Отиди на
Форум "Наука"

Дакел (такси)


Recommended Posts

  • Потребител

Дакел (такси). Това е една от най-старите породи кучета. Изображения, напомнящи дакела, които датират от преди 2000 години пр.н. е., са намерени при разкопки в Египет. В тези далечни времена дакелите са били любимци на знатните особи. Според Дарвин дакелът произлиза от Индия, откъдето е бил пренесен в Европа. Като ловно куче за подземен лов (на язовици, лисици, енотовидни кучета) породата е създадена в Германия. Наименованието й произлиза от нем. dachs — язовец и hund — куче. В породообразователния процес са взели участие шотландският териер, денди демонт териерът, спаниелът и др. Днес съществуват 3 типа дакели (гладкокосмести, грубокосмести и дългокосмести), които се различават само по космената си покривка. Те са широко разпространени в света. На ръст дакелът е нисък (височината му е 18—27 см) с къси крайници (обикновено предните са леко изкривени) и издължено тяло. Ушите му са доста дълги, висящи, меки и тънки. Опашката достига до стъпалата на задните крайници, обикновено отпусната надолу. Муцуната е доста дълга, а очите са тъмни, средно големи. Дакелът е енергично, умно и смело куче. Ниското му тяло е приспособено за лов на дивеч под земята. При гладкокосмения тип косъмът е блестящ, твърд, плътно прилягащ към тялото, достигащ до 2 см; при грубокосместия тип косъмът е прав, груб, гъст и плътно прилягащ, достигащ до 3 см, а при дългокосместия тип косъмът е дълъг, прав, мек, блестящ, плътно покриващ ушите, шията, гърдите, задната страна на предните и задните крака, като главата е покрита с къс косъм. На цвят дакелите обикновено са едноцветни — червеникавокафяви или жълтеникави с различни оттенъци, но се срещат и черни с кафяви петна над очите и по краката, петнисти и тигрови (смес от сиви, черни и кафяви косми). Белите петна по гърдите са допустими, но са нежелани. Освен за подземен лов дакелите са любими домашни декоративни кучета, много привързани към стопанина си.

post-10642-028637300 1311856652_thumb.jp

post-10642-040707600 1311856663_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Симпатични животинки, нищо, че често подигравателно им викат "кренвирши". Умно куче, много жизнено и привързано към стопанина си. Грижата за дългокосместия дакел обаче си е голяма играчка. Инак прилича на нещо като миниатюрен сетер.

И пак - посочвай източници.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...