Отиди на
Форум "Наука"

Български танкове


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Руските танкове са подготвени да преодоляват блата (къде на балканите има блата), да действат в гъсти гористи масиви (къде на балканите има гъсти гори), да преплават големи реки (къде на балканите има дълбоки реки), предвидени са да са бързи, за да минават през равнините на Германия и Франция до Ла Манш, (къде на балканите има обширни равнини).

На балканския твд изобилстват планини и хълмисти райони, доколко добре руските машини се справят в планините? Доколко на балканите танковете могат да развият блицкриг при положение че няма големи равнини.Дали не може да се каже че при нас танковете са по скоро поддръжка на пехотата, отколкото мощен клин който се врязва дълбоко и пехотата го поддържа.

Война България -Гърция. Да настъпват от Родопите няма смисъл, равнинната крайбрежна ивица е твърде тясна и просто няма къде танковете да се разгърнат. Единственото място където танковете могат да се разгърнат е сярско-солунското поле, но това може да стане едва след като плацдарма от другата страна на Кулата е достатъчно широк за да не се забива с техника. От друга страна, ако гърците са изтласкани от Сяр, то къде ще се развива настъпление с толкова много танкове? До Солун, Кукуш и Воден съвсем не е така далеч.

Гръцкото настъпление. Да се вкарват много танкове в Родопите няма смисъл, там те ще са просто удобна мишена и силно спъвани. Има смисъл въвеждането им едва след овладяване на Хасково и Асеновград, за да се овладее Тракия с класически блицкриг. Долината на места е път без изход, След малкото гоце делчевско поле следват Рила, Ихтиманска средна гора стара планина. Да се заема Ихтиман, че оттам да се развие настъпление към София и Пазарджик няма смисъл.

Долината на струма е по краткия път направо към София. Чак до Благоевград това е тясно дефиле където използването на големи маси танкове е ненужно. Оттам почти до самата София района е хълмист, но вече по възможен за използване. Софийското поле е равно, но е твърде малко за стратегическо настъпление. В общи линии, нито българи, нито гърци има къде да използват масирано танкове.

България –Югославия. Ако настъпват сърбите: На север е стара планина, невъзможна за бърз танков удар. Едва след като сърбите завладеят района на Видин, Берковица, Лом и Враца могат да организират истински блицкриг през Мизия. Централния район - тук се очаква че българската армия ще защитава София както може. Тоест ще има прогризване на отбрана, а не блицкриг. Близоста на българската столица изключва всякакъв шанс за внезапен удар и бързо придвижване. На юг са планински вериги чието щурмуване с танкови маси е безсмислено. България против Сърбия: На юг има няколко малки изолирани полета - Прилепско и Струмишко, които са обградени от планини.

Ако нападат българите: Северният район е невъзможен за настъпление заради непроходимата Стара планина. В центъра е по удобно, но все едно районът е полупланински и не знам доколко е удобен за масирано танково настъпление. Май чак до долината на Морава няма къде да се разгърнат танковете. На юг Македония е планинска и неудобна за масирано танково настъпление.

Турция. Ако Турция напада е в много добро положение, защото сакар е ниска планина, а откъм долината на марица е съвсем открито. Тук може да се осъществи почти класически блицкриг. Само не знам доколко местността в Сакар и Странджа позволява бързо танково напредване. От друга страна на турска територия е основния масив на Странджа планина. Доколко тя може да блокира струпването и маневрата с големи танкови сили не съм наясно. Ако това е така, то турците ще са принудени да напредват по сравнително тесен коридор по долината на Марица. Тоест класическия блицкриг се отлага до заемането на плацдарм. Пак ще подчертая, не знам каква е ситуацията в Странджа планина.

Ако България напада. Откъм Странджа е планински район, не става. Остава да се заеме Одрин и от този плацдарм да се развива настъпление към Истанбул.

В светлината на по горните ми мисли си представям един български танк така. Много здрава броня. Тя ще е нужда докато танковете заедно с пехотата щурмуват плацдармите или отбраняват плацдарми. Мощно въоражение, за да може да възпира врагът, или да пробива отбраната ми, мощен двигател, за да катери баири. Скоростните характеристики тук са на заден план, ТВД е малък и няма къде да се бърза.

В идеалния вариант е нужно едно танково шаси което да послужи за база на цяло семейство бойни машини. Специално танковете трябва да имат широки вериги и мощен двигател, за да има висока проходимост сред изобилстващия на балканите хълмист терен. Двигателя задължително да е отпред, за да пази екипажа който е отзад. Техниката е по лесно възстановима от обучените екипажи.

Незнам доколко противотанковите машини биха имали роля в съвременния свят, но може би към 50 те би било добре на базата на този танк да се създаде и щурмгешутце с неподвижно закрепено по голямо от танковото по калибър оръдие.

В съвремието би било добре да има на танково шаси противотанкова машина с ракети. Все пак живота на противотанкистите трябва да бъде пазен.

Добре е да се помисли и за самоходна минохвъргачка но с мощно оръжие, за да може в отбрана из зад склоновете да попилява враговете и да е защитена.

Един тежък БТР на танково шаси, за взаимодействие с танковете би било идеално си мисля.

Добре ще е да има и някаква машина за огнева поддръжка, нещо на по леко шаси с по-голямо оръдие да прикрива пехотата.

Разбира се и самоходни гаубици калибър 122 и 152 мм.

На леко шаси задължително някакво БМП за пехотата, лек танк за огнева поддръжка и лека минохвъргачка.

Трябва да прибавим и лек колесен БТР, разузнавателна машина, джипки и камиони и то това е).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно си го описал и явно имаш добри познания по географията на България. Според мен пропускаш някои фактори. Един от тези е като че ли численото превъзходство на съседите ни. При наличието на такова, поне от страна на Турция, не трябва ли да се наблегне на способите за танково изтребление? Разбирам че темата е само за танкове, но те са част от цялата армия, която подобно на танковете трябва да бъде структурирана с оглед месните особености.

едит: Още прави впечатление че често споменаваш че няма смисъл да се минава от някъде, тъй като терена не позволява на танковете да се разгънат. Но може би има смисъл в това да се осигури безопасното преминаване на даден терен за танковете, така че да стигнат до място на което могат да бъдат пълноценно използвани.

Редактирано от В.Павлов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...