Отиди на
Форум "Наука"

Българско Конго?


Recommended Posts

  • Потребител

Ние българите доста си поначупихме главите в опити за национално обединение, та ми хрумна, че едно радикално решение като да се махнем оттук - всичките! - и да започнем някъде другаде начисто, би имало нелоши дългосрочни последствия.: wink.gif

През Юли 1887 Княз на България става не Фердинанд, а Леополд II Белгийски. В реална, а не персонална уния...

Сделката е териториална трампа на суверенитет. Леополд получава лично суверенитета върху територията на Княжеството, а българската държава получава суверенитета върху Конго.

Леополд е Цар на българите под Търновската конституция и Тук, по време на Прехода и Там, след него. Да речем преходният период е 22 години от 1888 до 1910 през които паралелно се изгражда инфраструктура ( вкл. "двойници" на основните оригинални български населени места ) и се премества цялото-и-само-българското население от територията на Княжеството ( и от околните държави - Османската и Руската империи, Румъния, Сърбия ... ) към Конго - колко? към 6-7 милиона човека?.

За финансиране на преселването се насочва и използва, примерно, 50% процента от брутния продукт на Княжеството и на Конго за времето на прехода. Частното имущество на преселниците се компенсира пропорционално размера на дадената ( Княжеството ) срещу получената ( Конго ) територия. Международната Африканска Асоциация - личната корпорация на Леополд ведно с цялото и имущество по света се прехвърля под едноличния контрол на Българското правителство. ( примерно превърната в правителствен департамент по каучука, слоновата кост .. и някои други определени ресурси от които преди това прави пари Леополд ).. Под формата на цивилна листа за монарха, българите се задължават да изплащат скромен дивидент на Цар Леополд Първи Български от бизнеса на МАА - да речем 10% считано след 1910-та, които намаляват с по 1% до 1% към 1920-та.

Кралство Белгия + обезбългареното Княжество България ( превърнато в лично, частно владение на белгийския монарх ) + българизираното Конго ( под суверенитета на държавата на българите ) и след 1910-та остават не само в реална уния, но и в митнически, валутен, военен и пр. съюз. Територията на обезбългареното Княжество се превръща в сцена за строителство на моделна частна държавна утопия на краля - Леополдия: подбрани заселници, елегантна архитектура, език - естествено (!) френски, конституция - съгласно най-модните тенденции в осмислянето на идеалната католическа държава. Въобще, разкош.

В РИ 1881-1908 в резултат на мощната експлоатация и изтребление на местните загиват между 20% и 50% от населението на Конго. Смятам, че ефектите от инвазия и настаняване на около 7 милиона души за период по-кратък от четвърт век би имало последствия по-лоши и от колонизирането на Америките. Приемам, че не повече от 5% от местното население би оцеляло.

ПСВ свършва с 2-3 пъти по-малко жертви и 2-3 пъти по-бързо с Леополдия навряна в слабините на Централните сили. Конго ( Царството на Българите ) анексира всички немски и половината португалски колонии в Африка ...

Стамболов ( живял в тази времева линия до 1941-ва ) е българският Роудс, Рокфелер, Морган взети заедно.

Редактирано от sharkani
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Друга по реалистична удурма.

Русия губи Освободителната война 1878. Масова бежанска вълна близо 1-2 млн. българи към Русия. В това време точно Русия завладява Централна Азия. Заселва 2 млн. българи в земите на прадедите ;). При близо 5 млн. местни. Следват сблъсаци и българите (разбира се с руската държава зад тях) изтикват местните към Китай, Афганистан и Иран. След тва СССР се разпада и имаме независима българска държава на територията на Централна Азия. С население между 10 и 20 млн. :crazy_pilot:

wink.gif

И т'ва не е лошо. На и около Балканите, обаче, остават около 5 милиона, какво се случва тук в оригиналните земи?

10-20 млн. проектирано към 1990-те ( когато в РИ се разпада СССР ) навежда на териториален мащаб от порядъка на Казахстан - или, ако включим РИ компонента от около 50% на средноазиатското руско, украинско и др. население - даже повече.

Такава Средноазиатска България би граничила пряко с Волго-Уралския регион - Татарстан, Башкирия.., което би мотивирало идеи за обединение? Карти?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:)

Минимум 50% от българите измират от малария и какви ли не още местни за новата родина болести които и днес не се лекуват. Конго е с изключително тежък климат. Екваториален и влажен. Горещо и заради влагата направо нетърпимо горещо и лепкаво. Сравнително лоши земи за селско стопанство, а 90% от българите се занимават с това.

Тя Африка затова не е заселена с европейци, заради отвратителния климат. Само най-южните части главно в ЮАР,Намибия и Зимбабве се заселват европейци, където климата е поносим - субтропичен и тропичен.

Stinka (Rom),

Много си прав за обстоятелствата, но не и за последствията.

Болести: Именно откриването през 1880-та на маларийния вектор, и на ред други технологически нововъведения, прави възможно the Scramble for Africa, т.е. заемането на екваториално-тропическите зони ( докато колонизацията на добрите земи протича от 15-17-ти век ). Нахлуването на европейците в РИ е мощен епидемичен двигател, който главно мори местното население, като им "разджурква" епидемично-имунните региони. Примерно РИ Конго и шарката... И това само с няколко десетки хиляди бели "имигранти"! Общото население на цяла Суб-Сахарска ( Черна ) Африка е около 100 млн. души към 1900-та. Смятам, че ако планомерно се заселят 7 млн. пришълци при отлична инфраструктурна, финансова и медицинска база, ще загинат пренебрежително малък %, докато от местните надали ще оцелеят повече от 4-5 милиона - и то разпръснати из трудните земи.

Климат, околна среда, ресурси: през 1960 от Конго избягват над 100 000 белгийци. Не ми се търсят статистики, но изводът е, че болестите морят бедните-местните, докато богатите-пришълците-белите имат достъп до медицинска превенция и грижи. През 1902 в Америка климатикът излиза на пазара. Точно по време на предложения Преходен период 1888-1910-та в РИ в пазарна интродукция преминават десетки ключови технологии , които оформят облика на 20-ти век.

Трудната среда ще индустриализира и технизира и урбанизира обществото на заселниците принудително. Трудната среда ще действа толкова стимулиращо на научно-техническото развитие ( не света, не само на местно ниво ), колкото голям военен конфликт - колонизационното усилие за Конго ще бъде голям потребител и ще генерира и финансира голямо търсене на много технологии и приложения, които иначе в РИ "изчакаха" ПСВ и ВСВ. Климатът и в Конго е местно явление - има "оазиси" - високи места и пр. където могат да се установят "ъпгрейдваните клонинги" на София, Варна, Охрид, Драч ... Вж. какъв е климата на Киншаса ( http://bg.wikipedia.....BC.D0.B0.D1.82 ) - райска работа , ми че то по-добре от Сингапур, бе!

Днес в РИ ООН оценява примерно хидроенергийните ресурси на ДР Конго на достатъчни да задоволят проектираното електроенергийно потребление на цяла Африка.

Изкопаеми и др. ресурси: практически ВСИЧКО: вси метали и въглеводороди, дървесина, ...

Селско стопанство: каучук ( до каучуковия крах от 1911-та година, освен ако не се приложи опита на британска Малайзия и не се премине и към местно индустриално използване, вместо прост износ ), захарна тръстика ( захар, спирт, ром, сладкарски изделия ), какао и кафе, памук ( текстилна индустрия ) и други технически култури, тропически плодове, наркотици ... въобще експортно ориентирано интензивно земеделие ( cash crops ), което да замести традиционното българско натурално малко стопанство ( оцеляло на практика в РИ у нас до 1990-те ). Четох скоро, че, примерно по отношение на захарната тръстика - Бразилия има ( заради климата ) около десет пъти по-голяма термодинамична и икономическа ефективност отколкото САЩ - затуй на тях им е изгодно да варят етанол за гориво на ДВГ-та и да ползват тръстичената шума за ТЕЦ-ове.

Демография: индустриализацията и урбанизацията обикновено убиват прираста, но не и ако поддържането на Total Fertility Rate от 6-8 деца на жена през живота и бъде национална политика поддържана десетилетия наред финансирана чрез (за сметка на) безогледната експлоатация на природата и местните. България-в-Конго ще избегне смъртността във войните, които иначе бихме водили в началото на 20-ти век и българите няма да живеят на разпокъсано землище - демографският потенциал ще срещне максимума на икономическия. При TFR 6-8, годишен ръст от около 3.5% , българското население в новата родина ще се удвоява веднъж на по-малко от 20 години ( 72 : 3.5 ~ 20 ) . Да предположим, че демографската картинка ще се смени от около 30 млн. местни + 0.1 млн. БГ преселници към 1890-та на 3-4 млн. местни и 16-17 млн. бели към 1914-та когато избухва ПСВ.

Грубо - 0.1 към 1890 / 14 към 1910 / 40 към 1930 / 80 към 1950 / 160 към 1980 / над 300 млн. около 2000 г.сл.Хр. Нещо като САЩ.

===

Да довършим "уйдурмата" през ПСВ всичките ни съседи + Италия са про-Централни защото им се обещава да си разпределят опразненото Княжество. Гърция до Стара Планина, Сърбия граничеща с Румъния на Янтра, уголемена Албания за италианците + евентуално Египет-Судан ... От друга страна Леополдия има претенции върху всички теиритории от които са преселени българи към Конго по договора за Замяната. В РИ с 5 млн. население имаме към 600 000 армия. В Конгоанската времева линия сме мега-фактора на Африканския театър с над 1 млн. бойци. От тях половината се бият в Европа и в Близкия изток. За награда накрая получаваме всички немски колонии във Африка и земите между тях + купуваме Мадагаскар ... над 10 000 000 км2 територия. САЩ не се налага да се месят и си остават регионална силица. След ПСВ този Версай е "справедлив" и създава нещо като Европейски съюз ( + Русия - без революция и + Британската империя ), който продължава да държи света в империя-от-империи и до ден днешен. "Патрони" са великите сили като Великобритания-Франция-Белгия-Русия + техните опитомени врагове: Иберия, Италия, обединена Германия ...

Редактирано от sharkani
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11401 - имаше вече подобно хрумване тук :)
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...