Танов и на финансовия министър Симеон Дянков към дружеството са свързани с факта, че "Лукойл Нефтохим" не е монтирала в срок необходимите измервателни уреди. Назначени са проверки, които да установят дали рафинерията не спестява акцизи към хазната. Втора проверка в "Нефтохим" е назначена за износа на горива, който през последните няколко месеца е скочил с 50% в сравнение с миналата година и трябва да е ясно дали част от изнесеното не се върнало обратно в страната без да е платен акциз, коментира миналия петък шефът на митниците Ваньо Танов.

Руските издания не намират за нужно да информират по какъв повод са отправени предупрежденията към "Лукойл" за отнемане на лиценза за производство на горива. По същия начин не се споменава и защо се бави "Бургас – Александруполис", но се посочва, че проектът е "фактически провален".

Оскърбени за "Бургас - Александруполис"

Шефът на "Траснефт" Александър Токарев заяви по-рано този месец, че действията на българските власти по блокирането на проекта са "оскърбление" и партньорите така не постъпват. По този начин той коментира отложената за пореден път екооценка от страна на МОСВ. Токарев предупреди, че проучват възможност петролната тръба да заобиколи България.

Екооценката бе върната за трети път през юни, със същата забележка, която българското екоминистерство я върна предишните два пъти- недостатъчна информация за алтернативния вариант за претоварване на нефта от танкерите в тръбата – не само чрез буйове навътре в морето, но и чрез пристанище. Това е последната възможност, която “Трансболкан Пайплайн“ има да получи одобрение на проекта, за да го подложи на обществено обсъждане, преди окончателното решение на МОСВ.

Преговорите по "Южен поток" зависели от по-евтиния газ за България

София остава участник в още един мащабен проект – "Южен поток". Преговорите обаче съвсем не са приключили, а един от основните въпроси, от които зависят, е понижение на цените на руския газ за България, пише "Новый Регион".

Освен това се припомня, че България не изключва изграждане на нови реактори на площадката на построената по съветски проект АЕЦ "Козлодуй". Такава възможност се предлага от френската компания "Арева". Новите блокове в Козлодуй могат да са конкурент на буксуващия проект за АЕЦ "Белене", отбелязва изданието.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Една публикация в mediapool.bg:

Русия също като България е загубвайки Студената война днес са просто инструмент в ръцете на държавният резерв на САЩ и неговите инструменти - Световната Банка и МВФ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За цените на бензина и Лукойл - проблема е съвсем другаде. Цената на бензина зависи от световната цена на петрола.

Напротив. Цената на бензина в бг се движи обратно пропорционално на цените на петрола.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пичове, истината е, че Лук-а си диктува правилата съвсем необезпокояван тука /явно толериран от Боко и Ко/. Що в Естония, че и в Латвия бензина и дизела са по-евтини от нашия, а пък нашият стандарт е по-нисък от техния?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По-скоро заварен от тях, а не толериран. Те са единствени тука, и освен, че са с много пари и с поведение от 90-тте, зад тях стои и руската страна. Не можеш да ги пипаш току така. Затова и ги натискат меко, поне в опит да се ограничи контрабандата, което не знам ще ли да стане или не...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пичове, истината е, че Лук-а си диктува правилата съвсем необезпокояван тука /явно толериран от Боко и Ко/. Що в Естония, че и в Латвия бензина и дизела са по-евтини от нашия, а пък нашият стандарт е по-нисък от техния?

Да. По нисък е.

:bigwink: :bigwink: :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Пичове, истината е, че Лук-а си диктува правилата съвсем необезпокояван тука /явно толериран от Боко и Ко/.

В тази държава за всичко все е виновен Борисов.

от Капитал:

Новината на деня е отнетият лиценз на " Лукойл Нефтохим Бургас

Линк досие

Лукойл Нефтохим Бургас АД е търговско дружество със ... Цялото досие

" АД от агенция "Митници". С решение на директора Ваньо Танов от вчера, 26 юли, единствената петролна рафинерия е с отнети права да преработва и продава горива. Причината - неспазени срокове за монтиране на измервателни уреди, чрез които митниците да могат да следят количествата произведени горива.

Новината беше съобщена тази сутрин, когато Ваньо Танов беше включен по телефон в сутрешния блок на БНТ. По същото време премиерът Бойко Борисов даваше поредното си интервю в друга телевизия. Стана ясно още, че са прекратени лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и "Нефтен терминал "Росенец".

Големият въпрос е - ще има ли дефицит на горива? Отнемането на лиценза стана в разгара на лятото и ваканциите, когато по традиция има повишена консумация на горива. Според Ваньо Танов няма опасност от недостиг, тъй като има достатъчно вносители. "Ние сме пазарна икономика", обяви Танов.

Важно е да се знае, че " Лукойл Нефтохим Бургас

Линк досие

Лукойл Нефтохим Бургас АД е търговско дружество със ... Цялото досие

" АД е различно дружество от "Лукойл България", което е търговското дружество на бургаската рафинерия. То търгува на едро и дребно с горивата, произведени в Бургас и продължава да има лиценз. Това означава, че ако " Лукойл Нефтохим Бургас

Линк досие

Лукойл Нефтохим Бургас АД е търговско дружество със ... Цялото досие

" не обжалва решението на митниците, фирмата ще може да пусне на пазара само количеството, което в момента се намира в рафинерията и по складовете, като плати ДДС и акциза. Рафинерията обаче няма да може да внася нови количества суров петрол и да ги преработва, докато не си монтира измервателни уредите. В предишни изявления на фирмата се казваше, че тя може да монтира уредите до края на годината.

В случай че " Лукойл Нефтохим Бургас

Линк досие

Лукойл Нефтохим Бургас АД е търговско дружество със ... Цялото досие

" обжалва решението на митниците и съдът уважи иска й, тогава рафинерията ще може отново да произвежда горива в Бургас. Търговецът "Лукойл България" има лиценз за складове, те съхраняват горлеми количества горива, тоест на пазара не би трябвало да се усети недостиг в близките дни. Освен това горива от чужбина (основно Румъния и Гърция) внасят още няколко фирми - "Петрол" (през "Нафтекс"), "Ромпетрол", OMV и "Еко България".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...